כדי להבין את החלטות הממשלה בקורונה – יש להבין תחילה מהי מדיניות ציבורית

פרופ' יגיל לוי, ראש התוכנית לתואר שני בממשל ומדיניות ציבורית, מסביר על תוכנית הלימודים הייחודית

 

מוסדות המדינה נדרשים לחלק את משאבי החברה כמו חינוך וביטחון, אבל, איך הם עושים זאת? מי מתווה את המדיניות הציבורית שבאמצעותה מחלקים את העוגה? ומי בוחן את יישום המדיניות ותוצאותיה?

"בתקופה האחרונה אנחנו עדים ללא מעט תהליכים מאתגרים המתרחשים בזירת המדיניות הציבורית. משבר הקורונה לדוגמה, העניק לנו הזדמנות ייחודית לנתח כיצד ממשלות ברחבי העולם מתמודדות עם המשבר ובאילו דרכים. לדוגמה, כיצד ייקבע סדר העדיפויות לחלוקת החיסון נגד קורונה?", מסביר פרופסור יגיל לוי, מומחה לחקר יחסי צבא-חברה וראש התוכנית לתואר שני בממשל ומדיניות ציבורית באוניברסיטה הפתוחה.

"זה מה שאנחנו מלמדים בתכנית ללימודי תואר שני בממשל ומדיניות ציבורית - לחשוב, לחקור ולשאול שאלות כמו: מי הם השחקנים השונים המושפעים מהמדיניות הציבורית, כיצד היא מעוצבת ואיך אפשר לאזן בין קבוצות האינטרס לצרכיו של האזרח?", מוסיף פרופסור לוי.

למי מתאים ללמוד תואר שני בממשל ומדיניות ציבורית?

תחום המדיניות הציבורית לא שייך רק למוסדות המדינה, אלא קשור גם בדיאלוג המתקיים בין המדינה לבין השחקנים הפועלים מחוץ לממשל, כמו קבוצות אינטרס ותנועות חברתיות וביישום מדיניות גם באמצעות סוכנויות שאינן חלק ממוסדות המדינה, כמו רשויות מקומיות, עמותות ותאגידים פרטיים.

לכן תכנית הלימודים מתאימה לכל בעל ובעלת עניין בתהליכים השונים המתרחשים בזירת המדיניות הציבורית. "הסטודנטים והסטודנטיות בתוכנית מגיעים מרקעים שונים: עובדי ועובדות מדינה ורשויות מקומיות, מחזיקי משרות ציבוריות, ארגוני מגזר שלישי, עמותות למיניהן וכן מתחומים שונים כמו משפטים וראיית חשבון. הלימודים מתאימים לכל מי שמעוניין ומעוניינת לשפר את ההבנה בדבר תהליכי העיצוב והיישום של מדיניות ציבורית במסגרת תפקידם", מדגיש פרופסור לוי.

מהם הנושאים הנלמדים במהלך התואר?

"תואר שני בממשל ומדיניות ציבורית מעניק ידע במגוון תחומים, כגון: פוליטיקה, מדיניות ציבורית, משפט ציבורי, סוציולוגיה וכלכלה, ציבורית ופוליטית. בכל התחומים הללו אנחנו מציעים לסטודנטים ולסטודנטיות קורסים מרתקים ברמת הוראה גבוהה ביותר, לדוגמה סדנה למחקר מדיניות או סדנה לכתיבת נייר מדיניות, הזוכים מדי שנה באותות הצטיינות של סקרי שביעות הרצון ואיכות ההוראה".

 בנוסף, קורסי הבחירה בתוכנית הלימודים מגוונים ומציעים מבט פנימי אל תוך הנושאים המרתקים ביותר בתחום הממשל כיום: "דמוקרטיה, גלובליזציה וביטחון"‏, "מחאה כהשתתפות פוליטית", "שביתה ומאבקים מקצועיים בדמוקרטיות" ועוד.

לרשימת הקורסים המלאה

אילו אפשרויות קידום מחכות לבוגרי ובוגרות התואר?

"מוסמכי ומוסמכות התואר השני בממשל ומדיניות ציבורית מגיעים למגוון תפקידים במגזר הציבורי כשבאמתחתם ארגז כלים עשיר ומגוון, הן בהיבטים תיאורטיים והן בהיבטים מעשיים. במסגרת הלימודים ניתן לבחור בין תואר עם תזה, המעניק ידע במחקר למעוניינים להמשיך לדוקטורט, לבין תואר ללא תזה למי שאינו זקוק לכלים המחקריים". 

פרופסור לוי מוסיף: "במסלול המעשי אנחנו מקפידים לשפר את מיומנות המחקר והכתיבה של הסטודנטים, באמצעות קורסי שטח ופרויקטים של מחקר. השנה לדוגמה, אנו מעודדים את הסטודנטים והסטודנטיות לכתוב ניירות מדיניות שיתמכו בדרכי ההתמודדות של השלטון המקומי עם הקורונה. למי שמתעניין בעבודת השלטון המקומי, כולל עובדי ועובדות השלטון המקומי, אנו מציעים תואר שני ייחודי בממשל ומדיניות ציבורית בהתמחות שלטון מקומי".

האם התואר מוכר לטובת הגשת מועמדות במכרזים של המגזר הציבורי?

"בהחלט", פוסק פרופסור לוי, "התוכנית מאפשרת לבוגריה להתמודד במכרזים במגזר הציבורי, שמחייבים תואר שני כתנאי הכרחי להגשת מועמדות לתפקיד".

ללמוד תואר שני בממשל ומדיניות ציבורית – רק באוניברסיטה הפתוחה

שיטת הלימודים הגמישה באוניברסיטה הפתוחה מאפשרת לשלב לימודים אקדמיים במסלול החיים האינדיבידואלי של כל סטודנט וסטודנטית.

פרופסור לוי: "ניתן ללמוד את התואר הן בקבוצה מאורגנת במסגרת העבודה או המשרד הממשלתי או באופן אינדיבידואלי בשעות גמישות. הבחירה ללמוד את התואר במסגרת העבודה בקבוצה, מעניקה לסטודנטים תמיכה הדדית ורצף לימודי ברור, כשידוע אילו קורסים יילמדו בכל סמסטר". היתרון של האוניברסיטה הפתוחה הוא ביכולת לפתוח קבוצות קטנות בכל מקום בו יתכנסו מועמדים ומועמדות ללימודים, מהצפון ועד הדרום, במתקני לימוד של האוניברסיטה או אצל המעסיקים מהגזר הציבורי שיבחרו בכך.

"אנו גם מציעים מסלול מקוון ייחודי. כל הלמידה מתקיימת באמצעים מקוונים, בתוכנית מובנית של שנתיים ובשיטת הוראה המותאמת ללמידה מרחוק. המסלול מקל על שילוב הלימודים בעבודה ומאפשר להתקדם בלימודים ובקריירה בו-זמנית. מסלול זה מתאים גם לסטודנטים וסטודנטיות הלומדים מחו"ל".

האם ישנן מלגות מיוחדות לתוכנית הלימודים הזו?

"כיום ישנן שתי מלגות עיקריות: אחת היא יוזמה משותפת של מפעל הפיס ומרכז השלטון המקומי, המעניקים השתתפות בגובה של 10,000 שקלים לתואר בתמורה לשנתיים של התנדבות בקהילה. המלגה הזו מוענקת לעובדים ועובדות ברשות המקומית המעוניינים להתקדם לתואר נוסף. המלגה הנוספת מוענקת לאקדמאים ואקדמאיות במסגרת מלגות קרן ידע, ומאפשרת לקבל סכום משתנה עד לתקרה של 8,000 שקלים".

למענה על שאלות ופרטים נוספים על התוכנית ללימוד תואר שני בממשל ומדיניות ציבורית - ניתן להשאיר פרטים.

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

צפו במפגש המידע המקוון של התכנית ללימודי ממשל ומדיניות ציבורית

תואר שני בממשל ומדיניות ציבורית

תואר שני בממשל ומדיניות ציבורית

אולי יעניין אותך גם:

רוצה להתקבל לתואר שני?

רוצה להתקבל לתואר שני?

המדריך המלא להבנת תנאי הקבלה למסלולי התואר השני באוניברסיטה הפתוחה

תואר שני - עם או ללא תזה?

תואר שני - עם או ללא תזה?

דיקן הלימודים האקדמיים באוניברסיטה הפתוחה עונה על כל השאלות ובעיקר, עושה סדר

למדריך המלגות

המדריך למלגות באוניברסיטה הפתוחה

כך תמצאו את עצמכם בתוך אלפי המלגות המוצעות לסטודנטים מדי שנה