מדעי הרוח הדיגיטליים הם מקבץ תחומי דעת חדשניים הזוכים בשני העשורים האחרונים לפריחה בעולם האקדמי. 

באוניברסיטה הפתוחה הוקם מרכז, המרח"ב הדיגיטלי, אשר מטרתו לקדם את התחום בארץ במגוון אפיקים, כגון פיתוח תכניות לימוד, מתן ייעוץ ומענקים למחקרים פורצי דרך, בית ספר קיץ, כנס בינלאומי ועוד.

ככל שמושאי מחקר כמו טקסטים, תמונות ומוסיקה הופכים זמינים יותר ויותר בפורמט דיגיטלי, מתבססת התובנה כי מחקר במדעי הרוח יכול להתבצע באמצעות כלים חישוביים או כמותיים  – פרספקטיבה שעשויה להפרות את המחקר, להעמיק ולייעל אותו.

מחקר בסביבה דיגיטלית מאפשר דיון בשאלות מחקר קיימות בדרכים חדשות, ואף מעודד העלאת שאלות מחקריות שלא ניתן היה לחשוב עליהן או להתמודד איתן במסגרת השיטות המסורתיות שהיו בשימוש במדעי הרוח.

מסלול ההתמחות החדש פונה אליכם, סטודנטיות וסטודנטים במדעי הרוח, במטרה לספק לכם תובנות וכלים שיאפשרו לכם להתבונן באופן ביקורתי במושאי הלימוד והמחקר שלכם גם בגישה כמותית-חישובית, על מעלותיה ואתגריה.

המסלול מעניק אוריינות מתמטית, חישובית וטכנולוגית שתאפשר לכם להבין כיצד פועלות המערכות הדיגיטליות, וכיצד לנהל שיח עם עמיתים מתחום מדעי המחשב על מנת ליזום פיתוח כלים התומכים במחקר. המפגש בין מדעי הרוח ומדעי המחשב מאפשר, למשל, לעבד כמויות גדולות ביותר של מושאי מחקר ולפיכך לשנות לעתים את הפרספקטיבה המחקרית, שהתבססה עד כה על פרשנות אנושית בלבד.

למדעי הרוח הדיגיטליים זיקה גם למדעי החברה בהם מוכרת השניות הכמותנית-איכותנית, המתגלמת בין היתר במעבדת המדיה הדיגיטלית באוניברסיטה הפתוחה – שבה נפגשים חוקרים ממדעי המחשב, מדעי החברה ומדעי הרוח, ומיועדת לשמש גם את הסטודנטים במסלול החדש. 

 

איך מצטרפים למסלול?

ניתן ללמוד את מקבץ הקורסים במדעי הרוח הדיגיטליים כחלק מתכנית הלימוד האלה:

ניתן להצטרף למסלול גם אם התחלתם כבר את לימודיכם באוניברסיטה. 

לייעוץ אקדמי אפשר לפנות אל יועצי המסלול: ד"ר נורית מלניק, ד"ר זף סגל, ד"ר יעל דקל.

 

אחדים מהקורסים במסלול

פתח הכל
לקריאת הריאיון

"יש שלל גורמים שמשתנים במחקר בעקבות היכולות הדיגיטליות שעומדות לרשותנו"

ד"ר זף סגל, יועץ אקדמי במסלול למדעי הרוח הדיגיטליים, מספר על הלימודים במסלול

דוגמאות לייצוגים גרפיים במדעי הרוח

 

תמונת העולם כפי שהשתקפה לקוראי עיתון "הצפירה" במאה ה-19

 

 

תמונת העולם המשתקפת בספרו של אמיל חביבי אח'טיה

 


ייצוג במרחב ובזמן של העיתונות העברית באירופה טרם הקונגרס הציוני

 

אזכורים של תחומי דעת בספרים בתקופות שונות (מתוך Google Ngram Viewer)