מדעי החיים

התוכניות השונות במדעי החיים דומות מאוד זו לזו.
 התוכנית הכללית ביותר היא תואר במדעי החיים ללא הדגשה: היא מאפשרת גמישות רבה יחסית בבחירת הקורסים, וכוללת 15-14 נקודות זכות כלליות. תוכנית זו מתאימה לרבים מהסטודנטים: סטודנטים בעלי תחומי עניין מגוונים במדעי החיים, סטודנטים שלמדו לימודים אקדמיים קודמים שהם יכולים לקבל הכרה בהם, וסטודנטים המעוניינים ללמוד במסגרת לימודיהם לתואר גם קורסים מחוץ לתחום מדעי החיים המעניקים נקודות זכות. יש לנו גם תוכניות עם הדגשה: מדעי החיים בהדגשת לימודי שדה, מדעי החיים בהדגשת ביוטכנולוגיה, מדעי החיים בהדגשה תאית מולקולרית, ומדעי החיים כולל צֶבֶר קורסים בקדם-רפואה. נוסף על התארים התחומיים במדעי החיים ניתן ללמוד חוג במדעי החיים כצירוף בתואר דו-חוגי. בתוכניות אלו יש מעט בחירה חופשית, ומיקבץ הקורסים מוגדר מראש. בחירת התוכנית היא על פי העדפתו האישית של הסטודנט. ככלל, אין צורך להתחייב לתוכנית מסוימת עם תחילת הלימודים, שכן תוכניות אלו דומות זו לזו. עם זאת, יש להקפיד ולהתחיל בלמידת הקורסים המשותפים לתוכניות השונות. שימו לב! בכל התוכניות בהדגשה, במסגרת לימודי המתמטיקה חובה ללמוד סטטיסטיקה – ולא חשבון דיפרנציאלי ואינטגראלי. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
הקורס הראשון בתחום מדעי החיים הוא ביולוגיה כללית א. שימו לב, במסגרת קורס זה מתקיימת במהלך הסמסטר שתי מעבדות חובה. לימודי מדעי החיים מתבססים על יֶדע בכימיה. לכן כדאי להתחיל בשלב מוקדם ככל הניתן בלימודי הכימיה הנחוצים לתואר. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
הקורס הראשון הדרוש בכימיה במסגרת התארים במדעי החיים הוא כימיה כללית א או כימיה כללית. הקורס כימיה כללית הוא קורס אינטנסיבי יותר מכימיה כללית א, והוא זהה לצרוף הקורסים כימיה כללית א ו-כימיה כללית ב לביולוגים. שימו לב, הקורסים כימיה כללית א וכימיה כללית מניחים יֶדע בכימיה הנלמד בבית הספר התיכון ברמה של 3 יחידות בגרות לפחות, ובשבוע הראשון של הסמסטר על הסטודנט להגיש מטלה הבוחנת אם ברשותו הידע הנחוץ לקורס. סטודנטים שלא נבחנו בבחינת בגרות בכימיה יכולים לבחור בין שתי חלופות: (1) ללמוד לפני תחילת הסמסטר את פרק המבוא המצורף לחומרי הקורסים כימיה כללית א וכימיה כללית. פרק המבוא כולל את 150 העמודים הראשונים שבספר, ובכללם 13 תת-פרקים המכילים תירגול רב. יֶדע מעשי בפתרון תרגילי פרק המבוא הוא חיוני ללימוד הקורסים. תרגילים בודדים לדוגמה מתוך פרק המבוא ניתן לראות כאן. במידת הצורך ניתן לגשת לספרית האוניברסיטה הפתוחה על מנת לשאול את ספר הקורס. (2) ללמוד תחילה את הקורס עולם הכימיה, המהווה קורס הכנה לקורס כימיה כללית. שימו לב! בקורסים כימיה כללית א וכימיה כללית ישנם יום או יומיים בסמסטר שבהם מתקיימת מעבדה, שהנוכחות בה היא חובה. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
עבור קורסים אקדמיים רבים מוגדרות דרישות-קְדָם הנסמכות על יֶדע קודם של הסטודנט. הידע הקודם מוגדר כתנאֵי קבלה, יֶדע דרוש, או יֶדע מומלץ.
תנאֵי קבלה לקורס כוללים קורסים שהעמידה בהם היא בגדר חובה לצורך ההרשמה לקורס. סטודנטים שאינם עומדים בתנאֵי הקבלה בעת ההרשמה לקורס (ולא קיבלו מהם פטור בגין לימודים אקדמיים פורמליים קודמים) לא יוכלו להירשם לקורס. אם הידע הקודם הוא חיצוני ואינו ידוע במערכת, יכולים המעוניינים להירשם לקורס, על אף שאינם עומדים בכל תנאֵי הקבלה, להירשם "על תנאי", ולפנות ליועץ מחלקתי שיבדוק ויאשר את הרישום. הסבר מפורט ניתן למצוא בידיעון האקדמי בסעיף הרשמה.
יֶדע קודם דרוש הכרחי ללימוד הקורס. זהו יֶדע המצוי בקורסים אחרים של האוניברסיטה הפתוחה, ומי שעדיין לא למדו אותם יתקשו ללמוד את חומר הלימוד בקורס, ולעיתים לא יוכלו להבינו. האוניברסיטה מאפשרת את ההרשמה לקורס גם לסטודנטים שלא למדו את הקורסים הנדרשים במסגרת הידע הקודם הדרוש, בהנחה שהם רכשו את הידע הדרוש בדרכים אחרות. על הסטודנטים מוטלת האחריות להקפיד להירשם לקורסים רק לאחר שהשלימו את הידע הדרוש. לעיתים ניתן ללמוד במקביל את הקורס ואת הידע הדרוש לו. אנא פנו לייעוץ אם אתם שוקלים לעשות זאת.
יֶדע קודם מומלץ לקורס הוא ידע המצוי בקורסים אחרים של האוניברסיטה הפתוחה שאותם כדאי ללמוד לפניו, אך הדבר אינו הכרחי.
שימו לב, לרבים מהקורסים שאינם מתקדמים אין תנאֵי קבלה, אלא ידע דרוש. זאת, כדי לאפשר לסטודנטים בעלי הרקע הדרוש לקורס מלימודים קודמים ללמוד את הקורס. לגבי קורסים אלה מצוין הידע הקודם הדרוש והמומלץ לצורך לימוד בהם. הידע הקודם הדרוש הוא הכרחי ללימוד הקורס. הידע הקודם המומלץ אמנם אינו הכרחי ללימוד הקורס, אך יכול לתרום להבנה טובה יותר של החומר הנלמד בו. לדוגמה, על מנת ללמוד בהצלחה את הקורס "כימיה אורגנית לביולוגים" חיוני ללמוד קודם את הקורסים "כימיה כללית" או "כימיה כללית א". שימו לב, במקרה זה מוגדר הידע הקודם כדרוש, ולכן מערכת המחשב אינה בודקת שאכן למדתם אחד מהקורסים הללו. עם זאת, יֶדע בחומרי קורסים אלו הוא חיוני להצלחה בקורס "20282 כימיה אורגנית לביולוגים".
לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
תכנון נכון של סדר הלימודים הוא חיוני לשם התקדמות נכונה ומהירה בתואר. בניגוד לאוניברסיטאות אחרות, באו"פ קובע כל סטודנט את קצב הלימוד שלו, והקורסים אינם מסודרים על פי שנים. עם זאת, סדר הקורסים בהחלט מחייב. שימו לב, לגבי כל קורס מוגדרות רמתו (פתיחה, רגילה, מתקדמת), ודרישות-הקדם שלו (תנאֵי קבלה, ידע דרוש, ידע מומלץ). ניתן להתרשם מסדר הלימודים הנכון, כמו זה שמופיע במסלולי הלימוד מובְנים תלת-שנתיים. אך, כמובן, ניתן לפרוס את הלימודים לתואר על פני מספר רב יותר של שנים. לקבלת פרטים נוספים מומלץ לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
ככלל, את קורסי התשתית והחובה יש ללמוד לפני קורסי הבחירה. ראו לדוגמה בתוכנית במדעי החיים ללא הדגשה. קורסי התשתית בתוכנית במדעי החיים כוללים קורסים במתמטיקה, בפיסיקה ובכימיה. מבין קורסי התשתית, מומלץ להתחיל ולצבור ידע בכימיה, משום שהוא דרוש לקורסים רבים במדעי החיים. עם זאת, ניתן גם ללמוד במקביל קורסים מבין קורסי החובה, כמו הקורס ביולוגיה כללית א. לקבלת פרטים נוספים לפרטים נוספים מומלץ לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
הכנו עבורכם דוגמאות למסלולי לימוד מובְנים תלת-שנתיים. שימו לב! הלימודים במסלולים אלו דורשים הקדשת זמן רב לצורך הלמידה ומילוי החובות, ואינם מתאימים לכל הסטודנטים. לקבלת פרטים נוספים מומלץ לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
כן, בהחלט. שימו לב, סדר לימוד הקורסים חשוב מאוד. בתיאור הקורסים מופיעים תנאֵי הקבלה והידע הדרוש עבור כל קורס. הימנעו מלמידת קורסים שטרם למדתם את הידע הדרוש עבורם. כמו כן, שימו לב לכך שקורסים מעטים אפשר ללמוד גם בקיץ. לכן, אם אתם מעוניינים באפשרות זו, כדאי לתכנן היטב איזה קורס ללמוד בסמסטר קיץ. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
התוכנית במדעי הטבע היא תוכנית כללית יותר ומובְנית פחות מהתוכניות במדעי החיים. התוכנית במדעי הטבע (ללא הדגשה) אינה קובעת קורסים מסוימים אשר דרושים לסיום התואר. לכן, תוכנית זו מתאימה לסטודנטים המעוניינים ללמוד קורסים מתוך כלל מדעי הטבע, לסטודנטים המתקשים בקורסי חובה לתואר, ולסטודנטים שלמדו לימודים קודמים וקיבלו הכרה בהם. שימו לב, אפשר, אך אין צורך, להתחייב לתוכנית זו מראש. ניתן להתחיל בלימודים לתוכנית למדעי החיים, ולהחליפה בהמשך. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
בדומה לתוכנית במדעי הטבע, התוכנית במדעים היא כללית ומובְנית פחות מהתוכניות במדעי החיים. תוכנית זו מתאימה לסטודנטים המעוניינים ללמוד קורסים מהמחלקה למדעי הטבע והחיים יחד עם קורסים מהמחלקה למתמטיקה ומדעי המחשב. כמו התוכנית למדעי הטבע, התוכנית למדעים נפוצה בקרב סטודנטים בעלי לימודים אקדמיים קודמים בתחום המדעים. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
כיום ניתן להגיש מועמדות ללימודי רפואה ארבע-שנתיים לאחר לימודי תואר ראשון כלשהו הכולל 7 קורסים (בתוספת 3 קורסים המהווים ידע דרוש/תנאֵי קבלה עבורם). אם אתם עומדים לפני לימודי תואר ראשון, תוכלו ללמוד לתואר במדעי החיים או במדעי הטבע, ולכלול בהם את לימודיהם של 10 קורסים אלו. קיימת תוכנית מדעי החיים עם צֶבֶר קורסים בקדם-רפואה, אך ניתן להגיש מועמדות גם עם באמצעות תוכניות אחרות. הכנו עבורכם תוכניות לדוגמה. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
חטיבה היא תוכנית בהיקף קטן אשר מתרכזת בנושא אחד. קיימות שתי חטיבות במדעי החיים – חטיבה בלימודי שדה וחטיבה בביולוגיה מולקולרית – המתאימות לשילוב עם חלק מהתארים החד-חוגיים, ועם לימודי חטיבה מחוץ למחלקה למדעי הטבע והחיים. בנוסף יש בחטיבה מיקבץ קורסים המיועדים לבעלי עניין שאינם מתכננים ללמוד לקראת תואר מלא. החטיבה בביולוגיה מולקולרית כוללת חלק מהקורסים הדורשים להגשת מועמדות ללימודי רפואה (מסלול ארבע-שנתי) לבעלי תואר ראשון. לכן יכולה החטיבה להתאים למי שלומד לתואר ראשון מחוץ למחלקה, ומעוניין בצבירת קורסים שיאפשרו לו לקצר את זמן ההשלמה הנחוצה לקראת הגשת המועמדות ללימודי הרפואה.
האוניברסיטה הפתוחה מאפשרת ללמוד במסגרת אפיקי מעבר: הסטודנטים מתחילים ללמוד באוניברסיטה הפתוחה, ולאחר מכן ממשיכים את לימודיהם באוניברסיטה אחרת (הדבר מותנה בממוצע ציונים מינימלי במיקבץ קורסים קבוע מראש). כאן מופיעים אפיקי המעבר הזמינים. וכאן תמצאו שאלות ותשובות בנושא זה. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
באוניברסיטה הפתוחה נרשמים בכל פעם לקורס בודד, וכמובן, ניתן ללמוד לימודים אקדמיים חלקיים. המחלקה מציעה מגוון קורסים מרחיבי-דעת: גנטיקה של האדם: היבטים רפואיים ואתיים, אשנב למדעי החיים, צומח ארץ ישראל ותזונה. ניתן גם להירשם לקורסים נוספים במדעי החיים, אולם יש לשים לב כי יש צורך לעקוב אחר דרישות-הקדם של הקורסים. אם לא למדתם לימודים קודמים בתחומים הנחוצים כתנאֵי-הקדם של הקורס, תוכלו לפנות למְרַכֵּז ההוראה בקורס. רשימת מרכזי ההוראה על פי הקורסים אותם הם מרכזים מופיעה באתר המחלקה. המעוניינים בלימוד מיקבצי קורסים במדעי החיים יכולים גם לעקוב אחר החטיבות – חטיבה בלימודי שדה וחטיבה בביולוגיה מולקולרית. מדובר במספר קורסים מצומצם, שהלומדים בהם יכולים לצרפם במסגרת לימודיהם לתואר בתחום אחר, אך גם אלו המתעניינים בתחומים אלו יוכלו למצוא קורסים מתוך מיקבצים אלו. לקבלת פרטים נוספים מומלץ לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.

אפשר ללמוד באופן עצמאי מבלי להגיע למפגשים במרכזי לימוד. סטודנטים שנרשמים לקורס מקבלים הביתה ערכה הכוללת את כל חומר הלימוד הנדרש. כמו כן, רוב הקורסים מוצעים גם באופן וירטואלי, וניתן לצפות בשיעורים מהבית. עם זאת, חלק מהקורסים במדעי החיים כוללים מפגשי מעבדה וסיורים שההשתתפות בהם היא חובה. נתונים אלו מופיעים בתיאור הקורס. ראו לדוגמה התייחסות לשני מפגשי מעבדה במהלך הסמסטר בקורס "20118 ביולוגיה כללית א".

לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.

מעבדות הן חלק חיוני בלימודי התואר במדעי החיים. חלק מהמעבדות מוטמעות בקורסים עיוניים, וחלקן כלולות בקורסים ייעודיים. ההשתתפות במעבדות היא חלק מחובות הקורס, ונתונים לגבי המעבדות מופיעים בתיאור הקורס בידיעון. לא ניתן לקבל נקודות זיכוי אקדמיות עבור הקורס מבלי להשתתף במעבדה. רוב המעבדות מתקיימות בקריית האוניברסיטה הפתוחה ברעננה. מעבדות בקורסים הראשונים בתואר מתקיימות גם בדרום הארץ ובצפונה. בקורסים עיוניים בהם מתקיימים מפגשי מעבדה, הסטודנט בוחר ב"מערכת שיבוץ למעבדות" את המועד/ים המתאים/ים לו. ההרשמה למפגש/י מעבדה נפתחת שבועיים לפני תחילת סמסטר, ואפשר להירשם במהלך 4 שבועות. כשבוע לפני מועדי מעבדות נפתחת המערכת לשם ביצוע שינויים. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
הנחיה מוגברת כוללת יותר מפגשי הנחיה. סטודנטים חדשים, שעדיין אינם מכירים את שיטת הלימוד באוניברסיטה, יכולים לשקול את האפשרות להירשם לקורס הראשון בהנחיה מוגברת, ובהמשך הלימודים לבחור את שיטת ההנחיה המתאימה להם ביותר. עבור הנחיה מוגברת משלמים שכר לימוד נוסף. שימו לב, גם במפגשי ההנחיה המוגברת לא עוסקים בכל חומר הקורס. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
סמסטר קיץ הוא קצר יותר מסמסטר רגיל, ונמשך 9 שבועות בלבד (לעומת 16 שבועות בסמסטר סתיו ובסמסטר אביב). יחד עם זאת, היקף חומר הלימוד ומספר המטלות בקורס זהים לאלה של שני הסמסטרים האחרים, וכתוצאה מכך, סמסטר קיץ עמוס יותר, קצב הלימוד בו מהיר יותר, ויש לתרגל ולהטמיע את חומר הלימוד בתוך פרק זמן קצר יותר. בדרך כלל מומלץ ללמוד קורס אחד בסמסטר קיץ. קורסים מועטים נלמדים גם בסמסטר קיץ, ולכן מומלץ למעוניינים ללמוד במהלכו לתכנן מראש את תוכנית הלימודים, ולשים לב אילו קורסים נלמדים בסמסטר זה. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
תלמידי תיכון מצטיינים יכולים להתחיל ללמוד קורסים במחלקה, במסגרת התוכנית אקדמיה בתיכון הממירה מבחני בגרות בקורסים אקדמיים. הקורסים הכלולים בהמרות הבגרות בביולוגיה ובכימיה באקדמיה בתיכון הם חלק מקורסי התואר הראשון במדעי החיים. ניתן להמשיך ולהתקדם בלימוד של קורסים נוספים במחלקה. קורסים אלו נצברים ללימודים באו"פ לקראת קבלת תואר או לצורך אפיק מעבר. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
הלימודים לקראת התואר במדעי החיים מחייבים השתתפות במעבדות רבות. חלק ממעבדות אלו מוטמע בתוך קורסים עיוניים, וחלקם מתקיימים כקורסי מעבדה עצמאיים. סטודנטים המרבים בנסיעות יוכלו ללמוד לקראת תואר זה, אך הלימודים אינם בנויים לסטודנטים החיים מחוץ למדינת ישראל באופן קבוע. על סטודנטים השוקלים ללמוד קורסים במדעי החיים כאשר הם חיים במדינה אחרת לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה לשם בחינת ישימות התוכנית טרם הרשמתם. סטודנטים אלו יצטרכו להגיע ארצה מעת לעת לצורך השתתפות במעבדות.
הכרה בלימודים קודמים מוענקת לסטודנטים שלמדו לימודים אקדמיים במוסד אחר – בהתאם למסלול הלימודים המבוקש באו"פ. על המבקשים לקבל הכרה בלימודים כאלה להגיש בקשה לוועדה להכרה בלימודים קודמים. כאן תמצאו פרטים על אופן הגשת הבקשה. ההכרה היא אישית, וניתנת באופן פרטני לכל סטודנט שיגיש תעודה מתאימה בצירוף גיליון ציונים מקורי למזכירות הוועדה. מומלץ לא להירשם לקורסים החופפים קורסים שנלמדו עד שתתקבל תשובה מהוועדה להכרה. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.
אין הכרח להגיע לפגישת פנים-אל-פנים עם יועץ. סטודנטים המעוניינים לקבל ייעוץ לקראת לימודים לתואר ראשון בתחום מדעי החיים מוזמנים לפנות למזכירות מערך הייעוץ בטלפון 09-7781099, בימים א'-ה' בשעות 8:30-16:00. ניתן גם לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה בשעות הקבלה הטלפונית. לקבלת פרטים נוספים אתם מוזמנים לפנות לאחד מהיועצים האקדמיים במחלקה.