פרופ' יהונתן גרנות

פרופ' יהונתן גרנות

פרופ' מן המניין, ראש התוכנית לתואר שני באסטרופיסיקה

תחום המחקר העיקרי של פרופ' גרנות הוא אסטרופיסיקה של אנרגיות גבוהות – ענף העוסק בחקר תופעות אסטרופיסיקליות שהתנאים בהן מהקיצוניים ביותר ביקום, כגון צפיפויות חומר או אנרגיה; שדות מגנטיים או אנרגיות עצומות בגודלן של חלקיקים בודדים; שדות כבידה חזקים; ותנועה של כמויות חומר גדולות במהירויות הקרובות מאוד למהירות האור. תופעות אלו כוללות  מערכות עם חורים שחורים או כוכבי נייטרונים, שהן גם מקורות פוטנציאליים לקרינה קוסמית, או נייטרינים אנרגטיים במיוחד, וכן גלי כבידה (לדוגמה, ממיזוג של שני חורים שחורים או כוכבי נייטרונים). 

פרופ׳ גרנות חוקר בייחוד הבזקי קרינת גמא, מגנטארים, הידרודינמיקה ומגנטו-הידרודינמיקה יחסותית, ערפיליות פולסארים, דינמיקה ומבנה של סילונים יחסותיים, את תכונות הקיטוב של מקורות כאלה, את המבנה ואת הדינמיקה של גלי הלם, נייטרינים בעלי אנרגיות גבוהות, מבחנים אסטרופיסיקליים לאינווריאנטיות לורנץ, ועידוש כבידתי. 

  09-7782051     |       granot@openu.ac.il     |     לאתר של פרופ' גרנות

ד"ר אלונה וזאן

ד"ר אלונה וזאן

מרצה בכירה

ד"ר אלונה וזאן חוקרת אסטרופיסיקה של כוכבי לכת (פלנטות). מחקריה מתמקדים בנושאים כמו תהליכי יצירתם של כוכבי לכת; החומרים שמהם עשויים כוכבי לכת; מציאת הסברים למגוון שאנו רואים בתצפיות בגלקסיה; ובשאלה היכן ייתכנו חיים. העבודה המחקרית מתבצעת באמצעות פיתוח ושימוש במודלים חישוביים הממדלים את התהליכים הפיסיקליים המעורבים בהיווצרות כוכבי לכת, בקביעת המבנה הפנימי שלהם ובהתפתחות התרמית שלהם. המודלים עושים שימוש בתחומי הפיסיקה המגוונים, ובפרט בתרמודינמיקה, במעבר קרינה, בהידרודינמיקה ובתכונות חומרים. המודלים מספקים הסבר לתכונות של כוכבי לכת שהתגלו בתצפיות המרתקות מהשנים האחרונות ומשמשים גם לבחירת מטרות עבור משימות חלל חדשות לאיתור כוכבי לכת הצפויות להתקיים בשנים הקרובות. 

  09-7782147     |       vazan@openu.ac.il     |     לאתר של ד"ר וזאן

ד"ר פז בנימיני

ד"ר פז בנימיני

מרצה בכיר

תחום המחקר הראשי של ד"ר פז בנימיני הוא אסטרופיסיקה של אנרגיות גבוהות. מטרת מחקריו היא להבין את מקורותיהם ותכונותיהם של פיצוצים אנרגטיים בחלל, כגון הבזקי קרינת גמא, והתפרצויות רדיו מהירות, כמו גם לחקור את תכונותיהן ואת תהליכי התפתחותן של מערכות מהקיצוניות הידועות לנו בטבע, כמו כוכבי נייטרונים עם שדות מגנטיים חזקים במיוחד (מגנטארים) או זוגות של כוכבי נייטרונים וחורים שחורים. תוצאותיהם של המחקרים האלה משליכות על שאלות בסיסיות, כמו: מהם המקורות ותהליכי ההתפשטות של יסודות כבדים (כמו זהב) ביקום? ומה ניתן ללמוד על התפתחות היקום המוקדם באמצעות מדידות של התפרצויות אנרגטיות מהחלל?

  09-7782070     |       pazb@openu.ac.il     |     לאתר של ד"ר בנימיני

פרופ' סלים זארובי

פרופ' סלים זארובי

פרופ' מן המניין

תחום המחקר של פרופ׳ זארובי הוא קוסמולוגיה. בפרט, נושאים שונים הקשורים להיווצרות ואבולוציה של המדיום הבין-גלקטי (IGM) והמבנה בקנה מידה גדול (LSS) של היקום לאורך זמן קוסמי. פרופ׳ זארובי משתמש במחקרו בבדיקות אסטרופיסיקליות שונות, הכוללות: מהירויות מיוחדות בגלקסיות, סקרי גלקסיות בהסטה לאדום, אנ-איזוטרופיה של קרינת הרקע הקוסמית, קרינת Lyman-α בספקטרום של קוואזרים מרוחקים, ומעבר היפוך-ספין של מימן ניטרלי בקרינת 21 ס"מ. נכון לעכשיו, הפעילות המדעית העיקרית של פרופ׳ זארובי מתרכזת בחקר עידן היינון (EoR) של היקום - התקופה שבה הגז ביקום הפך מנייטרלי למיונן.

  09-7783376     |       saleemz@openu.ac.il     |     לאתר של פרופ' זארובי

פרופ' יהונתן גרנות

ד״ר מירב חדד

מרכזת הוראה

המחקר של ד״ר חדד מתמקד לאורך השנים בתרמודינמיקה של מרחב-זמן והרלוונטיות שלה להיבטים הבסיסיים של כוח הכבידה הקוונטי. איחוד בין הפיזיקה הקוונטית וכוח הכבידה היא אחת השאלות המרכזיות של הפיזיקה המודרנית. מעבודתו של סטיבן הוקינג התברר גם שחקר היבטים של התרמודינמיקה של חורים שחורים עשוי להיות דרך להבנת שאלה מרכזית זו. לאחרונה, ולאור העבודה הרבה בעשורים האחרונים, קבוצת חוקרים צעירה הביאה לפתרון אחד הפרדוקסים הגדולים בתחום. כיום ד״ר חדד מתמקדת בחקר ההשלכות של פתרון הפרדוקס על תכונות המרחב בגבול הקוונטי מצד אחד והקוסמולוגי מצד שני.

  09-7781777     |       meravha@openu.ac.il     |     לאתר של ד"ר חדד