ידיעון תשפ"ו

מוסמך ‏M.A.‎ בפסיכולוגיה קוגניטיבית

מבוא [769]

מסלול הלימודים בתואר השני בפסיכולוגיה קוגניטיבית הינו מסלול עם תזה, ששם דגש על הפן המחקרי של התחום. התכנית משלבת קורסים להקניית כלים והבנה מעמיקה של שיטות המחקר והניתוח הנהוגים בפסיכולוגיה הקוגניטיבית (סטטיסטיקה ושיטות מחקר, מבוא לתכנות, סמינר מחקר, סמינרי תזה) עם קורסי תוכן ממגוון רחב של נושאים (זיכרון, תפיסה, קשב, שפה, אספקטים יישומיים, ועוד).

הסטודנטים ללימודים מתקדמים באוניברסיטה הפתוחה נהנים מלימודים ברמה אקדמית גבוהה, ותכנית לימודים מובנית המאפשרת למעוניינים לסיים את התואר בתוך שנתיים ולאחרים מאפשרת את הגמישות הדרושה לשילוב אופטימלי עם עבודה ומשפחה. 

תכנית הלימודים בפסיכולוגיה קוגניטיבית

*התכנית כפופה לשינויים.

קורסי חובה

קורסי בחירה

קורסי בחירה מחוץ לתוכנית

במקרים מיוחדים, ובכפוף לאישור ראש התכנית, סטודנטים וסטודנטיות יוכלו ללמוד קורס מתוכניות אחרות לתואר שני באוניברסיטה הפתוחה (כמו התוכנית בפסיכולוגיה חברתית, מנהל עסקים, ממשל ומדיניות ציבורית וכד'). בקשות מנומקות (נימוקים אקדמיים) ללימודים מחוץ לתוכנית יש לשלוח בדוא"ל אל נועה שלו, בכתובת noashal@openu.ac.il 

כמו כן, במקרים מיוחדים, ובכפוף לאישור ראש התכנית, לסטודנטיות ולסטודנטים יתאפשר ללמוד עד שני קורסים בתוכניות לתואר שני בפסיכולוגיה קוגניטיבית באוניברסיטת תל אביב, באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת בר אילן, באוניברסיטת חיפה או בטכניון. אפשר לבחור קורסים אלה החל מהסמסטר השני ללימודים.

כדי לקבל אישור, יש להעביר פנייה במייל אל נועה שלו, בכתובת: noashal@openu.ac.il בצירוף הסילבוס של הקורס וטופס בקשה ללימוד באוניברסיטה אחרת.

סמינר מחקר

תכנית הלימודים מחייבת הגשת עבודה סמינריונית אמפירית אחת, כחלק מקורס סמינר מחקר.

מטרות הסמינר הן לימוד מעמיק - הן מההיבט התיאורטי והן מההיבט המתודולוגי - של נושא מתקדם בפסיכולוגיה קוגניטיבית והתנסות מעשית בביצוע מחקר אמפירי בנושא.

במסגרת הסמינר הסטודנטים והסטודנטיות יתמחו בנושא מסוים על ידי קריאת ספרות מדעית שתיקבע על ידי מדריך/מדריכת הסמינר. כמו כן, הסטודנטים יידרשו למצוא מאמרים נוספים באופן עצמאי בכתבי עת או בספרים רלוונטיים.  כל סטודנט/ית יקבל/תקבל חניכה אישית שתסייע לו/לה להכיר לעומק את התהליך המחקרי, החל משלב הכרת הבסיס התאורטי, דרך בחירת המתודולוגיות המתאימות לבחינת שאלות מחקר העולות מתאוריות אלו, וכלה באיסוף נתונים, ניתוחם והצגתם בכתב או בעל-פה.

להלן הסמינרים המוצעים בשנת תשפ"ה (2024-2025):

זיהוי חזותי, משמעות וזיכרון | פרופ' נורית גרונאו

מתי קידוד של עצם הופך ל"זיכרון", ובאיזו מידה הייצוג החזותי של עצמים לאורך זמן מהימן למקור? האם ניתן לאפיין גרויים ומאפיינים שהם "זכירים" במיוחד, או בעלי סיכון לשיכחה, ומה תפקידן של סמנטיקה ומשמעות בייצוג חזותי של העולם?

בחלק הראשון של הסמינר נכיר את התיאוריות, שיטות המחקר, והממצאים המרכזיים בתחום. לאחר מכן, כל אחד ואחת מהסטודנטיות והסטודנטים יתמקדו בשאלת מחקר ספציפית, עליה יערכו את מחקרם/ן ויכתבו את עבודתם/ן הסמינריונית בליווי הנחיה אישית של מרצת הקורס.

כיצד אנשים מתכוננים להופעת מסיחים? | פרופ' טל מקובסקי

חקר הקשב התמקד באופן מסורתי באופן בו המערכת הקשבית מבצעת סלקציה בין גירויים רלבנטיים שזוכים לעיבוד מעמיק וגירויים לא רלבנטיים אשר מסוננים החוצה. אולם רוב המחקר עסק בשאלת הסלקציה לאחר הופעת הגירויים ופחות בשאלה כיצד אנשים מתכוננים להופעת גירויים. סמינר המחקר יעסוק בסוגיה זו ובפרט בשאלה כיצד המערכת הקוגניטיבית מתכוננת להופעת גירויים לא רלבנטיים שעלולים להסיח את הקשב מהמטלה המרכזית של הצופה. נבחן האם וכיצד מוקצים משאבים לקראת הופעת מסיחים, עד כמה גמישה יכולת זו, מהן ההשלכות של ההתכוננות, ואיזו מטרה היא משרתת.

במפגשים הראשונים נלמד על תופעת ההתכוננות, כיצד מודדים את הקצאת הקשב לפני הופעת גירוי ומה בין תופעת ההתכוננות לתפקיד הקשב לאחר הופעת הגירוי. לאחר מכן הסטודנטים יציעו שאלת מחקר ויבחנו אותה באופן אמפירי. במהלך השנה יערכו מפגשים קבוצתיים ואישיים (אחת לשבועיים-שלושה) בהם הסטודנטים יציגו את רעיונותיהם ויקבלו משוב מעמיתיהם. הסטודנטים יסכמו את המחקר אותו ביצעו בעבודה סמינריונית.

עיבוד מידע דינמי בקוגניציה חזותית | ד"ר הללי בלבן

בעולם דינמי ותזזיתי, המערכת החזותית נדרשת לעבד קלט תפיסתי שמשתנה כל העת, תוך שהיא שומרת על 'מודל' יציב יחסית של הסביבה בה אנו פועלים. לדוגמה, כשאנו נוהגים, עלינו להצליח לייצג כל העת באופן מהימן את המידע החשוב אך הבלתי-יציב סביבנו, כגון מיקומה של מכונית אחרת בעוד היא בולמת, מאיצה, פונה, וכן הלאה, או צבעו של האור ברמזור. אף כי ברור שאנו מתמודדים לרוב בהצלחה עם משימה מאתגרת זו, המנגנונים המאפשרים ייצוג פנימי יעיל ואמין אל מול שינויים מתמידים בקלט אינם מובנים דיים. סמינר המחקר יבחן את היכולת שלנו לעקוב אחרי עצמים דינמיים, להתאים את הייצוגים שלנו לשינויים המתרחשים בעולם, לייצר ציפיות לגבי הדינמיקה השולטת בקלט החזותי, ולהשתמש בציפיות אלו כדי לייעל עיבוד מידע עתידי.

הסמינר יתחיל בהיכרות עם ממצאים שונים הקשורים ליכולות עיבוד מידע גמיש. המפגשים יתמקדו הן בצד התאורטי של התחום והן בשיטות המחקר העדכניות המאפשרות לבחון סוגיות שונות, תוך שימת דגש מיוחד על שני היבטים של עיבוד דינמי. ראשית, נעסוק בזיכרון העבודה כמנגנון שבו מתרחש הרבה מהעיבוד הפעיל של מידע חזותי, ובפרט מעקב אחרי עצמים והתמודדות עם שינויים בייצוג. שנית, נדון ביכולת הבסיסית להבין את אופן התנהלותם של עצמים דינמיים בעולם האמיתי (לדוגמה, לנבא את מסלול התנועה של עצם נע, את תוצאתה של התנגשות בין שני עצמים, או את מאפייניו של אירוע נסתר מהעין), וכיצד היא מאפשרת לנו לנבא את האופן בו סצינה חזותית תתפתח. 

בהמשך, הסטודנטיות/ים יבחרו שאלת מחקר ספציפית ודרך אמפירית לבחון איתה. לסיום, הסטודנטיות/ים יערכו את המחקר, יציגו את הממצאים והמסקנות, ויכתבו עבודה סמינריונית בנושא.

במהלך הסמינר כל סטודנט יתמקד באחד מההיבטים שיעלו במשך הלימוד, יציע שאלת מחקר ויבחן אותה מחקרית. בתום הסמינר יציגו הסטודנטים את ממצאיהם ואת מסקנותיהם מהמחקר שערכו.

איות בזיקנה | פרופ' גתית קוה

בהשוואה לאנשים צעירים, לאנשים זקנים יש קשיים בשליפת מילים בשפה דבורה וקשיים אלה עולים כמעט בכל המחקרים. כמו כן, אנשים זקנים מתלוננים שיש להם יותר שגיאות כתיב מאשר היו להם בעבר. יש תיאוריות שמייחסות את שגיאות הכתיב בזיקנה לקשיים בשליפת מילים, אך אין הסכמה על כך בספרות. ייתכן שהמקור של שגיאות הכתיב של הזקנים איננו קושי בשליפת הייצוג של המילה, אלא קושי בזיכרון העבודה שבו מוחזקת המילה לאחר שנשלפה ולפני שנכתבה או תקלה בהוצאה לפועל של תכנית הכתיבה. 
לאחר ההיכרות עם הנושא, יציעו הסטודנטים שאלות מחקר, יתכננו הליך מחקר אמפירי מתאים לבחינתן, ויבצעו את המחקר בפועל. בתום הסמינר תוגש עבודה סמינריונית שתסכם את המחקר, ממצאיו ומסקנותיו.

דו-לשוניות ועיכוב מידע לא רלוונטי | ד"ר דורית סגל

מכירים את זה שאתם מזמזמים שיר ואתם לא מבינים איך האדם שמולכם איננו מזהה אותו? זה קורה כי הידע שלנו מבלבל אותנו ומקשה עלינו להעריך באופן אובייקטיבי את מה שהאדם שמולנו יודע ומבין. סמינר המחקר יעסוק בגורמים שמשפיעים על היכולת שלנו להתעלם מהידע ומהפרספקטיבה של עצמנו כשאנחנו שופטים ידע ופרספקטיבה של אנשים אחרים ויתמקד בעיקר בהשפעות של השפה שבה אנחנו מדברים על יכולת זו.

במפגשים הראשונים נלמד על מודלים תיאורטיים שונים שמסבירים כיצד אנשים מעכבים מידע לא רלוונטי ועל הקשר בין היכולת לעכב מידע לא רלוונטי והיכולת לעכב שפה לא רלוונטית אצל אנשים דו-לשוניים. לאחר מכן הסטודנטים והסטודנטיות יגבשו שאלת מחקר ויבחנו אותה בהתאם למודלים התיאורטיים שיעלו לדיון בקורס. במהלך השנה יתקיימו מפגשים קבוצתיים שבהם הסטודנטים והסטודנטיות יציגו את שאלת המחקר, אופן איסוף הנתונים ולבסוף את הממצאים ואת המסקנות.

תזה

במסגרת הלימודים לתואר מוסמך בפסיכולוגיה קוגניטיבית הסטודנטיות והסטודנטים נדרשים לכתוב עבודת תזה אמפירית, בנוסף להשלמת קורסי החובה והבחירה בתוכנית.

הגשת מועמדות לכתיבת תזה

  • תחילת עבודה על התזה מותנית בהגשת טופס מועמדות, חתום ומאושר על ידי המנחה העתידי.ת, למרכז האקדמי של התוכנית - עד לתאריך 31.7 (ראו טופס הגשת מועמדות לתזה בנספח א').

  • מנחה לתזה יהיה חבר.ת סגל בכיר באוניברסיטה הפתוחה בעל.ת תואר ד"ר. מומלץ שהמנחה יהיה.תהיה מסגל התכנית. עם זאת, באופן חריג ובאישור ראש התכנית, יוכלו להנחות את התזה גם בעלי התפקידים הבאים:

- חברי סגל בכיר באוניברסיטאות אחרות.

- מרכזי הוראה בעלי תואר ד"ר שהם חוקרים פעילים וזאת בהנחיה משותפת עם חבר.ת סגל מהתכנית.

- על מנת לקבל אישור למנחה חיצוני יש להעביר את פרטיו כולל דף קורות החיים שלו באינטרנט אם קיים לד"ר אסי שצ'ופק במייל asisc@openu.ac.il

  • הגשת מועמדות אינה מותנית בסיום מוצלח של קורסים מסוימים, עם זאת, מומלץ להשלים את הקורסים סטטיסטיקה א' (14301) וסמינר מחקר א' (14401) .

  • לאחר קבלת אישור על התחלת עבודה על התזה, יש להרשם לסמינר תזה א' (14317).  תנאי הקדם הדרושים לרישום לסמינר תזה א' הם סיום מוצלח של הקורס סטטיסטיקה ושיטות מחקר מתקדמות א' (14301) ושל קורס חובה נוסף שאינו הקורס סטטיסטיקה ושיטות מחקר מתקדמות ב' או הקורס קולוקוויום בפסיכולוגיה קוגניטיבית.

הדרישות של אישור תחילת העבודה על תזה

  • קבלת אישור על תחילת עבודה על תזה (כמתואר לעיל).

  • לאחר קבלת האישור, יש להרשם לסמינר תזה א' (14317) (בכפוף לעמידה בדרישות הקדם המפורטות לעיל) ובסמסטר העוקב יש להרשם לסמינר תזה ב' (14318) (בכפוף לסיום מוצלח של סמינר תזה א').

  • יש להגיש לוועדה המחלקתית לתואר שני (באמצעות המרכז של התוכנית) הצעת מחקר מאושרת וחתומה על ידי המנחה של העבודה (ראו טופס מלווה להצעת מחקר בנספח ב') עד ה- 31.8 בשנה שבה השתתפת בסמינר התזה. ארכה של שלושה חודשים ממועד זה תינתן בכפוף לאישור (ראו טופס בקשת ארכה בנספח ז'). ראו פירוט על נהלי הגשה תחת "הצעת המחקר לתזה" מטה.

  • הוועדה המחלקתית לתואר שני תודיע לסטודנט.ית תוך חודשיים מיום הגשת הצעת המחקר אם ההצעה אושרה או שנדרשים בה תיקונים. אם ההצעה אושרה, יש להרשם לתזה  (14499).

  • יש להגיש את העבודה תוך שנתיים ממועד הרישום לתזה, ולא יאוחר מחמש שנים מתחילת לימודי התואר השני.

הצעת המחקר לתזה

הצעת המחקר תכלול פרקי מבוא ושיטה כמקובל בהצגת מאמר אמפירי. אורכה של הצעת המחקר יהיה עד 10 עמודים, לא כולל רשימת מקורות ונספחים. 

  • הצעת המחקר תוגש בפונט David בגודל 12, רווח כפול עם שוליים של 2.5 ס"מ מכל צד.

  • הצעת המחקר תוגש לאישור המנחה במייל כקובץ word. לאחר אישור המנחה, יש להגיש לוועדה המחלקתית לתואר שני (באמצעות המרכז האקדמי של התוכנית) את הצעת המחקר המאושרת יחד עם טופס מלווה חתום על ידי המנחה של העבודה (ראו טופס מלווה להצעת מחקר בנספח ב') לוועדה המחלקתית לתואר שני (באמצעות המרכז האקדמי של התוכנית). ההצעה תועבר לשיפוט של שופט.ת נוסף. לאחר אישורה, תישלח על כך הודעה לסטודנט.ית. 

  • יש להגיש את הצעת המחקר לתזה תוך 12 חודשים מיום אישור תחילת העבודה על התזה.

המבנה הכללי של הצעת המחקר יהיה כדלהלן:

  • כותרת העבודה המוצעת בעברית ובאנגלית.

  • פרק מבוא הכולל סקירת ספרות והשערות תיאורטיות ואופרציונליות.

  • פרק שיטה המפרט משתתפים, כלים ומהלך המחקר. 

  • לוח זמנים משוער לאיסוף הנתונים ולסיום הכתיבה.

  • רשימת מקורות לפי כללי ה-APA.

  • נספחים (כלי המחקר).

הליכים לאחר אישור הצעת המחקר

רישום לתזה: יש להרשם לתזה (קורס 14499 בידיעון האקדמי) תוך חודשיים מאישור ההצעה (לפי ההנחיות שבמדריך למועמדים ולנרשמים של האוניברסיטה).

דו"ח התקדמות: בחלוף שנה ממועד הרישום לתזה, יש להגיש דו"ח התקדמות תקופתי חתום על ידי המנחה למרכז האקדמי של התכנית (ראו דו"ח התקדמות תקופתי). הדו"ח יכלול, בין היתר, התייחסות לשלב העבודה שבו נמצא.ת הסטודנט.ית ופירוט של בעיות מיוחדות המעכבות את ההתקדמות, אם קיימות כאלה.

מועד הגשה: יש להגיש את התזה לוועדה המחלקתית, באמצעות המרכז האקדמי של התכנית, תוך שנתיים ממועד אישור הצעת המחקר ולא יאוחר מחמש שנים מתחילת לימודי התואר השני.

אתיקה: לפני כל מחקר שיש בו איסוף נתונים מבני אדם חובה לקבל את אישור ועדת האתיקה המחלקתית לביצוע המחקר (ראו טופס בקשת אישור מועדת האתיקה המחלקתית לסטודנטים לתזה). את הבקשה לועדת האתיקה המחלקתית יש להעביר לאישור המנחה (במייל) ואת הבקשה המאושרת יש להעביר לד"ר אסי שצ'ופק במייל asisc@openu.ac.il.

בקשת תקציב: במקרים שבהם נדרש תקציב למחקר לעבודת התזה יש לפנות באמצעות נספח ו': טופס בקשת תקציב. את הטופס לנועה שלו במייל noashal@openu.ac.il.

ייעוץ נוסף: בנוסף להדרכה של המנחה, ניתן להיעזר במרכז האקדמי של התכנית בכתיבת הצעת המחקר ועבודת התזה.

עבודת התזה

מבנה העבודה

  • שער פנימי בעברית הכולל את כותרת העבודה, שם המנחה, שם הסטודנט.ית ותאריך ההגשה. חשוב - אין לציין ת.ז. בשער העבודה.

  • דף תודות (לא חובה)

  • תוכן עניינים מפורט

  • תקציר (עד 600 מילים)

  • גוף העבודה

  • מקורות

  • נספחים

  • תקציר באנגלית

  • שער פנימי באנגלית

נהלי הגשה

  • עמודי התקציר ימוספרו בספרות רומיות (I , II ...) . לאחריו יופיע גוף העבודה במקטע חדש שיתחיל מהספרה 1 ואילך עד לתקציר באנגלית. התקציר באנגלית ימוספר אף הוא בספרות רומיות בסדר דפים משמאל לימין. 

  • יש לצרף לעבודה את טופס הצהרת המקוריות (ראו טופס הצהרת מקוריות בנספח ד') וטופס מלווה תזה חתום על ידי המנחה של העבודה (ראו טופס מלווה עבודה בנספח ה'). כמו כן, יש לצרף את כל אישורי ועדת האתיקה הרלוונטיים לעבודה.

  • בשלב הראשון יש להגיש עותק דיגיטלי של העבודה לשיפוט בקובץ Word לכתובת המייל asisc@openu.ac.il.

שיפוט העבודה

עבודת התזה תוערך על ידי המנחה של העבודה וקורא.ת נוספ.ת, שיגישו כל אחד בנפרד חוות דעת על העבודה ובכלל זה ההחלטה האם:

  • לאשר את העבודה כמו שהיא.

  • להציע תיקונים ולהשאיר את ביצועם לשיקול הדעת של מנחה העבודה.

  • לדרוש תיקונים שיובאו לאחר מכן לקריאה נוספת.

  • להמליץ שלא לאשר את העבודה, ללא אפשרות לתיקון.

הליכי השיפוט הם חסויים. חוות הדעת של המנחה ושל הקורא.ת הנוספ.ת יועברו לסטודנט.ית בחלקן או בשלמותן בעילום שם או שלא בעילום שם בהתאם להחלטת המנחה והקורא.ת הנוספ.ת.

הגשה סופית וציון

לאחר השלמת שלב השיפוט, סטודנטים וסטודנטיות לתזה יגישו לנועה שלו שלושה עותקים כרוכים של העבודה הסופית (אחד העותקים יועבר לספריית האו"פ) וכן ישלחו עותק דיגיטלי של העבודה הסופית בקובץ PDF למייל asisc@openu.ac.il יחד עם טופס הפקדת תזות לספריה. סטודנטים או סטודנטיות להם יותר ממנחה אחד.ת לעבודת התזה יגישו בשלב זה ארבעה עותקים כרוכים.

את עבודת התזה יש להדפיס על צד אחד של דף בגודל A4 בפונט David בגודל 12 (למעט כותרות שיכולות להיות גדולות במעט והערות שוליים שיהיו קטנות במעט), ברווח כפול, בצבע שחור לבן (תרשימים ואיורים יכולים להיות צבעוניים). יש להקפיד על שוליים של לפחות 2.5 ס"מ מכל צד. יש למחוק את מספר הת.ז. מהעבודה המודפסת.

הוועדה המחלקתית לתואר שני תעביר למנחה.ים של העבודה את הציון הסופי של העבודה ותדאג להזנת הציון במערכות האו"פ. המחלקה להישגים לימודיים תשלח לסטודנט.ית הודעה על הציון. לא ניתן לתקן את ציון התזה לאחר שהתקבל הציון הסופי.

זכאות לתואר

לאחר קבלת הציון, ולאחר השלמת כל דרישות התואר השני, אפשר לבקש מהמרכזת האדמיניסטרטיבית של התכנית לפנות לגורמים הנדרשים לצורך הפקת אישור הזכאות לתואר. תאריך הזכאות שיצוין על גבי האישור יהיה היום שבו הוזן הציון האחרון הנדרש לתואר ולא היום שבו התקבל האישור.

הנחיות נוספות

  • יש לשמור עותק של כל מסמך וטופס שהוגש, כולל הצעת המחקר והעבודה עצמה.

  • יש לשמור את נתוני המחקר לפחות 5 שנים מיום אישור העבודה וזאת על מנת לאפשר לכל מאן דבעי לעיין בהם במידת הצורך. 

  • אם עבודת התזה או חלק ממנה יתפרסמו בכתב עת או ספר מדעי כלשהו, יש לציין בפרסום זה כי המחקר בוצע באוניברסיטה הפתוחה וכי הוא היווה חלק מהדרישות לקבלת תואר המוסמך (M.A.) בפסיכולוגיה קוגניטיבית. 

זכאות לתואר וחישוב ציון התואר

הזכאות לתואר תינתן לאחר שיתקיימו כל התנאים הבאים:

  • סיום בהצלחה של כל הקורסים הנדרשים כמפורט בתכנית הלימודים;

  • הגשה של עבודת תזה וסיומה בהצלחה.

חישוב ציון התואר

  • ממוצע הציונים של מכלול הקורסים: 40%

  • ציון העבודה הסמינריונית: 10%

  • ציון עבודת התזה: 50%

שימו לב:

בחישוב הציון הסופי לתואר מקבלים כל הקורסים משקל זהה (למעט סמינר מחקר א'), ללא תלות במספר הנ"ז שהם מקנים. הקולוקוויום וסמינרי התזה לא משוקללים בחישוב הציון הממוצע בתואר.

הערות

769

כל האמור בתכנית כפוף לתקנון לימודים והרשמה לתואר שני

1717

הקורס בפיתוח