מוסמך M.Sc. באסטרופיסיקה
מבוא [772]
התכנית לתואר שני באסטרופיסיקה נועדה להקנות ידע אקדמי מתקדם וכלים להתמודדות עם נושאים תאורטיים וחישוביים בתחומי המחקר באסטרופיסיקה, קוסמולוגיה ותורת הכבידה, כמו גם להכשיר את הסטודנטים והסטודנטיות לעבודה מחקרית. התכנית כוללת לימוד קורסים במגוון נושאים מתקדמים בתחום, וכתיבת תזה.
התכנית משלבת בין תחומים שונים ומגוונים בפיסיקה, סימולציות נומריות ושיטות סטטיסטיות מתקדמות. הנסיון המחקרי, הידע והמיומנויות הנרכשים בתכנית הם בסיס טוב ללימודי המשך לדוקטורט.
כמו כן, התכנית מקנה לבוגריה ידע רחב, כישורים וכלים שיאפשרו להם ולהן להשתלב בתחומים שונים במשק. בפרט, בוגרי ובוגרות התכנית ירכשו מיומנות בפתרון כמותי ונומרי של בעיות, בניתוח מערכות רבות נתונים (big data) ובחשיבה אנליטית ויצירתית, תוך כדי שימוש מתקדם במדע הנתונים. כל אלו יאפשרו לבוגרים ולבוגרות להשתלב בתפקידים מובילים בתעשיות עתירות הידע (סטארטאפים, מכשור רפואי או פארמה, משק האנרגיה, ניהול דאטה) וכן בתפקידי מפתח בשוק הפיננסי, בתפקידי ניהול במו"פ בענפים אלו או בהוראה.
תנאי קבלה
מועמדות לתואר שני באסטרופיסיקה יכולים ויכולות להגיש בעלי ובעלות תואר ראשון (או במהלך הסמסטר האחרון ללימודים) בפיסיקה, באסטרופיסיקה או בתחום קרוב מספיק, עם ציון ממוצע של 80 ומעלה. ממוצע של 85 ומעלה בתואר הראשון מבטיח קבלה. לבעלי ממוצע בין 80 ל 84.99 ייערך ריאיון קבלה אישי על-ידי ועדת קבלה.
עבור מועמדים לתואר שני באסטרופיסיקה ללא תואר חד-חוגי מלא בפיסיקה או באסטרופיסיקה (לדוגמה עם תואר דו-חוגי בפיסיקה ובתחום אחר או תואר חד-חוגי בתחום קרוב אך שונה), תוכל ועדת הקבלה לתואר לקבוע קורסי השלמה מתאימים במידת הצורך (אשר לא ייחשבו לחלק ממניין הקורסים לתואר).
בעלי תואר ראשון בפיסיקה, באסטרופיסיקה או בתחום קרוב מספיק שאינם עומדים בתנאי הקבלה המפורטים לעיל, יכולים להגיש מועמדות לוועדה לתואר שני. הוועדה תשקול את מועמדותם ותחליט אם לקבלם "על-תנאי", לקבלם עם השלמות, להפנותם לשיפור הישגים או לדחותם. במסגרת שיפור ההישגים יהיה על הסטודנטים והסטודנטיות ללמוד לפחות קורס מתקדם אחד מתואר ראשון וכן קורס נוסף מהיצע הקורסים לתואר שני.[774] אם יעברו קורסים אלה בהצלחה בציון ממוצע של 80 לפחות, יוכלו להגיש מועמדות לתואר שני.[775] הוועדה לתואר שני תחליט על סמך הנתונים שיעמדו לרשותה אם לקבלם עם או ללא תנאי נוסף. הקורס מהיצע הקורסים לתואר שני ייחשב במניין נקודות הזכות לתואר שני.
טופס הגשת המועמדות והמסמכים הנלווים שהגישו המועמדים יועברו לוועדה לתואר שני. הוועדה תדון בכל בקשה, ואם תמצא לנכון, תבקש להגיש לה חומר משלים. הוועדה תוכל לקבל אחת ההחלטות הבאות:
א. קבלה במעמד "סטודנט או סטודנטית מן המניין לתואר שני" באסטרופיסיקה.
ב. קבלה במעמד "סטודנט או סטודנטית לתואר שני עם השלמות" באסטרופיסיקה עם דרישה ללימודי השלמה.
ג. קבלה במעמד "סטודנט או סטודנטית על-תנאי", עם פירוט התנאים הנדרשים כדי שיוכלו להתקבל כסטודנטים לתואר שני.
ד. הפניית המועמדים לשיפור הישגים.
ה. דחיית המועמד או המועמדת.
החלטה א ("סטודנט או סטודנטית מן המניין לתואר שני") תתקבל בדרך כלל אם המועמדים הם בעלי תואר ראשון חד-חוגי בפיסיקה או באסטרופיסיקה ממוסד להשכלה גבוהה מוכר בארץ או ממוסד להשכלה גבוהה בעל מוניטין בחוץ לארץ, עם ציון ממוצע של 85 ומעלה. אם ממוצע ציוניהם של המועמדים הוא בין 80 ל-85, ההחלטה שתתקבל היא החלטה (א) או החלטה (ג) לעיל, בהתאם להרכב הקורסים שלמדו לתואר ראשון, תוכנם וציונים בהם.
החלטה ב ("סטודנט או סטודנטית לתואר שני עם השלמות") תתקבל בדרך כלל אם המועמדים הם בעלי תואר ראשון ממוסד להשכלה גבוהה כנ"ל, אך חסרים בו קורסים ביחס לתואר חד-חוגי בפיסיקה או אסטרופיסיקה (לדוגמה, כשמדובר בתואר דו-חוגי או תואר בתחום קרוב אך שונה). זאת בתנאי שממוצע ציוניהם לתואר הוא 80 ומעלה, ובתנאי שבמסגרת לימודיהם השלימו חלק ניכר מדרישות החובה המקובלות לתואר ראשון חד-חוגי בפיסיקה או באסטרופיסיקה, ובכללם מקצועות החובה במתמטיקה. לימודי ההשלמה יכללו קורסים מתואר ראשון חד-חוגי בפיסיקה. נקודות הזכות בגין קורסים אלה לא ייחשבו במסגרת נקודות הזכות שיש לצבור לתואר השני. סטטוס הקבלה של "סטודנט או סטודנטית לתואר שני עם השלמות" ישתנה לסטטוס של "סטודנט או סטודנטית מן המניין לתואר שני" לאחר סיום קורסי ההשלמה בציון 70 ומעלה בכל אחד מקורסי ההשלמה.
החלטה ג ("סטודנט או סטודנטית על-תנאי") תתקבל בדרך כלל בשני מקרים: אם המועמדים נמצאים "לקראת סיום" - כלומר, בסמסטר האחרון ללימודיהם לקראת תואר ראשון בפיסיקה, אסטרופיסיקה או תחום קרוב מספיק במוסד להשכלה גבוהה כנ"ל, וממוצע ציוניהם הוא 80 ומעלה או אם סיימו תואר ראשון כנ"ל, אך לא עמדו בתנאי הקבלה כ"סטודנט או סטודנטית מן המניין לתואר שני". התנאי ל"סטודנט או סטודנטית לקראת סיום" הוא סיום לימודים לתואר הראשון ועמידה בתנאי הקבלה כמפורט בהחלטה א. התנאים למועמדים שסיימו תואר ראשון בממוצע של פחות מ-85 יכללו לימוד קורסים שתקבע הוועדה וסיומם בציון-סף של 80 בכל קורס ובממוצע של 85 לפחות. הקורסים ייקבעו לכל מועמד או מועמדת בנפרד.
סטודנטים שיתקבלו לקטגוריה זו יוכלו לעבור למעמד של "סטודנט או סטודטית מן המניין לתואר שני" רק לאחר שיעמדו בתנאים שהוצבו להם.
החלטה ד ("הפניה לשיפור הישגים") תתקבל בדרך כלל אם המועמדים הם בעלי תואר בוגר בפיסיקה, אסטרופיסיקה או תחום קרוב מספיק ממוסד להשכלה גבוהה כנ"ל, שאינם עומדים בתנאי הקבלה.
החלטה ה ("דחייה") תתקבל אם המועמדים אינם עונים לדרישות הקבלה בקטגוריות האחרות.
תוקף החלטות הקבלה א-ג הוא שנתיים מיום ההודעה על הקבלה. אם הסטודנטים לא יירשמו ללימודי התואר השני תוך פרק זמן זה, יהיה עליהם להגיש את מועמדותם מחדש
רישום לקורסים בודדים
יש אפשרות, גם לסטודנטים שאינם רשומים כ"סטודנט או סטודנטית מן המניין לתואר שני", להירשם לקורס או לקורסים אחדים מן התכניות לתואר שני, במידת האפשר ובאישור יועץ. אם יש מגבלה על מספר הנרשמים לקורס, תינתן עדיפות לסטודנטים הרשומים ללימודי תואר שני.
פירוט תנאי הקבלה לקורסים בודדים מהתואר השני:
תנאי קבלה לסטודנטים חיצוניים המבקשים ללמוד קורסים מהתואר השני:
סיימו תואר ראשון בפיסיקה או באסטרופיסיקה (או שנמצאים קרוב לסיום התואר, באישור מיוחד של ועדת התואר השני) עם ממוצע ציונים של 85 ומעלה.
אפשר ללמוד עד חמישה קורסים מתוך היצע הקורסים לתואר השני.
אישורים חריגים מעבר לחמישה קורסים יש להפנות לוועדה לתואר שני באסטרופיסיקה.
תנאי קבלה לסטודנטים שלומדים לתואר ראשון באוניברסיטה הפתוחה:
עברו בהצלחה את כל קורסי התשתית במתמטיקה לתואר ראשון חד-חוגי בפיסיקה (או שיש להם פטור מקורסים אלה).
צברו לפחות 64 נ"ז בפיסיקה, ומתוכן לפחות 24 נ"ז מתקדמות.
ציון ממוצע (משוקלל) בכל הקורסים שלמדו 85 ומעלה.
אפשר ללמוד עד שני קורסים מהתואר השני במסגרת התואר הראשון (כלומר שיחשבו במניין הקורסים לתואר הראשון), בכפוף לאישור הוועדה לאישור תכניות לימודים.
ניתן ללמוד עד שני קורסים לתואר שני שלא יחשבו כחלק מהתואר הראשון, ויוכלו להיחשב בהמשך לצורך מילוי דרישות הקורסים של התואר השני. אישורים חריגים מעבר לשני קורסים יש להפנות לוועדה לתואר שני באסטרופיסיקה.
הכרה בלימודים קודמים ממוסד אקדמי אחר
הוועדה התחומית לתואר שני תשקול הכרה בקורסים שנלמדו במוסד אקדמי אחר. תתאפשר הכרה בקורסים שנלמדו לפני הקבלה ללימודי התואר השני באו"פ. היקף ההכרה בלימודים קודמים לא יעלה על שני קורסים בהיקף כולל של עד 8 נ"ז.
הוועדה התחומית לתואר שני תשקול הכרה לקורסים שנלמדו במוסד אקדמי אחר לפני הקבלה ללימודי תואר שני רק אם הציון בהם הוא 80 ומעלה, ובלבד שלא נכללו בתואר קודם שקיבלו הסטודנט או הסטודנטית.
סטודנטים המבקשים לקבל הכרה בלימודיהם הקודמים יפנו בצירוף המסמכים המתאימים אל מזכירות התואר השני עם הגשת המועמדות לתואר שני או בסמוך לתחילת הלימודים.
לימוד קורסים באחת מהאוניברסיטאות בארץ כחלק מהלימודים לתואר שני באו"פ
כדי להרחיב את היצע הקורסים לתואר שני בכל האוניברסיטאות בארץ , נחתם הסכם בין האוניברסיטאות המאפשר לסטודנטים ולסטודנטיות לתואר שני ללמוד עד שני קורסים באוניברסיטה שאינה האוניברסיטה שבה הם רשומים ללימודים. בתכנית לתואר שני באסטרופיסיקה יש קורס חובה אחד כזה ("תצפיות אסטרונומיות") ושני קורסי בחירה כאלו. סטודנטים לתואר שני באסטרופיסיקה באוניברסיטה הפתוחה המעוניינים ללמוד במסגרת לימודיהם קורס באוניברסיטה אחרת אשר לא מופיע ברשימת הקורסים של התואר השני באסטרופיסיקה באו"פ , מתבקשים להגיש מראש בקשה מתאימה לוועדה לתואר שני באסטרופיסיקה . הוועדה תשקול להכיר בקורס כזה בתנאי שהאוניברסיטה הפתוחה אינה מציעה קורס דומה בתכניו בהיצע הקורסים לתואר שני. בסך הכול ניתן ללמוד במסגרת התואר עד שני קורסים באוניברסיטאות אחרות, כולל אלו המופיעים ברשימת הקורסים לתואר.
לימוד מרחוק
חלקים מסוימים מהקורסים אפשר ללמוד באמצעות הוראה מרחוק, אך ברירת המחדל היא לימוד פנים אל פנים, ולא ניתן ללמוד ולסיים את כל התואר השני בלימוד מרחוק.
משך זמן הלימודים
משך הלימודים לתואר שני מוגבל לארבע שנים ממועד תחילת הלימודים בפועל כסטודנט או סטודנטית מן המניין. סטודנטים שלא סיימו את לימודיהם במסגרת הזמן הזאת, יוכלו לפנות לוועדה לתואר שני באסטרופיסיקה בבקשה להארכת משך הלימודים. הוועדה תאשר הארכת משך הלימודים לפרק זמן מוגבל בלבד ורק במקרים חריגים. במקרים שבהם תאשר הוועדה הארכה, יכולה הוועדה לדרוש מהסטודנטים לעמוד בדרישות אקדמיות נוספות כגון: לימוד קורסים נוספים או בחינה מחדש במקום קורסים שנלמדו (באו"פ או במוסד אחר) יותר מארבע שנים קודם למועד סיום הלימודים המאושר.
הדרישות לתואר
יש ללמוד קורסים בהיקף כולל של לפחות 30 נ"ז ולהירשם לעבודת תזה.
הקורסים בתכנית מחולקים לקורסי חובה, קורסי בחירת חובה, וקורסי בחירה. יש להשלים בהצלחה את כל קורסי החובה (בהיקף של 10 נ"ז), קורסי בחירת החובה (בהיקף של 8 נ"ז) וכן קורסי בחירה (בהיקף של 12 נ"ז לפחות).
אין לכלול בתכנית קורסים שנלמדו במסגרת התואר הראשון.
ניתן לבקש ללמוד גם קורסים מחוץ לרשימה הזו, כולל קורסים מאוניברסיטאות אחרות בארץ או בעולם, באישור מראש של המנחה לתזה ושל ועדת התואר השני. במסגרת קורסי הבחירה או בחירת החובה ניתן ללמוד עד שני קורסים מתקדמים מתואר ראשון מתוך הרשימה שמפורטת בהמשך.[3645]
יש לכלול בתכנית הלימודים את הקורס "השתתפות בסמינר השבועי של ARCO" .
(22308)
יש לסיים את לימוד הקורסים לתואר תוך שנתיים ממועד תחילת הלימודים כסטודנט או סטודנטית מן המניין. במקרים מיוחדים ניתן להגיש לוועדה לתואר שני באסטרופיסיקה בקשה מנומקת למתן ארכה.
נוסף על לימוד הקורסים, יש לכתוב עבודת תזה .
יש לסיים את כל החובות לתואר תוך ארבע שנים ממועד תחילת הלימודים כסטודנט או סטודנטית מן המניין.
בתום כל שנת לימודים תבחן הוועדה לתואר השני את המשך הלימודים של כל סטודנט או סטודנטית בהתאם להישגיהם במחקר ובקורסים.
תוכנית הלימודים - קורסים ועבודת תזה
א - היקף הלימודים
יש ללמוד לפחות 30 נקודות זכות בקורסים וכן לכתוב עבודת תזה (המקנה 12 נ"ז נוספות).
ב - קורסי חובה
קורס
רמה
נקודות זכות
נ''ז
קורסי חובה: 10 נ"ז
0321-4320-01 תצפיות אסטרונומיות
לתואר שני (אונ' ת"א)
4
ג - קורסי בחירת חובה (2 מתוך 3)
קורס
רמה
נקודות זכות
נ''ז
בחירת חובה: 8 נ"ז.
יש לבחור לפחות 2 קורסים מבין שלושת הקורסים הבאים (את הקורס שלא נבחר כאן ניתן עדיין לבחור במסגרת קורסי הבחירה):
ד - קורסי בחירה
קורס
רמה
נקודות זכות
נ''ז
בחירה: לפחות 12 נ"ז.
בחירה של לפחות שניים מקורסי הבחירה תיעשה בהתייעצות עם המנחה או המנחים ובאישור הוועדה לתואר שני באסטרופיסיקה.
118111 דינמיקה של כוכבים וגלקסיות
[3648]
לתואר שני (טכניון)
4
0321-4327-01 התווך הבין-כוכבי
[3648]
לתואר שני (אונ' ת"א)
4
ה - עבודת תזה
יש להירשם לעבודת תזה נוסף על לימוד הקורסים.
22399 עבודת תזה באסטרופיסיקה (12 נ"ז)
אישור ושינויים בתכנית הלימודים
יש להתייעץ עם המנחה לפני שליחת תכנית הלימודים לאישור הוועדה, כי ייתכן שהמנחה יפנה את הסטודנטים ללימוד קורסים מסוימים, הרלוונטיים לנושא העבודה המסכמת או התזה. קבלת התואר מותנית באישור תכנית הלימודים על-ידי הוועדה לתואר שני באסטרופיסיקה ובלימודים לפי התכנית.
אישור תכנית הלימודים
הוועדה לתואר שני באסטרופיסיקה תדון בתכנית הלימודים שיגישו הסטודנטים, תחליט אם לאשרה (עם או בלי שינויים) ותודיע על כך לסטודנט או לסטודנטית. תוקף אישור תכנית הלימודים הוא לשלוש שנים. אם במהלך לימודיהם של הסטודנטים יחולו שינויים בתנאי הקבלה של קורס כלשהו הכלול בתכנית הלימודים, יהיה עליהם לערוך שינויים בתכנית בהתאם לתנאים התקפים בזמן ההרשמה לקורס. אין באישור תכנית הלימודים כדי לפטור את הסטודנטים מעמידה בתנאי הקבלה לקורסים. כמו כן, אם האוניברסיטה תפסיק ללמד קורס או קורסים הכלולים בתכנית, יהיה על הסטודנט או הסטודנטית ללמוד קורס או קורסים חלופיים.
שינוי תכנית הלימודים ביוזמת הסטודנטים
שינוי הקורסים: סטודנטים שירצו לשנות את תכנית הלימודים, יוכלו להגיש לוועדה לתואר שני באסטרופיסיקה בקשה לשינוי תכנית הלימודים שאושרה להם. הוועדה תשקול את הבקשה ותחליט אם לאשרה.
זכאות לתואר
סטודנטים יהיו זכאים לתואר לאחר שיתקיימו כל התנאים האלה:
סיום כל ההשלמות (אם נדרשות השלמות);
סיום בהצלחה של כל הקורסים בתכנית הלימודים המאושרת;
כתיבת עבודה תזה, הצגתה בפני שופטי התזה, וקבלת ציון 75 לפחות.
ציון התואר
הציון הסופי לתואר ייקבע לפי השקלול הבא: ממוצע ציון הקורסים - 50 אחוזים וציון התזה - 50 אחוזים.
הערות
775
אפשר להגיש מועמדות גם עם ציון ממוצע נמוך מ-80.
774
על המועמדים לוודא שהם עומדים בדרישות המוקדמות ללימוד קורסים אלה, ולהציג אישור עמידה בדרישות האנגלית.
3645
במסגרת קורסי הבחירה או בחירת החובה אפשר לכלול עד שני קורסים לתואר ראשון. אין לכלול בתכנית קורסים שנלמדו במסגרת התואר הראשון. ניתן לבקש ללמוד גם קורסים מחוץ לרשימה הזו באישור המנחה לתזה ובאישור ועדת התואר השני.
3647
קורסים אלו יהיו ברמה שמתאימה לתלמידי תואר שני, אך פתוחים לתלמידי תואר ראשון מצטיינים. במסגרת כל קורס כזה יהיה לפחות מפגש העשרה אחד עם חבר או חברת סגל בכיר, שיהיה חובה לתלמידי תואר שני ורשות לתלמידי תואר ראשון.
3648
במסגרת קורסי הבחירה אפשר לכלול עד קורס אחד מחוץ לאו"פ.