"להפוך את האנגלית משפה זרה לשפה בין-לאומית"

ד"ר ליאור כהן מהאוניברסיטה הפתוחה מסביר איך מנגישים את לימודי האנגלית לסטודנטים הישראלים באופן שיספק להם קרש קפיצה באקדמיה, בשוק העבודה ובחיים עצמם

יש שתי מילים באנגלית שכל מי שרוצה ללמוד באוניברסיטה חייב להכיר: Placement Exam - מבחן מיון. כל מי שמעוניין בתואר ראשון יצטרך לעבור מבחני מיון כדי לקבל  סיווג המעיד על רמת השליטה שלו באנגלית – ובהתאם, לקבוע את הדרך שבה ייראו לימודי האנגלית שלו במהלך התואר הראשון.

ועד כמה הרפורמה החדשה שהוכרזה בנושא לימודי האנגלית תעזור לכם בחיים שאחרי התואר הראשון? תשובות לשאלות הללו – and many more – בכתבה שלפניכם.

אנגלית זה בייסיק

לימודים באנגלית הם בסיס נדרש לכל תואר אקדמי בארץ. המועצה להשכלה גבוה (מל"ג) הכריזה לאחרונה על רפורמה שלפיה כל בוגרי התואר הראשון יעברו לפחות שני קורסים באנגלית במהלך התואר, בהתאם לרמת הסיווג שלהם: אם הרמה שלכם לא מספיק גבוהה, תידרשו לעבור קורסים ייעודיים ללימוד השפה האנגלית ולאחר שתצלחו אותם בשלום, תוכלו לסמן וי על הדרישה הזו; מי שסווגו כבעלי רמה גבוהה באנגלית, יישלחו לקורס אחד בלבד ללימוד אנגלית ובמקביל, יידרשו לשלב בלימודים האקדמיים לפחות קורס אחד שיועבר באנגלית; ומי שסווגו ככאלה שנהנים מאנגלית ברמה אקדמית, שבעבר העניקה "פטור מאנגלית", יידרשו ללמוד שני קורסים אקדמיים בשפה האנגלית (בימים אלה, חשוב לציין, שוקדים אנשי האוניברסיטה הפתוחה על תרגום מבחר גדול של קורסים לאנגלית).

אז איך נקבע הסיווג? אם עברתם בחינה פסיכומטרית – ניתן לעשות שימוש בתוצאה שקיבלתם בפרק האנגלית. אם לא ניגשתם לפסיכומטרי, או שאתם לא מרוצים מהתוצאה שלכם באנגלית, ניתן להירשם למבחן המיון אמי"ר או אמיר"ם. במקרה שהציון עובר את רף 134 הנקודות (מתוך מקסימום של 150; באמי"ר – 234 מתוך 250) – יש לכם פטור מאנגלית. כך, לא תצטרכו לקחת קורסים ללימוד אנגלית אקדמית ותוכלו להסתפק בשילוב קורסים באנגלית במסגרת הלימודים האקדמיים שלכם.

ואם לא? באוניברסיטה הפתוחה מוצעים קורסים ללימוד אנגלית אקדמית ברמות שונות, בהתאם ליכולות האישיות שלכם: זה מתחיל ברמת טרום בסיסי א' – רמה שכל מי שלמדו קצת אנגלית בתיכון אמורים לעמוד בה בקלילות (ומי שלא מסתדרים גם ברמה הזו, יוכלו לקחת קורס גישור באנגלית כדי להגיע לשם); וזה מגיע עד לרמת מתקדמים ב', הקורס שמי שיסיימו אותו בהצלחה ייחשבו כנהנים מרמה אקדמית של אנגלית.

"אנחנו לוקחים בחשבון שיש מי שמגיע לאוניברסיטה עם ידע נרחב באנגלית ויש גם מי שהאנגלית שלו הרבה יותר חלשה ונזקק להשקעה נוספת כדי לעמוד בדרישות אקדמיות", אומר ד"ר ליאור כהן, ראש המחלקה לאנגלית באוניברסיטה הפתוחה. "הקורסים הללו נבנו במיוחד כדי לספק מענה ללימוד אנגלית, לפי הקצב והיכולת של סטודנטים מרקע שונה ובעלי יכולת שונה, באופן שיאפשר להם להפיק מיומנות ושליטה בשפה".

סטודנטים אינטרנשיונל

חשוב להדגיש כי ניתן להתחיל ללמוד באוניברסיטה הפתוחה גם אם עדיין לא עברתם את הסיווג בנוגע לרמת האנגלית שלכם - אבל יש צורך לגשת למבחן המיון עד לצבירת 18 נקודות זכות אקדמיות. מי שסווגו כבעלי אנגלית ברמה לא מספקת יידרשו להשלים את הקורסים ללימוד שפה עד לשלב האחרון בתואר – שלב הקורסים המתקדמים, שמשלבים לא פעם מאמרים ומחקרים בין-לאומיים.

"הרעיון הבסיסי שלנו הוא להפוך את האנגלית משפה זרה לשפה בין-לאומית", אומר ד"ר כהן, "אם בעבר לימודי האנגלית התמקדו בהבנת הנקרא, במטרה להכשיר סטודנטים להתמודדות עם מאמרים אקדמיים, היום הגישה שונה לגמרי. כיום אנחנו מתמודדים עם כל ארבע המיומנויות של השפה האנגלית: קריאה, כמובן, אבל גם כתיבה, דיבור והבנת הנשמע".

ובהקשר הזה, מתחייב ד"ר כהן, מדובר אמנם בהרחבת היצע הדרישות – אבל למעשה, מדובר בתוכנית לימודים שעשויה דווקא להקל על השגת הפטור, כאשר בטווח הרחוק הרווח העקיף לכל אחד מהסטודנטים יהיה עצום. באנגלית נהוג לומר על דברים כאלה שהם בעצם blessing in disguise (ברכה סמויה בתרגום חופשי, או, במקבילה העברית – מעז יצא מתוק - אבל לפעמים באמת עדיף פשוט להתחבר ולהבין את המקור).

"שפה היא דבר הוליסטי", מסביר ד"ר כהן, "ברגע שלא מסתפקים רק בקריאה ומספקים לסטודנטים את כל הרבדים שקשורים להבנת האנגלית, הידע מחלחל. המשמעות היא שסטודנט שמתקדם בדיבור והקשבה לאנגלית יוכל לספוג את השפה במהלך היומיום, בטלוויזיה או בשלל גירויים אחרים שהוא נתקל בהם, וכשהוא יגיע להתמודד עם הדרישות של הקורס באנגלית וגם עם המאמר האקדמי שיחכה לו לקראת סוף התואר, זה כבר יגיע בצורה הרבה יותר טבעית".

אבל, מדגיש ד"ר כהן, הרווח המיידי שצפוי בלימודים האקדמיים הוא רק נדבך מתוך השפע שממנו ייהנו הסטודנטים שישתלמו בארבעת האלמנטים של השפה האנגלית: "הדבר הכי משמעותי שהסטודנטים יצאו איתו מהקורסים ללימוד אנגלית הוא שליטה בשפה בין-לאומית שבה מתנהל העולם – גם באקדמיה, כמובן, אבל גם מחוץ לאקדמיה. היעד המרכזי שלנו הוא לספק לסטודנטים ביטחון בשפה באופן שיאפשר להם להעז ולתקשר וזה משהו קריטי לכל מי שמעוניין להשתלב בשוק העבודה במאה ה-21, כמעט בכל תחום".

אוקספורד מחכה לכם

שינוי נוסף שהביאה הרפורמה של המל"ג הוא איחוד הסטנדרט של לימודי האנגלית בארץ עם המדד להערכת שפות של האיחוד האירופי (CEFR). "מדובר בשינוי מהותי שכאמור השפיע על כל הדרך שבה אנו מלמדים אנגלית", אומר ד"ר כהן, "אני יודע שיש לא מעט סטודנטים שחוששים מזה אבל כמו שאני רואה את זה, מדובר בשינוי מבורך שיעשה להם רק טוב. גדלתי בניו יורק ושם היה לנו ביטוי לגבי הקשיים בלימוד שפה: 'מי ששובר שיניים יש לו חיוך יפה יותר'. זה נשמע טוב יותר באנגלית, כנראה, אבל המסר ברור לדעתי: סטודנטים שיגיעו ללמוד לתואר ראשון, ולא משנה מה הרמה של האנגלית שאיתה הם הגיעו, יצאו מהתואר הזה עם יכולות גבוהות יותר באנגלית".

עד כמה גבוהות? לדברי ד"ר כהן, מי שמגיע לרמת קורס האנגלית הגבוה ביותר של האוניברסיטה הפתוחה (מתקדמים ב'), ניצב בדירוג המקביל ל-Level B2 של המדד האירופי - ומכאן, הוא מסביר, המרחק משליטה באנגלית ברמה אקדמית גבוהה ממש קצר: "הרמה הבאה אחרי ה-Level הזה, C1, היא רמה שאיתה יכולים להירשם ללימודי תואר שני באוקספורד", הוא אומר בחיוך, "והיו לנו גם סטודנטים שבאמת עשו את זה. הרפורמה באנגלית תעזור מאוד לסטודנטים ברמה האקדמית וגם ברכישת כישורי חיים הכרחיים למציאות הגלובלית שבה אנחנו חיים. It's a win-win situation".

*הטקסט כתוב בלשון זכר אך מופנה לשני המינים

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

אולי יעניין אותך גם:

למילון המונחים

מילון המונחים השלם ללימודי הוראה

מה זה מסלול M.Teach ואיך פועלת רפורמת אופק חדש? עושים לכם סדר במושגים מעולם ההוראה

מה ללמוד לתואר ראשון?

איך להחליט מה ללמוד?

מנהלת מחלקת הייעוץ ללימודים אקדמיים באוניברסיטה הפתוחה חולקת את העצות שלה

למדריך המלגות

איך אפשר לקבל מלגה ללימודים?

כך תמצאו את עצמכם בתוך אלפי המלגות המוצעות לסטודנטים מדי שנה