שאלות נפוצות על לימודי קולנוע בפתוחה

כדאי להתחיל עם הקורס להבין סרטים (10640), בו תלמדו את יסודות השפה הקולנועית. לימוד קורס זה הוא תנאי קדם לרוב הקורסים המתקדמים בקולנוע ומסייע בלימוד קורסים רגילים כגון תולדות הקולנוע א (10648) ו-תולדות הקולנוע ב (10683).
כקורס שני מומלץ ללמוד את מבוא לקולנוע ישראלי (10421), שהוא תנאי קדם לכלל הקורסים המתקדמים בקולנוע ישראלי.
שני קורסים בסיסיים אלה, להבין סרטים ו-מבוא לקולנוע ישראלי, הם קורסי חובה במסגרת תכניות הלימודים בקולנוע בכל המסלולים: לתואר חד-חוגי בקולנוע, לתואר דו-חוגי בקולנוע, לחטיבה בקולנוע וכן באפיקי המעבר למוסדות אקדמיים אחרים. עם זאת, יש קורסים בקולנוע שאפשר ללמוד גם ללא קורסים בסיסיים אלה, כגון הקולנוע כהיסטוריה (10655) ומיתוס ואתוס בקולנוע הישראלי (10693). אם יש לכם רקע קודם בלימודי קולנוע, כדאי ליצור קשר עם היועצות לתחום הקולנוע, ד"ר ענבר שחם, דוא"לinbarsh@openu.ac.il , או ד"ר דנה מסד, דוא"ל danama@openu.ac.il לפני בחירת הקורס הראשון.
באוניברסיטה הפתוחה אפשר ללמוד קולנוע במגוון מסלולים. בתואר חד-חוגי בקולנוע, רוב רובם של הקורסים הם בקולנוע. בתואר דו-חוגי בקולנוע, כמחצית מהקורסים (9) יהיו בקולנוע, והמחצית השנייה בחוג השני שתבחרו. אפשר ללמוד קורסים אחדים בקולנוע במסגרת תואר כללי במדעי הרוח (כמה קורסים שתרצו), במדעי הרוח והחברה (כנ"ל), במדעי החברה והרוח (עד 8 קורסים בקולנוע), בתואר באמנויות, בתואר באמנויות במסלול ניהול אמנויות, במדעי החברה (עד 4 קורסים), או כחטיבה בתואר חד-חוגי (5-4 קורסים). יש מסלולים נוספים שאפשר לשבץ בהם קורסים בודדים בקולנוע, או כקורסים מרחיבי-דעת. כדאי להתייעץ עם יועץ בבחירת מספר הקורסים שתקחו וסדר לימודם.
הכרה בלימודים קודמים ניתנת לסטודנטים שלמדו לימודים אקדמיים או לימודי תעודה במוסד אחר. שימו לב: קורסים מקצועיים בצילום או בעריכה לא בהכרח יקנו לכם נקודות זכות – בכפוף להחלטת הוועדה להכרה בלימודים קודמים. תעודת הנדסאי קולנוע על פי רוב מזכה בנקודות הכרה. ההכרה ניתנת בהתאם למסלול הלימודים שבחרתם באו"פ. בכל מקרה יש להגיש בקשה לוועדה להכרה בלימודים קודמים. ההכרה הינה אישית, ותינתן באופן פרטני לכל סטודנט שיגיש תעודות מתאימות וגיליון ציונים מקורי למזכירות הוועדה. עד שתתקבל תשובה מהוועדה להכרה, מומלץ לא להירשם לקורסים שיש סיכוי לקבל עליהם הכרה.
כדאי, אך לא הכרחי. אפשר ללמוד קודם את הקורס תולדות הקולנוע ב, ובסמסטר שלאחר מכן ללמוד את הקורס תולדות הקולנוע א, המתייחס לתקופה קודמת בתולדות הקולנוע. אפשר גם ללמוד רק אחד מהקורסים האלה ולא את שניהם, זאת במסלולים שאין אלה קורסי חובה.
הסדר המפורט כאן מומלץ לסטודנטים המעוניינים בקצב לימוד ממוצע של 5 קורסים בשנה: שני קורסים בסמסטר סתיו, שני קורסים בסמסטר אביב וקורס אחד בסמסטר קיץ. אפשר, כמובן, ללמוד מספר שונה של קורסים, אך מומלץ לפנות לייעוץ אישי לבירור התאמת קצב הלמידה לסגנון הלימוד האישי. ההמלצות מותאמות להתחלת הלימודים בסמסטר א. כדאי לפנות לייעוץ אישי אם מתכוונים להתחיל את הלימודים בסמסטר ב או בקיץ (סמסטר ג). ההמלצות בדף זה מתייחסות לתואר חד-חוגי בקולנוע הכולל 19 קורסים (120 נ"ז): 84 נ"ז קורסי חובה ובחירה ו-24 נ"ז קורסים לבחירה חופשית. אפשר ליישם את סדר הקורסים המוצע כאן גם בלימוד תואר דו-חוגי (המשלב לימודי קולנוע עם תחום דעת נוסף). החוג בקולנוע כולל 9 קורסים ועבודה סמינריונית אחת.
 
שנה א
סמסטר א (סתיו)
10640 להבין סרטים – מבוא לאמנות הקולנוע
10172 קריאה וכתיבה אקדמית למדעי הרוח והחברה
סמסטר ב (אביב)
10421 מבוא לקולנוע ישראלי *
 סמסטר ג (קיץ) 
10806 סדנת תסריטאות או קורס ראשון מהבחירה החופשית 
 
שנה ב
סמסטר א
10683 תולדות הקולנוע ב: 1980-1940
אחד מבין קורסי הבחירה בקולנוע:
10655 הקולנוע כהיסטוריה – לדמיין ולביים את המאה ה-20
10693 מיתוס ואתוס בקולנוע הישראלי
10747 הקומדיה הרומנטית: היסטוריה, אידיאולוגיה ומגדר
סמסטר ב
10805 סדנה בסיסית בצילום ובעריכה קולנועיים או אחד מבין קורסי הבחירה בקולנוע:
10655 הקולנוע כהיסטוריה – לדמיין ולביים את המאה ה-20
10747 הקומדיה הרומנטית: היסטוריה, אידיאולוגיה ומגדר
קורס שני מהבחירה החופשית
סמסטר ג
10551 ניצולי השואה בקולנוע הישראלי או  10578 הקולנוע הפלסטיני   
 
שנה ג 
סמסטר א
10792 מבוא לתאוריות קולנועיות
אחד מבין הקורסים המתקדמים הבאים:
       10534 מזרח ומערב בקולנוע הישראלי
       10911 ז'אנרים של המותחן בקולנוע
       10939 הקולנוע הישראלי במפנה האלף
סמסטר ב
10958 תיאוריות קולנועיות של חוויית הצפייה (קורס בחירה בקולנוע) או קורס שלישי מהבחירה החופשית 
אחד מבין הקורסים המתקדמים הבאים:
       10534 מזרח ומערב בקולנוע הישראלי
       10911 ז'אנרים של המותחן בקולנוע
       10939 הקולנוע הישראלי במפנה האלף
סמסטר ג
10551 ניצולי השואה בקולנוע הישראלי או  10578 הקולנוע הפלסטיני
כתיבת סמינריון ראשון באחד מבין ארבעת הקורסים המתקדמים שנלמדו
 
שנה ד
סמסטר א
קורס רביעי מהבחירה החופשית**
 קורס מתקדם שני מבין ארבעה או קורס בחירה שני מקורסי הבחירה בקולנוע
סמסטר ב
קורס מתקדם שלישי מבין ארבעה או קורס בחירה שלישי מקורסי הבחירה בקולנוע
קורס מתקדם רביעי מבין ארבעה או קורס אחרון אחר מבין 19 הקורסים בתואר
סמסטר ג
כתיבת סמינריון שני באחד מארבעת הקורסים המתקדמים שנלמדו
 
 (*) אפשר ללמוד את הקורס גם בסמסטר קיץ.
(**) קורס מרחיב דעת. במסגרת תואר זה יש ללמוד לפחות קורס מרחיב דעת אחד.
הערה: ההמלצות על סדר לימוד הקורסים אינן באות במקום ייעוץ אישי ואינן מחליפות את הכתוב בידיעון האוניברסיטה הפתוחה. כדאי להתייעץ עם היועצות לתחום הקולנוע, ד"ר ענבר שחם, דוא"ל inbarsh@openu.ac.il , ד"ר דנה מסד, דוא"ל danama@openu.ac.il.

סמסטר הקיץ הוא סמסטר קצר יותר, הכולל עד 9 שבועות (לעומת 14 שבועות בסמסטר הסתיו ובסמסטר האביב). היקף חומר הלימוד ומספר המטלות בקורס זהים לאלה שבסמסטרים הרגילים. כתוצאה מכך סמסטר הקיץ עמוס יותר, קצב הלימוד מהיר יותר ויש לתרגל ולהטמיע את חומר הלימוד בפרק זמן קצר יותר. לכן מומלץ ללמוד בסמסטר הקיץ קורס אחד בלבד. בסמסטר הקיץ מוצע ללמידה מספר מצומצם של קורסים. לכן, למעוניינים ללמוד בסמסטר הקיץ מומלץ לתכנן מראש את תכנית הלימודים תוך תשומת לב לקורסים המוצעים ללמידה בסמסטר זה. בתחום הקולנוע מוצעים בסמסטר הקיץ הקורסים הבאים: מבוא לקולנוע ישראלי (10421), תולדות הקולנוע א (10648), סדנת תסריטאות (10806), הקולנוע הפלסטיני (10578) וניצולי השואה בקולנוע הישראלי (10551).

את כל הקורסים בקולנוע אפשר ללמוד כתלמידי חו"ל.
ברוב הקורסים בקולנוע מוצעות קבוצות ללימוד מקוון (זום) לצד קבוצות פרונטליות. בשאלות על קורסים ספציפיים כדאי לפנות למרכז/ת ההוראה של כל קורס.
כלל לא. שכר הלימוד בכל האוניברסיטאות, ובהן האוניברסיטה הפתוחה, הוא זהה ונתון להחלטת המועצה להשכלה גבוהה. שכר הלימוד לתואר ראשון מחולק באופן שווה על-פני 20 קורסים בהנחיה רגילה. אם בתכנית לימודים מסוימת נדרשים לתואר יותר מ-20 קורסים, לא ייגבה שכר לימוד בעבור הקורסים הנוספים, בכפוף לתנאים המפורטים בידיעון האקדמי.
שתי הסדנאות בקולנוע מזכות כל אחת ב-3 נ"ז מאז 2017ג (לפני כן, 2 נ"ז כל אחת). בכל תחום לימוד באוניברסיטה הפתוחה הסדנאות מזכות ב-2 או ב-3 נקודות זכות בלבד. להבדיל מקורסים רגילים (המזכים ב-6 נ"ז), שיש להגיש בהם מטלות בכתב ולעמוד בבחינת גמר, הסדנאות מתאפיינות בפעילות מעשית ואין בהן בחינה בסיום הסמסטר. מאידך, בשל אופיין היישומי של הסדנאות, הנוכחות בהן היא חובה.
בכל הקורסים המתקדמים בתחום הקולנוע ניתן לכתוב עבודה סמינריונית, אך אין זה בגדר חובה. עבודה סמינריונית בכלל הקורסים המתקדמים בקולנוע תעסוק במחקר עיוני, לא במחקר אמפירי, כגון ניתוח סרטים, ז'אנרים, תקופות, סגנונות, ועוד.
לעת עתה קיימים שני אפיקי מעבר, לחוג לקולנוע וטלוויזיה באוניברסיטת תל-אביב ולתכנית הרב-תחומית במדעי הרוח באוניברסיטת תל-אביב, במסגרת אפיק המעבר ללימודים במדעי הרוח ולרב תחומי באמנויות. האפיק הראשון כולל לימוד 6 קורסים בקולנוע באוניברסיטה הפתוחה ומאפשר המשך לימודים באוניברסיטת תל-אביב במסלול חד-חוגי או דו-חוגי בקולנוע. האפיק השני מתאים למי שלמדו 3 קורסים בקולנוע באוניברסיטה הפתוחה (מתוך הרשימה המופיעה בפירוט אפיק המעבר), סיימו אותם בציון ממוצע 80 והשלימו את חובותיהם לאפיק דו-חוגי נוסף. האפיק הזה מאפשר המשך לימודים באוניברסיטת תל-אביב במסלול לתואר דו-חוגי במדעי הרוח.
לא. המסלול לתעודת הוראה בקולנוע באוניברסיטה הפתוחה נסגר על להודעה חדשה.
בוגרי תואר ראשון יכולים ללמוד למגוון תארים שניים בכל מוסד אקדמי, בארץ ובחו"ל, במסלולים שתנאי הקבלה אליהם הם תואר ראשון בתחום כלשהוא במדעי הרוח. באוניברסיטה הפתוחה אפשר להמשיך לתואר שני בלימודי תרבות. כדאי לפנות ליועצים ללימודי תואר שני בלימודי תרבות לקראת מועד סיום התואר הראשון. בעלי תואר ראשון בקולנוע בכל המסלולים שצוינו לעיל יוכלו ללמוד לתואר שני במסלולים נוספים (ניהול, חינוך, לימודי דמוקרטיה וכו') לאחר השלמות של קורסים אחדים.
 
 
קורסים רגילים ומתקדמים בקולנוע – מידע נוסף:   https://academic.openu.ac.il/arts/cinema/pages/flashon.aspx
 
פרטי התקשרות עם הסגל:   https://academic.openu.ac.il/arts/cinema/pages/staff.aspx