מהם תנאי הקבלה לתואר שני? עושים לך סדר

רוצה להגיש מועמדות ללימודי תואר שני באוניברסיטה הפתוחה אבל תנאי הקבלה מבלבלים אותך? המדריך הזה יעזור לך

תנאי הקבלה לתואר שני יכולים לעתים לבלבל ולהציף שאלות רבות: האם ניתן להחליף את תחום הלימודים בין התואר הראשון לשני? מה הממוצע שנדרש כדי להתקבל? מי נדרש לעבור קורסי השלמה? מי זכאי לפטור מאנגלית? ומיהו "סטודנט על תנאי"?

כדי לעשות סדר ולהשיב על כל השאלות, הרי לך מדריך ממוקד:

המדריך לתנאי הקבלה לתואר שני

כמו בכל אוניברסיטה, גם האוניברסיטה הפתוחה מציבה תנאי סף לקבלה לכל אחת מ-11 התוכניות לתואר מוסמך. התנאים משתנים ממסלול לימודים אחד למשנהו, אולם ישנה דרישה אחת בסיסית התקפה לכל התחומים: תואר ראשון. כדי להתקבל ללימודי תואר שני יש להיות אחרי או לקראת סיום הלימודים לתואר הראשון.

במרבית התוכניות יש להציג ממוצע ציונים של 80 ומעלה בתואר הראשון, אם כי במקרים מסוימים, תנאי הסף יהיו גבוהים יותר (למשל, בתוכנית בפסיכולוגיה חברתית ובתוכנית בפסיכולוגיה קוגניטיבית​). 

כל מסלולי הלימוד לתואר שני המוצעים באוניברסיטה הפתוחה:

מדעי המחשב | חינוך: טכנולוגיות ומערכות למידה | לימודי דמוקרטיה בין-תחומיים | היסטוריה | פסיכולוגיה חברתית | מינהל, מדיניות ומנהיגות בחינוך | מחשבה ביולוגית | ממשל ומדיניות ציבורית | מינהל עסקים | לימודי תרבות | פסיכולוגיה קוגניטיביתלמידת מכונה וניתוח נתוני עתק | אסטרופיסיקה

סטודנט על תנאי: כשהממוצע בתואר הראשון לא מספיק

יש לך תואר ראשון אבל הציונים שלך לא עומדים בתנאי הסף – לא צריך להרים ידיים. ניתן לפנות לראשי התוכניות ולבקש להתקבל כ"סטודנט על תנאי" - מעמד זמני שישתנה ברגע שיושלמו מספר קורסים של התוכנית (לפי דרישות ספציפיות לכל תוכנית) בציון ממוצע של 80 ומעלה, או בדרישות שנקבעו ע"י ועדת הקבלה.

בחלק מהתוכניות ייתכן שיזמינו אותך לראיון אישי כדי להראות שישנה התאמה ללימודי תואר שני למרות הממוצע הנמוך מ-80 בתואר הראשון. וכך, למשל, אם מנהל עסקים מעניין אותך, ולא עמדת בדרישות מבחינת הממוצע אבל יש לך ניסיון ניהולי, הדבר יקנה לך יתרון בראיון האישי.

השלמת קורסים במקרה של מעבר בין תחומים

במקרים רבים מקובל להמשיך לתואר שני בתחום האקדמי אותו למדת בתואר הראשון, ולעתים זה אפילו מתבקש (נניח, אם הגעת מהתחום), אבל במרבית תוכניות הלימוד לתואר שני יקבלו אותך בזרועות פתוחות גם אם ביצעת שינוי בתחומי הלימוד האקדמי. ייתכן, כמובן, שידרשו ממך להשלים קורסי יסוד כדי ליישר קו עם יתר הסטודנטים.

יחד עם זאת בחלק מתחומי הלימוד, אם אין לך את הרקע הספציפי, תידרש הכשרה אקדמית מקיפה יותר לפני לימודי התואר השני. כך למשל בפסיכולוגיה, באסטרופיסיקה ובמדעי המחשב. כדאי לבדוק את תנאי הקבלה שמצוינים בהמשך הדף, או באתר התוכנית הרלוונטית.

זכאות לפטור מאנגלית

בחלק מהתוכניות, תנאי נוסף לקבלה לתואר שני הוא עמידה בדרישות הפטור מאנגלית - למשל, בתוכנית הרב-תחומית ללימודי תרבות, בלימודי דמוקרטיה, בתוכנית להיסטוריה, בשתי תוכניות התואר השני בחינוך או בתוכנית לממשל ומדיניות ציבורית, שבהן הסטודנטים נדרשים לקרוא חומרי לימוד רבים בשפה האנגלית.

אם יש לך תואר B.A או B.Sc מהעשור האחרון, או שקיבלת בעשור האחרון ציון 134 ומעלה בפרק האנגלית בפסיכומטרי – הכל טוב.

אם סיימת תואר לפני למעלה מעשור, או שאין לך תואר B.A או B.Sc, או שלמדת בשלוחה של מוסד מחו"ל בארץ, או שהתואר נלמד במוסד לימודים ששפת ההוראה בו אינה אנגלית - ייתכן שיחייבו אותך לעמוד במבחן אמירנט. זהו מבחן ממוחשב לסיווג רמה באנגלית המקביל לפרק האנגלית בפסיכומטרי. יש לעבור אותו בציון 134 או לחילופין, לקבל ציון עובר במבחן של קורס אנגלית מתקדמים ב' באוניברסיטה הפתוחה, כאשר אין חובה להשתתף בלימודי הקורס.

מימוש נקודות זכות אקדמיות ממוסד אחר

במרבית התוכניות שהאוניברסיטה הפתוחה מציעה לסטודנטים לתואר מוסמך אפשר לממש, חלקית לפחות, נקודות זכות שצברת בלימודים לתואר שני במוסדות אחרים להשכלה גבוהה.

הקריטריונים משתנים מתוכנית לתוכנית ובהתאם לקורסים שלמדת, לכן ההמלצה היא ליצור קשר עם היועצים האקדמיים של התוכנית בה חשקה נפשך.

להתחיל תואר שני לפני שהראשון נגמר

אם הגעת לישורת האחרונה של התואר הראשון, כנראה שתהיה לך הזדמנות להתחיל את התואר השני כבר בסמסטר הקרוב ולהשלים את החסר במקביל. הנהלים משתנים בין תוכניות הלימוד. אם זה רלוונטי לגביך, מומלץ לבדוק את הקריטריונים. ועל הדרך, אנו ממליצים לקרוא על המלגות לתואר שני הקיימות באוניברסיטה הפתוחה.

תוכניות לימוד עם תנאי קבלה ספציפיים:

תנאי קבלה לתואר שני במדעי המחשב

לתוכנית במדעי המחשב אפשר להתקבל עם רקע אקדמי פורמלי בתחום: זה יכול להיות תואר ראשון במדעי המחשב, או למשל תואר דו-חוגי כשאחד מהחוגים הוא מדעי המחשב, או תואר ראשון בתחום אחר לצד לימודי תעודה במדעי המחשב - ובציון 80 ומעלה.

אלה, חשוב לציין, הם רק תנאי הבסיס. ועדה אקדמית תשקול את המועמדות, ואם הציונים בתואר הראשון הם מעל לממוצע 85, ככל הנראה שיש לך סיכוי להתקבל. אם ממוצע הציונים שלך עומד על בין 80 ל-85, ייתכן שהקבלה תהיה במעמד של סטודנט על תנאי (וכך גם עם ממוצע ציונים נמוך יותר).

במקרים מסוימים יבקשו ממך לבצע השלמות של קורסים בסיסיים, בהתאם לרקע שלך.

תנאי קבלה לתואר שני בפסיכולוגיה

באוניברסיטה הפתוחה שתי תוכניות לתואר שני בפסיכולוגיה - תואר שני בפסיכולוגיה חברתית ותואר שני בפסיכולוגיה קוגניטיבית. לטובת עמידה בתנאי הסף לתוכניות הללו (מה שעדיין לא מבטיח את מקומך, חשוב לציין), עליך להיות עם תואר ראשון בפסיכולוגיה או במדעי ההתנהגות.

בנוסף לכך, נדרש ממוצע ציונים של 88 ומעלה וציון 100 במבחן מתא"ם (מבחן מיון ארצי בפסיכולוגיה), כאשר בעלי ממוצע 93-90 יהיו פטורים ממבחן מתא"ם. עם ציון מתא"ם של בין 120-110 ניתן להגיש מועמדות גם עם ממוצע ציונים נמוך יותר מ-88, אולם בקשות אלו יידונו בוועדת חריגים. תוכניות אלו כוללת, בנוסף לעמידה בתנאי הסף, גם מפגש הערכה שרק בסיומו מוכרע מי יתקבל.

רוצה להירשם לתוכנית לפסיכולוגיה חברתית ואינך בוגר או בוגרת תואר ראשון בפסיכולוגיה או במדעי ההתנהגות? ניתן להשלים חוג לאחר תואר בפסיכולוגיה במסגרת של "חוג לאחר תואר".

סטודנטים בעלי תואר ראשון המבקשים ללמוד לחוג אחר, נדרשים לצבור את מלוא נקודות הזכות הנדרשות לחוג זה ולעמוד בכל דרישות הלימודים, כמפורט בתוכנית החוג לשילוב בתואר דו-חוגי, כולל לימודי התשתית והחובות הסמינריוניות. יחד עם זאת, אפשר יהיה לקבל פטורים על לימודים קודמים בחלק מהקורסים הנדרשים לחוג.

תנאי קבלה לתואר שני במחשבה ביולוגית

במקרים מסוימים הדרישה תהיה לעבור ראיון אישי לקביעת התאמתך לתואר, גם אם ממוצע הציונים שלך לא נופל מהממוצע הנדרש.

וכך לדוגמה, המעוניינים להירשם לתוכנית במסלול למחשבה ביולוגית, יידרשו לראיון שבו יתבקשו להראות זיקה ללימודי פילוסופיה וביולוגיה ואף לעבור קורסי השלמה בתחום במידת הצורך, בטרם הקבלה לתוכנית. 

תנאי קבלה לתואר שני בלמידת מכונה וניתוח נתוני עתק

אם יש לך תואר ראשון במדעים מדויקים (.B.Sc) או במדעי הטבע (פיסיקה, כימיה, ביולוגיה, סטטיסטיקה, מתמטיקה), במדעי המחשב, בהנדסה, ובוגרי תואר ראשון (B.A.) בכלכלה וניהול ניתן להגיש מועמדות לתוכנית.  כדי להתקבל נדרש ציון ממוצע של 80 ומעלה בתואר הראשון - ולצד זאת תישקל כל בקשה באופן אישי תוך התחשבות בניסיון התעשייתי וברקע האקדמי של המועמדות והמועמדים.

נדרש ידע קודם בתחומים הבאים על פי המקובל בתחומי הלימודים הנ״ל:

  • חשבון דיפרנציאלי ואינטגרלי 
  • אלגברה לינארית
  • סטטיסטיקה והסתברות

בנוסף, מי שלא למדו בתואר הראשון קורסי יסוד במדעי המחשב יידרשו ללמוד קורסי השלמה.

תנאי קבלה לתואר שני באסטרופיסיקה

הגשת מועמדות לתואר שני באסטרופיסיקה אפשרית רק עם תואר ראשון (או אפילו בסמסטר האחרון ללימודים) בפיסיקה, באסטרופיסיקה או בתחום קרוב, עם ציון ממוצע של 80 ומעלה. ממוצע של 85 ומעלה בתואר הראשון מבטיח קבלה לתוכנית, אך אם הציון נמוך מזה, ייערך ראיון קבלה אישי על-ידי ועדת קבלה. 

עבור מועמדים ומועמדות ללא תואר ראשון חד-חוגי מלא בפיסיקה או באסטרופיסיקה, תוכל ועדת הקבלה לתואר לקבוע במידת הצורך קורסי השלמה מתאימים (אשר לא יחשבו לחלק ממניין הקורסים לתואר).

גם אם אין לך את הממוצע הנדרש, אך למדת תואר ראשון בפיסיקה, באסטרופיסיקה, או בתחום קרוב אחר, אפשר להגיד מועמדות לוועדה לתואר שני. הוועדה תשקול את המועמדות ותחליט אם לקבוע מעמד על תנאי, להורות על השלמות, או לדחות את המועמדות.

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

ללמוד MBA באוניברסיטה הפתוחה

אייל הובר לוי, מוסמך MBA באוניברסיטה הפתוחה

הכירו את אייל הובר לוי

אולי יעניין אתכם גם:

קראו את הראיון

"מה אפשר לעשות עם התואר הזה?"

רוצים ללמוד באוניברסיטה אבל לא בטוחים מה? • מנהלת מרכז קריירה -"אופג'וב" בראיון שיעשה לכם קצת סדר

קראו על המסלולים

חינוך זה התחום שלך?

מהם ההבדלים בין שתי תכניות הלימוד לתואר שני בחינוך ולאיזו מהן כדאי לך להירשם?

לראיון עם ליאור פליק

אם לא עכשיו, אימתי?

ראיון עם ליאור פליק על היתרונות הגדולים של מעבר מיידי מתואר ראשון לתואר שני