לא חייבים לשבור תכנית חיסכון: כך אפשר לקבל מלגה ללימודים

כמוסד אקדמי שחרת על דגלו את הנגשת ההשכלה הגבוהה, האוניברסיטה הפתוחה מציעה מגוון של מלגות, כבר מהקורס הראשון – כל הפרטים במדריך

עלות ממוצעת לתואר אקדמי יכולה להגיע לכמה עשרות אלפי שקלים. עבור חלק מהסטודנטים מדובר בסכום לא מבוטל, וככזה שעלול לעמוד בינם לבין התואר הנכסף. בדיוק מסיבה זו מוצעות באוניברסיטה הפתוחה מלגות שונות לסטודנטים ולסטודנטיות. אילו סוגי מלגות קיימים? איך אפשר להגיש בקשה למלגה? על סמך אילו קריטריונים בוחנים את הבקשות למלגה? כל התשובות בהמשך.

"אחד המאפיינים המשמעותיים של האוניברסיטה הפתוחה הוא הנגשת ההשכלה הגבוהה באמצעות קבלה פתוחה" אומרת דיקנית הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה, מיכל צנטר. "מבין עשר האוניברסיטאות המוכרות בישראל, אצלנו ניתן דגש מיוחד על כך שכל סטודנט המעוניין בהשכלה יוכל לזכות בה". זאת הסיבה שסיוע כלכלי מטעם האוניברסיטה הפתוחה ניתן לזכאים כבר מהקורס הראשון.

לצד ההרשמה השנתית, המוכרת בכלל האוניברסיטאות, האוניברסיטה הפתוחה מאפשרת רישום לקורסים בודדים על בסיס סמסטריאלי, כשהתשלום הוא לפי מספר הקורסים הנלמדים בפועל, בהתאם לחזון המדבר על תואר שמשתלב במסלול החיים שלך. התנהלות ייחודית זו מאפשרת לסטודנטים לעבוד במשרה מלאה במקביל ללימודים ולהימנע מהתחייבויות כלכליות מעל ליכולותיהם – וזאת מבלי שמספר הקורסים יהווה שיקול בנושא חלוקת המלגות.

מלגות באוניברסיטה הפתוחה

באוניברסיטה הפתוחה מוגש סיוע לסטודנטים והסטודנטיות כבר מהקורס הראשון. מלגת "אלף המלגות", לדוגמה, פונה לסטודנטים חדשים במוסד האקדמי. התוכנית - כשמה כן היא - מסייעת באלף מקרים שונים לסטודנטים הנזקקים לסיוע כלכלי, ומיועדת לספק את הניצוץ שיאפשר לסטודנטים החדשים להניע את דרכם אל עבר התואר. סטודנטים שיעמדו בתנאי הסף יזכו לסיוע בסך 1500 ₪, סכום המיועד לעזור במימון הקורס הראשון.

כמו כן, סטודנטים שקיבלו את המלגה הראשונה בתוכנית, יהיו זכאים לקבל שתי מלגות נוספות:

  • מלגת המשך ראשונה בסך 1500 ₪ יקבלו בתנאי שיעברו בהצלחה במועד א' הראשון את אחד הקורסים בסמסטר הראשון ללימודיהם ויהיו רשומים לקורס בסמסטר העוקב.

  • מלגת המשך שניה בסך 1000 ₪ יקבלו בתנאי שיעברו בהצלחה במועד א' הראשון את אחד הקורסים בסמסטר השני ללימודיהם ויהיו רשומים לקורס בסמסטר העוקב.

שתי מלגות ההמשך ניתנות לעומדים בדרישות המפורטות באופן אוטומטי וללא צורך בהגשת בקשה נוספת. 

לסטודנטים ולסטודנטיות בשלבים מתקדמים יותר מוצעות מלגות סיוע כלכלי למימון שכר הלימוד, כשהבחירה במקבלי המלגות נעשית על סמך קריטריונים סוציו-אקונומיים כמו גיל, מצב משפחתי, הכנסות אישיות ומשפחתיות, נכויות, עבודה, התנדבות, שירות צבאי או לאומי, רכוש (רכב ודירה) וכו'. אפשר להגיש את הבקשות בחודשים ינואר ויולי מדי שנה, וכל סטודנט רשאי להגיש בקשה למלגה פעם אחת בשנה.

לאחר שהסטודנטים מגישים את הבקשה למלגה, צוות המדור מוודא שכל האישורים הרלוונטיים קיימים. לאחר מכן, הטופס מועבר ל"קורא" חיצוני – עובד האוניברסיטה שהוכשר לבדוק את מידת התאמת נתוני הסטודנט לניקוד המאפשר הענקת מלגה. במידת הצורך, חלק מהטפסים מועברים גם להחלטת ועדת מלגות המתכנסת פעמיים בשבוע ומכריעה על גובה המלגה. "שום החלטה לא מתקבלת באופן אוטומטי על ידי תוכנה. ברור לנו שמאחורי כל בקשת מלגה עומד אדם שדורש הסתכלות אישית הכוללת את כל תחומי החיים, וכך אנו גם מתנהלים", מספרת טליה בר טל-כהן, ראש מדור סיוע כלכלי בדיקנט הסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה.

לנוכח המצב בו נמצאת החברה הישראלית בעקבות מלחמת "חרבות ברזל", מעניק המדור לסיוע כלכלי סיוע מיוחד לנפגעי המלחמה. מדובר בסטודנטים ובסטודנטיות הגרים ביישובים שפונו, משרתי ומשרתות המילואים או כוחות הביטחון וההצלה, אשר נפגעו מהמלחמה והשלכותיה, או מכל סיבה אחרת הנגזרת מהמצב. סטודנטים וסטודנטיות הזקוקים לסיוע מיידי יכולים לפנות בבקשה מיוחדת למדור באמצעות המייל: Milgot@openu.ac.il וננסה לסייע לכל אחד ואחת מכם ומכן.

איזו מלגה מתאימה לך?

כיוון שהאוניברסיטה הפתוחה חרתה על דגלה את נושא הנגשת ההשכלה הגבוהה לכל מי שחפץ בכך, גם המלגות מותאמות לאוכלוסיות שונות.

  • מלגות לתלמידי ולתלמידות תיכון: במסגרת תוכנית "אקדמיה בתיכון" מתחילים בני נוער החל מגיל 13 את צעדיהם באקדמיה. לתלמידי התוכנית מוצעות מלגות לסיוע כלכלי ומלגות הצטיינות מטעם משרד החינוך והאוניברסיטה הפתוחה.

  • מלגות לחיילים ולחיילות ולאחר השחרור: האוניברסיטה הפתוחה מעניקה מלגות עידוד לחיילים בשירות חובה, למשרתים בשירות לאומי, למשוחררים משירות חובה ולמסיימי שירות לאומי בגובה של עד 50% משכר הלימוד.

  • מלגות לספורטאים ולספורטאיות: מלגות הצטיינות בספורט ניתנות לסטודנטים ולסטודנטיות שהצטיינו בתחרויות ספורט אישיות ו/או קבוצתיות מענפי ספורט שונים, על־פי קריטריונים ותנאים שנקבעו על ידי האוניברסיטה.

  • מלגות לעולים/ות חדשים/ות: האוניברסיטה הפתוחה בשיתוף משרד הקליטה והסוכנות היהודית, מעמידה לרשות הסטודנטים העולים מעטפת תמיכה וסיוע אישי, אקדמי וחברתי.

מלגות למצטיינים

פעם בשנה מכריזה האוניברסיטה הפתוחה על מצטייני נשיא/ה האוניברסיטה לאותה השנה, ומזכה אותם במלגת הצטיינות.

מלגת הצטיינות נשיא/ה מוענקת אוטומטית לכל הסטודנטים והסטודנטיות בעלי הציונים הגבוהים ביותר מתוך בעלי ממוצע משוקלל שנתי העומד על 95 לפחות. "בשנה האחרונה זכו כ-340 סטודנטים במלגת הצטיינות נשיא", אומרת בר טל-כהן בגאווה גדולה.

 

האוניברסיטה הפתוחה מציעה גם מלגות לתואר שני מחקרי לסטודנטים מצטיינים. התנאים לקבלת המלגות נקבעים בהתאם לתוכנית. לקבלת פרטים על אודות מלגות אלו אפשר לפנות ישירות למחלקות האקדמיות הרלוונטיות.

ומה לגבי מי שלא עומד בדרישות ההצטיינות האקדמית?

"אנחנו נערכים מראש עם תוכנית מלגות מגוונת שתאפשר לכל סטודנט לעמוד בעלות הכלכלית של התואר", אומרת צנטר. "באותה מידה שבה אנחנו פונים למגוון רחב של אוכלוסיות, אנחנו מציעים מגוון רחב של מלגות שיתאימו למגזרים השונים בחברה ויאפשרו גם למי שמתקשה יותר במימון לצאת לחיים עם השכלה אקדמית". 

כך, למשל, מספרים בדיקנט הסטודנטים על נדבנים מיוחדים כמו משפחת שקורי, שמאמצת מדי שנה סטודנטים מצטיינים בעלי רקע כלכלי קשה ומממנת עבורם מחצית מהתואר.

מלגות ממקורות חיצוניים

האוניברסיטה הפתוחה אינה המקור היחיד לסיוע עבור הסטודנטים. ישנם כמה וכמה גורמים המציעים מלגות לסטודנטים בתנאים שונים.

המלגה הבולטת ביותר הינה מלגת מל – GO! המוענקת על ידי המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) במשרד החינוך ומציעה תמיכה בסכומים שנעים בין 5,000 ל-12,480 שקל בשנה, על בסיס קריטריונים כמו מצב משפחתי (עם דגש מיוחד על סיוע להורים מפרנסים) ותמיכה בפריפריה.

גופים חוץ אוניברסיטאיים יכולים לסייע לסטודנטים המעוניינים בכך לאתר מלגה שתתאים לסיטואציה ספציפית: מלגות לחיילים משוחררים, מלגות מגזריות לבני קהילות מסוימות כמו המגזר החרדי, מלגות לאמהות יחידניות, מלגות לעולים חדשים, מלגות המוענקות על פי תחום הלימודים ועוד – היצע המלגות עצום, הן כשמדובר במלגות מטעם או בשיתוף האוניברסיטה הפתוחה והן אם מדובר במלגות חיצוניות. לדוגמה, מלגת פר"ח (פרויקט חונכות) הפופולרית מציעה סיוע בסך אלפי שקלים לסטודנטים המשמשים חונכים לבני נוער וילדים הזקוקים לתמיכה חברתית, רגשית ולימודית.

לצד כל אלה, מעניקה האוניברסיטה הפתוחה בשיתוף מפעל הפיס מלגה שנתית לעובדי ולעובדות רשויות מקומיות עבור לימודים בבית הספר לשלטון מקומי. בנוסף, ניתנות מלגות לתואר שני גם לחברים ולחברות בקרן ידע לאקדמאים של הסתדרות המח"ר.

"יש לא מעט מלגות כאלה, שהאוניברסיטה הפתוחה לא שותפה להן אבל אנחנו מצויים בקשרים עם הגופים השונים כמו משרד החינוך, מפעל הפיס, קרנות ופילנתרופים ומשמשים צינור שמתווך בין הקרנות השונות לבין הסטודנטים", מבהירה בר טל-כהן, "לדוגמה - קרן אימפקט, שמעניקה מלגות בסך 5,000 דולר ליוצאי יחידות קרביות".

צפו ברשימת מלגות החוץ המוצעות באוניברסיטה הפתוחה

כדאי לשים לב:

  • במקרים של סטודנטים עם בעיה כלכלית, האוניברסיטה הפתוחה מציעה אפשרות של הרשמה למספר קטן של קורסים בכל סמסטר, כדי שלא להיקלע להתחייבות כספית מעבר ליכולת הכלכלית של הסטודנט.

  • לבקשת המלגה לסיוע כלכלי מומלץ להוסיף גם טקסט אישי. "קורא" הבקשות עובר על כל החומר ומסמן מקרים מיוחדים שדורשים התערבות בגלל סיפור אישי שלא משתקף בנתונים היבשים. נניח, סטודנט שמגיש עזרה לבני משפחה או מתמודד עם חובות.

  • תשובה שלילית לבקשה למלגה אינה מרמזת שכדאי לך לוותר. אפשר ואף מומלץ לנסות שוב במועד הבא.

"במקרים רבים אנחנו יכולים לסייע, לאתר ולקשר בין התורמים לזכאים לתמיכה. אנחנו מאוד משתדלים שלא יווצר מצב שבו סטודנט שרוצה ללמוד לא יכול להרשות את זה לעצמו. בשביל זה אנחנו כאן: לדאוג שכל סטודנט יזכה לסיוע כלכלי מקסימלי כדי שיוכל להתרכז בלימודים", מסכמת בר טל-כהן.

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

ככה לומדים באוניברסיטה הפתוחה

ככה לומדים באוניברסיטה הפתוחה

איך נראה יום באוניברסיטה הפתוחה? צפו

עוד כתבות שיעניינו אתכם

לקריאה

איך לבחור תואר אקדמי שמתאים לכם?

האם לבחור תואר פרקטי או להקשיב ללב שלכם? מנהלת הייעוץ שלנו מציעה כמה טיפים חשובים

למדריך

חושבים על תואר שני?

המדריך המלא להבנת תנאי הקבלה לכל מסלולי התואר השני באוניברסיטה הפתוחה

צפו בסרטונים

הבוגרים שלנו מספרים

איך הם שילבו את הלימודים בחיים שלהם? איך הלימודים באוניברסיטה הפתוחה קידמו את הקריירה שלהם? צפו