לימודי מדע המדינה ויחסים בין-לאומיים: ארגז הכלים לפענוח המציאות

ד"ר שרה קאהן-ניסר מספרת על לימודי מדע המדינה ויחסים בין-לאומיים – התואר הראשון שיגרום לכם להבין את התהליכים שמניעים את העולם שסביבנו

בעידן הכפר הגלובלי שבו אנו חיים, לא מעט גבולות מיטשטשים. תרבויות מתמזגות זו בזו, אומות מסגלות מאפיינים של עמים אחרים ואפילו תנועות לאומניות בדלניות מאמצות לעצמן סטנדרטים בין-לאומיים. וכשזו המציאות הנשקפת אלינו מבעד למסך - לא פלא שגם המחקר האקדמי של התחומים הללו משתנה. אם בעבר נהוג היה למתוח קו ברור שתוחם בין לימודי מדעי המדינה לבין חקר היחסים הבין-לאומיים, הרי שכיום שני התחומים מתמזגים זה בזה יותר מאי פעם. 

"האבחנה הנוקשה בין מדעי המדינה ליחסים בין-לאומיים החזיקה מים בשנות ה-50, תקופה שבה ריבונות מדינית הייתה משמעותית לעין ערוך ביחס למציאות הגלובלית של העידן הנוכחי", אומרת ד"ר שרה קאהן-ניסר, מרצה בכירה ליחסים בין-לאומיים באוניברסיטה הפתוחה, "כיום קשה למצוא נקודה שבה אנחנו מדברים על מה שקורה בתוך גבולות המדינה מבלי שהדבר יושפע בדרך זו או אחרת מהנעשה במדינות אחרות. מדובר בהשפעה הדדית וחוצת גבולות ולכן, אם בעבר ניתן היה לדבר על הפרדה חותכת בין שני התחומים, כיום המציאות המורכבת דורשת מאיתנו להתייחס אליהם כתחומים משיקים שמעשירים זה את זה".

ובכל זאת, ניתן לדבר על שני תחומים אקדמיים שונים.

"אם אני בוחנת את הנושא מזווית מחקרית, אקדמית, מדובר בתאומים סיאמיים – שני הנושאים משולבים זה בזה וכדי להפריד ביניהם נידרש להקריב קורבן גדול, כך שאני באמת מאמינה שהגישה המשלבת נכונה יותר ובעיקר מתאימה יותר לתקופתנו".

לטובת מי שמתעקשים לשרטט גבולות גזרה של שני תחומי המחקר המשיקים, ניתן לייצר חלוקה סכמתית: מדעי המדינה חוקרים את המדינה ואת מוסדותיה, כאשר מהלכים שמתרחשים מחוץ למדינה נבחנים בקונטקסט שעוסק בהשפעתם על מה שמתרחש בתוך גבולותיה הריבוניים. ביחסים בין-לאומיים המיקוד הפוך ונוגע באינטראקציה שבין המדינות תוך התייחסות לשורה ארוכה של ממדים: כלכלה, צבא, דיפלומטיה, תרבות, משפט ועוד כהנה וכהנה - היצע התחומים עצום ומקיף עולם ומלואו, תרתי משמע.  


הכירו מקרוב את הקורסים במסגרת לימודי מדע המדינה ויחסים בין-לאומיים

להמשך קריאה

הכירו את קורס 10779

שיחה על הקורס "הסחורה האנושית: עבדות וסחר בעבדים באפריקה וממנה"


להמשך קריאה

להמשך קריאה

הכירו את קורס 10538

שיחה על הקורס "אידיאולוגיות פוליטיות מודרניות"


להמשך קריאה

"כשבוחרים מסלול לימודים, חשוב להיות קשובים למה שמעניין, מה מקור המשיכה לתחום", אומרת בהקשר זה ד"ר קאהן-ניסר, "מי שמתעניינים יותר בתופעות מדיניות ולרדת לבסיס העניין עצמו ימצאו את עצמם יותר בחקר מדע המדינה. לעומת זאת, מי שנמשכים יותר לעיסוק באינטראקציות שבין המדינות יעדיפו להתמקד ביחסים בין-לאומיים, מן הסתם. אם לבצע אבחנה גסה – זה ההבדל המרכזי בין התחומים. אבל באמת שכיום קשה לעסוק באחד מבלי לדבר על השני – ולכן, כמובן שניתן לשלב בין התחומים במסלולי הלימוד של האוניברסיטה הפתוחה".

לומדים על המציאות היומיומית בישראל

כשד"ר קאהן-ניסר מדברת על מושאי המחקר שלה, היא ממהרת להבהיר שהעיסוק שלה רחוק מלהיות מבוצר במגדל שן אקדמי. "מדע המדינה ויחסים בינלאומיים זה ממש לא עיסוק בספירות מופשטות", היא קובעת, "זה לא פיזיקה קוונטית. מדובר בחיים עצמם, במציאות היומיומית של העולם שבו אנחנו חיים. בוגרי תואר ראשון במדע המדינה וביחסים בין-לאומיים רוכשים לעצמם ארגז כלים אקדמי שהולך איתם גם ביום יום ומסייע להבין לעומק תופעות שאנחנו שומעים עליהם בחדשות על בסיס קבוע. השילוב בין התחומים מספק ראיית עולם רחבה ופרספקטיבה להבנת עומק של מהלכים היסטוריים שקורים מול עינינו". 

את יכולה לתת לי דוגמה שתמחיש את השילוב בין שתי הגישות ביחס לאירוע חדשותי?

"בוודאי. ניקח למשל אירוע כמו הפלישה של רוסיה לאוקראינה. מהרגע שזה קרה יש שאלה אחת שכל העולם שואל: 'מה עובר לפוטין בראש?'. השילוב בין תחומי המחקר האלה יכול לספק תשובות שיאפשרו לנו להבין את המהלך שפוטין מניע. מדע המדינה יתייחס לנושא תוך בחינה של הפוליטיקה הפנימית ברוסיה, הגישה היח"בליסטית (יחב"ל = יחסים בין-לאומיים) תיתן לנו ממד נוסף שנוגע בפוליטיקה הבינלאומית שהובילה למהלך. השילוב של ניתוח הגורמים השונים מבפנים ומבחוץ, תוך שימוש בכלים המחקריים שנלמדים באקדמיה, יספקו תמונת מצב שתוכל להתחיל לספק מענה גם לשאלה הזו".

מעניין שכדי להמחיש את הממשק בין התאוריות המדיניות שעומדות בבסיס המחקר לבין המערכת הבינלאומית שמניעה את המדינות, בחרת באירוע בסדר גודל היסטורי וצמצמת אותו בסופו של דבר לשאלה כמעט אישית: "מה עובר לפוטין בראש?".

"אני מאמינה שמי שילמד את התחומים הללו יקבל כלים להבנת ההתנהלות האנושית באשר היא, כי החלטות של מנהיגים ומהלכים מדיניים מקבלים שליטים, ודברים ששליטים עושים הם דברים שבני אדם עושים באופן כללי. הלימוד יאפשר להסתכל על ההתנהלות האנושית בדרך מפוקחת, לפרש התנהגויות אנושיות במונחים של תחרות על עוצמה, גיבוש זהות קבוצתית, כללי התנהגות שמגבילים את אופי הפעולה שלנו והדרכים שבהם אנחנו נוקטים כדי להרחיב את המגרש בשביל להימנע מההגבלות הללו".

התמחות בכנסת תמורת נקודות זכות אקדמיות

לימודי מדע המדינה ויחסים בין-לאומיים יתאימו, מן הסתם לצרכני חדשות ולחובבי אקטואליה, אולם חשוב לציין כי הלימוד האקדמי של התחומים ממש לא מתמצה בעיסוק בפוליטיקה. תחומים כמו סחר בינלאומי, כלכלה, משפט בין-לאומי ורגולציה הם רק חלק מהנושאים שממלאים את ארגז הכלים שעמו ייצאו בוגרי התואר לשוק העבודה – ומדובר, מדגישה ד"ר קאהן-ניסר, בארגז כלים פרקטי במיוחד. 

"כיום כמעט כל חברה פרטית גלובלית מחזיקה דסק בינלאומי שעוקב אחר הנעשה בעולם", היא מסבירה. "ארגונים בין-לאומי נדרשים לפעול תחת רגולציה בינלאומית וכדי שזה לא יתפספס, צריכים אנשי מקצוע שיודעים מה הם עושים. לימודי התואר הראשון ביחסים בין-לאומיים עוסקים בתחומים האלה של רגולציה ומשפט בינלאומי, תחרות כלכלית גלובלית, קשרי תרבות בין מדינות. אלה דברים קריטיים לחברות בין-לאומיות ולשם אנחנו מכוונים בלימודי התואר: להכין לעבודה במגזר הפרטי".

ובהקשר זה, ראוי לציין את הממד הפרקטי של התחום, כפי שהוא מתבטא כבר במהלך לימודי התואר: "מעבר לזה שאנחנו עוסקים במציאות שבה אנחנו חיים, אנחנו משלבים במסגרת הלימודים התנסויות פרקטיות כמו למשל התמחות פרלמנטרית. הסטודנטים שלנו עוברים התמחות בכנסת עצמה וזה קורס לכל דבר ועניין שמקבלים עליו נקודות זכות אקדמיות. יותר מזה, גם בקורסים כביכול תאורטיים יש ממד פרקטי. נניח, בקורס על האיחוד האירופי נפגשים פעמיים-שלוש עם נציגים מהאיחוד ושומעים ממקור ראשון על העשייה בארגון. כשלומדים על זכויות אדם יש מפגשים עם פעילי זכויות אדם".

ויש גם עניין נוסף, מחוץ לתוכנית הלימודים: מודל האו"ם – פעילות שמובילה אגודת הסטודנטים ופתוחה לכלל תלמידי האוניברסיטה הפתוחה אולם מושכת אליה, באופן טבעי, בעיקר את תלמידי מדע המדינה ויחסים בינלאומיים. "עבור הסטודנטים שלנו מדובר בהזדמנות ליישם בפועל את הלימודים התאורטיים ולהפגין יכולות בשטח", מסבירה ד"ר קאהן-ניסר, "מדובר בסימולציה שבה כל סטודנט מייצג מדינה לטובת דיון שמדמה את פעילות האו"ם ושיא הפעילות מגיע כשהקבוצות במודל יוצאות לייצג אותנו במודל או"ם בין-לאומי בחו"ל. והכל, כמובן, ממומן לגמרי". 

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

עוד כתבות שיעניינו אתכם

ההתחממות הגלובלית לפי פכ"מ

ההתחממות הגלובלית לפי פכ"מ

מהן הדרכים להתמודד עם משבר האקלים? שאלנו מומחי פילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה

מהי מדיניות ציבורית?

מהי מדיניות ציבורית?

פרופ' יגיל לוי, ראש התוכנית לתואר שני בממשל ומדיניות ציבורית, מסביר על התוכנית

מה זה תואר רב-תחומי?

מה זה תואר רב-תחומי?

קראו על המסלולים שיספקו לכם אתגר אינטלקטואלי ויקדמו אתכם לשוק העבודה ההיברידי