ואם לא? באוניברסיטה הפתוחה מוצעים קורסים ללימוד אנגלית אקדמית ברמות שונות, בהתאם ליכולות האישיות שלכם: זה מתחיל ברמת טרום בסיסי א' – רמה שכל מי שלמדו קצת אנגלית בתיכון אמורים לעמוד בה בקלילות (ומי שלא מסתדרים גם ברמה הזו, יוכלו לקחת קורס גישור באנגלית כדי להגיע לשם); וזה מגיע עד לרמת מתקדמים ב', הקורס שמי שיסיימו אותו בהצלחה ייחשבו כנהנים מרמה אקדמית של אנגלית.
"אנחנו לוקחים בחשבון שיש מי שמגיע לאוניברסיטה עם ידע נרחב באנגלית ויש גם מי שהאנגלית שלו הרבה יותר חלשה ונזקק להשקעה נוספת כדי לעמוד בדרישות אקדמיות", אומר ד"ר ליאור כהן, ראש המחלקה לאנגלית באוניברסיטה הפתוחה. "הקורסים הללו נבנו במיוחד כדי לספק מענה ללימוד אנגלית, לפי הקצב והיכולת של סטודנטים מרקע שונה ובעלי יכולת שונה, באופן שיאפשר להם להפיק מיומנות ושליטה בשפה".
סטודנטים אינטרנשיונל
חשוב להדגיש כי ניתן להתחיל ללמוד באוניברסיטה הפתוחה גם אם עדיין לא עברתם את הסיווג בנוגע לרמת האנגלית שלכם - אבל יש צורך לגשת למבחן המיון עד לצבירת 18 נקודות זכות אקדמיות. מי שסווגו כבעלי אנגלית ברמה לא מספקת יידרשו להשלים את הקורסים ללימוד שפה עד לשלב האחרון בתואר – שלב הקורסים המתקדמים, שמשלבים לא פעם מאמרים ומחקרים בין-לאומיים.
"הרעיון הבסיסי שלנו הוא להפוך את האנגלית משפה זרה לשפה בין-לאומית", אומר ד"ר כהן, "אם בעבר לימודי האנגלית התמקדו בהבנת הנקרא, במטרה להכשיר סטודנטים להתמודדות עם מאמרים אקדמיים, היום הגישה שונה לגמרי. כיום אנחנו מתמודדים עם כל ארבע המיומנויות של השפה האנגלית: קריאה, כמובן, אבל גם כתיבה, דיבור והבנת הנשמע".
ובהקשר הזה, מתחייב ד"ר כהן, מדובר אמנם בהרחבת היצע הדרישות – אבל למעשה, מדובר בתוכנית לימודים שעשויה דווקא להקל על השגת הפטור, כאשר בטווח הרחוק הרווח העקיף לכל אחד מהסטודנטים יהיה עצום. באנגלית נהוג לומר על דברים כאלה שהם בעצם blessing in disguise (ברכה סמויה בתרגום חופשי, או, במקבילה העברית – מעז יצא מתוק - אבל לפעמים באמת עדיף פשוט להתחבר ולהבין את המקור).