מלגות למצטיינים
פעם בשנה מכריזה האוניברסיטה הפתוחה על מצטייני נשיא/ה האוניברסיטה לאותה השנה, ומזכה אותם במלגת הצטיינות.
מלגת הצטיינות נשיא/ה מוענקת אוטומטית לכל הסטודנטים והסטודנטיות בעלי הציונים הגבוהים ביותר מתוך בעלי ממוצע משוקלל שנתי העומד על 95 לפחות. "בשנה האחרונה זכו כ-340 סטודנטים במלגת הצטיינות נשיא", אומרת בר טל-כהן בגאווה גדולה.
האוניברסיטה הפתוחה מציעה גם מלגות לתואר שני מחקרי לסטודנטים מצטיינים. התנאים לקבלת המלגות נקבעים בהתאם לתוכנית. לקבלת פרטים על אודות מלגות אלו אפשר לפנות ישירות למחלקות האקדמיות הרלוונטיות.
ומה לגבי מי שלא עומד בדרישות ההצטיינות האקדמית?
"אנחנו נערכים מראש עם תוכנית מלגות מגוונת שתאפשר לכל סטודנט לעמוד בעלות הכלכלית של התואר", אומרת צנטר. "באותה מידה שבה אנחנו פונים למגוון רחב של אוכלוסיות, אנחנו מציעים מגוון רחב של מלגות שיתאימו למגזרים השונים בחברה ויאפשרו גם למי שמתקשה יותר במימון לצאת לחיים עם השכלה אקדמית".
כך, למשל, מספרים בדיקנט הסטודנטים על נדבנים מיוחדים כמו משפחת שקורי, שמאמצת מדי שנה סטודנטים מצטיינים בעלי רקע כלכלי קשה ומממנת עבורם מחצית מהתואר.
מלגות ממקורות חיצוניים
האוניברסיטה הפתוחה אינה המקור היחיד לסיוע עבור הסטודנטים. ישנם כמה וכמה גורמים המציעים מלגות לסטודנטים בתנאים שונים.
המלגה הבולטת ביותר הינה מלגת מל – GO! המוענקת על ידי המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) במשרד החינוך ומציעה תמיכה בסכומים שנעים בין 5,000 ל-12,480 שקל בשנה, על בסיס קריטריונים כמו מצב משפחתי (עם דגש מיוחד על סיוע להורים מפרנסים) ותמיכה בפריפריה.
גופים חוץ אוניברסיטאיים יכולים לסייע לסטודנטים המעוניינים בכך לאתר מלגה שתתאים לסיטואציה ספציפית: מלגות לחיילים משוחררים, מלגות מגזריות לבני קהילות מסוימות כמו המגזר החרדי, מלגות לאמהות יחידניות, מלגות לעולים חדשים, מלגות המוענקות על פי תחום הלימודים ועוד – היצע המלגות עצום, הן כשמדובר במלגות מטעם או בשיתוף האוניברסיטה הפתוחה והן אם מדובר במלגות חיצוניות. לדוגמה, מלגת פר"ח (פרויקט חונכות) הפופולרית מציעה סיוע בסך אלפי שקלים לסטודנטים המשמשים חונכים לבני נוער וילדים הזקוקים לתמיכה חברתית, רגשית ולימודית.
לצד כל אלה, מעניקה האוניברסיטה הפתוחה בשיתוף מפעל הפיס מלגה שנתית לעובדי ולעובדות רשויות מקומיות עבור לימודים בבית הספר לשלטון מקומי. בנוסף, ניתנות מלגות לתואר שני גם לחברים ולחברות בקרן ידע לאקדמאים של הסתדרות המח"ר.
"יש לא מעט מלגות כאלה, שהאוניברסיטה הפתוחה לא שותפה להן אבל אנחנו מצויים בקשרים עם הגופים השונים כמו משרד החינוך, מפעל הפיס, קרנות ופילנתרופים ומשמשים צינור שמתווך בין הקרנות השונות לבין הסטודנטים", מבהירה בר טל-כהן, "לדוגמה - קרן אימפקט, שמעניקה מלגות בסך 5,000 דולר ליוצאי יחידות קרביות".
צפו ברשימת מלגות החוץ המוצעות באוניברסיטה הפתוחה