משבר משולש: ההתחממות הגלובלית בפרספקטיבה של פילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה

משבר האקלים, שמאיים על עתיד הפלנטה, פיצל את ארצות הברית לשני מחנות וכעת מאיים להוביל לקיטוב גם בחברה שלנו • כדי להבין מהן הדרכים להתמודד עם התופעה, הפגשנו בין שלושה מומחים שמובילים את התוכנית לתואר ראשון בפכ"מ

מאות הרוגים בקנדה בעקבות גל חום במהלכו הגיעו הטמפרטורות לשיא היסטורי של 49.5 מעלות צלזיוס; אלפי מחוסרי דיור, נעדרים והרוגים כתוצאה מהצפות כפרים בגרמניה, בלגיה והולנד; מאות שריפות יער בסיביר הקפואה; קרחוני ענק שהתנתקו באנטארקטיקה; ועומס חום בלתי נסבל שהופך את החוויה האולימפית של רבים מהמשתתפים במשחקי טוקיו 2020 למרחץ זיעה מתמשך. המקרים הללו, שתפסו כותרות ראשיות במהלך קיץ 2021, הם רק חלק מזערי מההשלכות של אחת התופעות המדוברות של דורנו: ההתחממות הגלובלית.

יש שיגידו שמדובר בתופעה המרכזית, המשמעותית והקריטית ביותר לעתיד העולם; מאידך גיסא, יש גם כאלה שיחלקו על הדרמטיות שמאחורי ההגדרה הזו. למעשה, יהיו גם מי שיחלקו על עצם הקביעה שמדובר בתופעה של ממש. אלה "המכחישנים", אלו המסרבים להכיר בהתחממות הגלובלית, רואים במשבר האקלים לא יותר מתאוריית קונספירציה ומעדיפים להתייחס ל"סביבתנים" כאל חבורה הזויה של מחבקי עצים שמפריעה להם לחיות את חייהם.

בואו נעשה מבדק עצמי קצר: על הציר שבין "המכחישנים" ל"סביבתנים" - איפה הייתם ממקמים את עצמכם? ובהנחה שאתם לא חוקרי אקלים, מה בעצם הניע אתכם לקבל את הנחות המוצא בנוגע לסוגיה האקלימית? האם מדובר בתפיסה ערכית? אולי כוחות השוק הם אלה שמסייעים לכם לקבל את ההחלטות "הנכונות"? ואולי ייתכן שאתם פשוט נמשכים למחנה שנראה לכם נכון, וגיבשתם את העמדה שלכם בגלל פוליטיקת זהויות שאתם לא בהכרח מודעים לה? 

לטובת הנושא שוחחנו עם שלושה מרצים מהתכנית לתואר ראשון בפכ"מ באוניברסיטה הפתוחה -  תכנית לימודים המבוססת על מודל ה-PPE שקיים באוניברסיטת אוקספורד מזה כמאה שנה. מדובר בתכנית שהצמיחה שלל מדינאים ואקדמאים בכירים ומיועדת להקנות כלים להבנה עמוקה של המנגנון הממסדי מנקודות המבט של שלוש הדיסציפלינות – פילוסופיה, כלכלה ומדע המדינה. הסטודנטים ל-BA בפכ"מ יזכו להכיר את יחסי הגומלין בין המרכיבים הפוליטיים, הכלכליים והערכיים של התופעות השונות שמניעות את העולם - כמו, למשל, הטיפול במשבר האקלים.

זה עניין של כלכלה

ג'ון מיינרד קיינס, אחד הכלכלנים המשפיעים במאה ה-20, התייחס בזמנו לשלל התכונות הנדרשות מכלכלן: "הוא צריך להיות באותה המידה מתמטיקאי, היסטוריון, מדינאי ופילוסוף". ודומה שהגישה הזו, המשלבת שלל דיסציפלינות ומתייחסת לכלכלה כאל סוג של אומנות רב-תחומית, היא הבסיס שכלכלן טוב צריך כדי להשפיע באמת על מקבלי ההחלטות. "ראינו איך בתקופת הקורונה פוליטיקאים לא הפסיקו להתווכח עם אנשי רפואה על מה הדבר הנכון לעשות", אומר ד"ר רונן בר-אל, כלכלן המתמחה בתחום הכלכלה הפוליטית, "ויתכן שזה נובע מכך שאנשי הרפואה לא הבינו את הרעיון הבסיסי בעבודה מול פוליטיקאים".

מה הם פספסו לדעתך?

"מי שמגיע לייעץ לגורמי ממשל חייב לדעת לעשות את זה תוך כדי הבנה של המערכת שבתוכה הוא פועל והבנה של התמריצים שהוא מציע לפוליטיקאי שיישם את ההמלצות שלו. בלי רקע בפילוסופיה ובמדע המדינה היועץ, בין אם מדובר באיש רפואה, או במקרה שלי, בכלכלן, יתקשה לגרום לכך שהמסרים שלו יתקבלו".

הגישה הזו תקפה כמובן גם כאשר מדובר בסוגיית האקלים. לפי ד"ר בר-אל, ניתן לראות כיצד יישום של מודל "תורת המשחקים" – הרואה בקונפליקטים אירועים המנוהלים על ידי "שחקנים" המבקשים לשרת אינטרס תועלתני עצמי – יאפשר להוביל את מקבלי ההחלטות לקידום מהלכים שיסייעו להתמודד עם משבר האקלים.

"יש לנו כאן שורה של שחקנים – המדינות השונות בעולם", אומר ד"ר בר-אל, "כל אחד מהשחקנים הללו משפיע במידה קטנה על התופעה הגלובלית. כאשר אנחנו מעוניינים להילחם במגמה, כל שחקן נדרש לשנות את ההתנהגות שלו, להפחית פליטת גזי חממה ולייצר יעדים של הפחתת זיהום. כאן נוצר מאזן של חוסר הלימה: ככל שאותו שחקן יירתם למהלך הזה, הוא למעשה יידרש להקריב יותר ולשאת בנטל, אולם האם התועלת שלו לא תהיה בהתאם? ממש לא בטוח".

אפשר להגיד שהעלות במקרה הזה היא עניין בטוח אבל התועלת מוטלת בספק ותלויה בהתנהלות של השחקנים האחרים?

"בהחלט. אם שחקן ספציפי ימלא את חלקו והאחרים לא יצטרפו, אז הוא יישא במלוא הנטל בלי להרוויח מכך; אם הוא לא יישא בנטל של הפחתת הזיהום וימשיך להתנהל בצורה שמשרתת אינטרס פנימי, אבל האחרים דווקא יבצעו את חלקם, הוא ירוויח בלי לשלם מחיר. בלימודי הכלכלה אנחנו קוראים לזה 'שיווי משקל נאש' ודרך לפתור את הסיטואציה הזו היא אכיפה וקנסות שיאלצו את כולם ליישר קו. לצורך המחשה, אם היינו עוסקים בסכסוך שכנים והיה שחקן ששופך את הפסולת שלו באמצע הרחוב, העירייה או המשטרה היו יכולים לטפל בו, להשליט סדר ולמנוע זיהום של השכונה – אבל איזו אכיפה ניתן לקיים כשהגורם המזהם הוא ארה"ב, או מצרים, או מלזיה?".

עניין של פוליטיקה

כאן באה לביטוי, ולא בפעם היחידה, נקודת הממשק בין הכלכלה ובין מדע המדינה. "אחת השאלות המרכזיות שעלו כבר במהלך שנות ה-90, עם הזיהוי של מגמת ההתחממות הגלובלית, הייתה כיצד מעצבים מבני משילות בינלאומיים שיעסקו בסוגיית משבר האקלים", אומרת ד"ר אור קרסין, החוקרת בין היתר את מערכת הקשרים בין שינויי האקלים למשטר ורגולציה, "הרי ברור שמדובר בבעיה בין מדינתית שאף מדינה לא תוכל להתמודד איתה לבד ויש צורך בשיתוף פעולה בינלאומי כדי לפתור אותה".

לטובת הנושא נחתמה בשנת 1992 אמנת האקלים – שיצרה  מסגרת בינלאומית לטיפול בנושא ההתחממות הגלובלית, במסגרתה נקבע שממש כמו באו"ם, כל מדינה תהנה מקול אחד בדיונים ובהצבעות על החלטות בנוגע להסדרים הגלובליים שהתגבשו מאז.

"על פניו, יש כאן החלטה שלפיה מדינה מתועשת כמו ארה"ב משפיעה באותה מידה על אופי המאבק בהתחממות הגלובלית כמו ונואטו, מדינת האיים הקטנה שמאוד פגיעה לשינויי האקלים", אומרת ד"ר קרסין. "אבל בפועל יש הבדל מהותי בין הממד הפורמלי של יכולת ההצבעה לבין יכולת ההשפעה המעשית. למדינות הקטנות יש יכולת להשפיע באמצעות הקול שלהן אבל ברגע שמדובר על הפעילות עצמה, היכולת להשפיע על ההסדרים מוגבלת". 

מה חוסם את יכולת ההשפעה של המדינות הקטנות הללו?

"אנחנו יודעים שהמדינות המפותחות הן אלה שלקחו על עצמן את ההתחייבות להפחתת פליטות והן גם אלה שמממנות הלכה למעשה את תהליכי ההפחתה של פליטת הגזים. מעבר לזה, הן גם אלה שמשקיעות במימון תהליכי ההסתגלות לשינויי האקלים ומממנות פעולות שנדרשות כדי להתאים את עצמנו לשינויי האקלים, שכבר מתרחשים הלכה למעשה, במטרה לחזק את העמידות שלנו".

סוגרים את המפעל

כשהמדינות המתועשות והעשירות נדרשות להקריב קורבן כלכלי, אין פלא שבתוך אותן חברות קמים קולות שמתנגדים לכך, גם במחיר של פגיעה סביבתית. הדוגמה הבולטת ביותר היא הקרב הנוקב בין ג'ו ביידן, שהצהיר על מעבר לאנרגיה ירוקה וסגירת תעשיות מזהמות במרוץ  לנשיאות ארה"ב; לבין דונלד טראמפ, איש המפלגה הרפובליקנית, שנשען על כספי התעשיינים והצליח לנצל את חששם של אנשי הצווארון הכחול כדי להגיע עד לבית הלבן. בתקופה שבה טראמפ ישב על כס הנשיא הכריז על פרישת ארה"ב מהסכם האקלים, תוך שהוא תובע את המונח "דטרויט לפני פריז".

בהקשר זה נשאלת השאלה – האם ניתן להצביע על קשר מובהק בין תפיסת העולם השמרנית, לבין הגישה ששוללת את משבר האקלים? עושה רושם שגם אם בארה"ב החלוקה בנושא כמעט דיכוטומית בין רפובליקאים לדמוקרטים, הרי שהסתכלות למרחב שמעבר לאמריקה מגלה שהמציאות יכולה להיות שונה לחלוטין.

ד"ר קרסין מפרטת: "במישור התאורטי, יש קשרים ברורים בין סביבתנות לבין תפיסות קהילתניות, סוציאליות וסוציאל-דמוקרטיות. לעומת זאת, קיים הליברליזם במופעיו הקיצוניים, שמעדיף את כלכלת השוק באופן מובהק, מתנגד להתערבות ממשלתית ורואה בכוחות השוק חזות הכל. כוחות הניאו-ליברלים השמרנים בארה"ב, מתנגדים להגבלות שנועדו לפתור את בעיית האקלים כשההנחה היא שבסופו של דבר - או שהשוק יפתור את הבעיה, כי זה הדבר התועלתני לעשות, או שמי שיסבול מהמשבר יהיו כאלה שמוכנים לשאת בסבל הזה יותר מאשר אחרים. אבל כל זה נכון רק במישור התאורטי".

ומה קורה במישור הפרקטי?

"במישור האמפירי, ההפרדה המאוד ברורה בין המחנות הפוליטיים לגישה הסביבתנית ממש לא חד משמעית ברחבי העולם כפי שהיא נחזית בארה"ב. ישנם תהליכים אחרים שמשפיעים על הנושא כמו הפופוליזם, או התנועה של הפוליטיקה למרכז. וכך אנחנו יכולים לראות כיצד מדינות כמו בריטניה או גרמניה, שמונהגות על ידי מפלגות שמרניות, מקיימות מדיניות מתקדמת של מאבק במשבר האקלים".

עניינים שברומו של עולם

"בהינתן התחזיות המדעיות, השאלה היא מה לעשות. כאן צריך להיזהר לא ליפול לדיון מבעד לפריזמה האמריקאית", מסכים בהקשר זה ד"ר יובל אילון, מרצה בכיר לפילוסופיה באוניברסיטה הפתוחה, "כולנו נחשפים לגישה הזו שמחלקת את תומכי משבר האקלים ומתנגדיו לפי חלוקה של שמאל וימין, אבל אין לנו סיבה אמיתית לאמץ את המודל הזה, שנכון בעיקר לפוליטיקה האמריקאית".

ד"ר אילון רואה בנטייה שלנו להישאב לתבניות האמריקאיות הללו, גם אם אין להן קשר ישיר למתרחש במציאות שמחוץ לארה"ב, עדות לרידוד של היכולת שלנו לקיים דיון ענייני – לא כל שכן, דיון פילוסופי: "בסופו של דבר אימוץ הדיון הזה לא מלמד על משבר האקלים אלא חושף בעיה שנובעת ממהפכת המידע והרשתות החברתיות: הקצנה וחלוקה פוליטית לפי תאי תהודה. הכל הופך לפוליטי, המדע מאבד תוקף ועובדות הופכות לנושא לוויכוח. הדיון הציבורי כיום נתון למניפולציות של אינטרסנטים ברשתות וזה שולל כמעט כל בסיס לדיון ממשי. מדובר בבעיה סיסטמית".

וכדי להתעלות מעל הבעיה המערכתית ולהתמקד בבעיה האקלימית מציע ד"ר אילון דיון מפרספקטיבה מעט שונה: "הפילוסופיה לא עוסקת במודלים הכלכליים או בניתוח המערכות הפוליטיות אלא בוחנת את התפיסה שמניעה את הכל. למשל, דיון קלאסי בנושא משבר האקלים יהיה עניין של צדק חלוקתי בין המדינות: מי ראוי שיישא במעמסה? האם נכון שמדינות מפותחות, שאחראיות לזיהום מצטבר במשך שנים, ייקחו על עצמן אותה מידה של אחריות כמו מדינות מתפתחות שנזקקות ליכולות אנרגטיות כדי להתקדם?".

זה אולי לא הוגן להפיל על מדינות העולם השלישי עונש בשל חטאי העבר של המדינות המתועשות, אבל זה לגיטימי להניח להן לפגוע בפלנטה?

"יש שיקולים נוספים שצריכים לקחת בחשבון, כמו למשל שיקול רמת החיים: האם זה לגיטימי שבשם המאבק בזיהום נסגור מפעלים במדינות עניות ונגזור מוות על אנשים שגוועים ברעב? הפתרונות שמתקבלים חייבים להיות פרגמטיים ולייצר הוגנות, וזה דורש הבנה של הסיטואציה השונה במקומות שונים ולא לשפוט את כולם באותם כלים".

אתה ממליץ על שימוש בכלים פילוסופיים לפתרון משבר האקלים?

"כשבאים לתכנן מוסדות שיגשימו מדיניות בינלאומית ומנסחים להם מודלים כלכליים לפעול על פיהם – חייבים היבט פילוסופי שיעמוד בבסיס העשייה. סוגיות כמו אילו מוסדות נצטרך לבנות כדי להתמודד עם האתגר? מה הלגיטימציה שלהם? ואולי, אפילו, מה הוא בעצם האתגר שעומד בפנינו? זו פילוסופיה פוליטית מלוכלכת, זה לא דיונים בספירות מרוחקות בשיעורי מבוא ללוגיקה. יש כאן חיכוך ממשי עם המציאות, וזה המקום שבו רואים עד כמה משמעותי החיבור שמרכיב את התחומים השונים שנקראים פכ"מ לטובת המשך התפקוד של כולנו".

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

אולי יעניין אותך גם:

מה זה תואר רב תחומי?

מה זה תואר רב תחומי?

על המסלולים האקדמיים שיספקו לכם אתגר אינטלקטואלי ויעשירו את עולמכם

קראו את הראיון

אנגלית אקדמית זה הכרחי

ד"ר ליאור כהן מסביר איך מנגישים את לימודי האנגלית באופן שיספק לכם קרש קפיצה באקדמיה, בשוק העבודה ובחיים עצמם

המסלול הישיר להשתלבות בהייטק

המסלול הישיר להשתלבות בהייטק

פרופ' לאוניד ברנבוים מסביר על לימודי תואר ראשון במדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה