מה לומדים בתואר ראשון במדעי החיים?

מחוקרים של מיקרואורגניזמים, צמחים ובעלי חיים ועד לעוסקים באבחון מחלות, פיתוח תרופות וחיסונים – תחום מדעי החיים מספק גישה לנושאים שעומדים בלב הקיום האנושי במאה ה-21 • ד"ר דרור בר-ניר וד"ר אורי פלביץ' מפנים זרקור לאחד מתחומי הלימוד המאתגרים והמעניינים שיש

עידן הקורונה הביא לשינוי דרמטי בכל אורחות חיינו וגרם לתנודות משמעותיות גם בשוק העבודה. עובדים בשלל תחומים מצאו את עצמם אבודים בין סגר לסגר והדיווחים על הנהירה ההמונית להסבה מקצועית שטפו את מהדורות החדשות. לעומת זאת, היו גם כאלה שהמגפה העולמית גרמה להם לפריחה מקצועית. בעלי ההכשרה האקדמית במדעי החיים – אנשי מעבדות המחקר, צוותי מעבדה בבתי החולים ועוד – הרגישו זאת היטב.

"במשך שנים נהגו להגיד שתואר ראשון בביולוגיה זה כבר לא מה שהיה פעם", אומר בהקשר זה ד"ר אורי פלביץ', חבר בסגל ההוראה של המחלקה למדעי הטבע באוניברסיטה הפתוחה, "דיברו על זה שמי שרוצה להתקדם בתחום שלנו חייב להמשיך לתארים מתקדמים. עידן הקורונה הזכיר לנו עד כמה משמעותית הכשרה ביולוגית במגוון תחומים".

תקופת הקורונה יצרה ביקוש לשורה של מקצועות שתנאי הסף שלהם דורשים הכשרה אקדמית בתחומי מדעי החיים. "זו הייתה שעתם היפה של צוותי המעבדה", מוסיף ד"ר פלביץ', "הרי מי עורך את כל בדיקות ה-PCR שמבצעים בכל מקום כל הזמן? מי שהגיע עם תואר ראשון במדעי החיים זכה בזמן הקורונה לביקוש מקצועי עצום: נדרשו עובדי מעבדה לביצוע בדיקות PCR, פיתוח ערכות ביתיות ושיטות סריקה חדשות לקורונה. ניתן בהחלט להגיד שבאופן אירוני משהו, הפנדמיה גרמה לעדנה בקרב בעלי תואר ראשון במדעי החיים. בנוסף, ההתמודדות עם הקורונה לימדה אותנו על החשיבות של המחקר הביולוגי ושל תעשיית הביוטק ומגמה זו צפויה להישאר אתנו גם בעתיד".

מסלולים שונים בתואר, אופציות מגוונות ביום שאחרי

רבים מהנרשמים ללימודי מדעי החיים רואים בתואר הראשון מקפצה לשלב הבא – בין אם מדובר בלימודי רפואה (בכך נעסוק בהרחבה בהמשך הכתבה), ובין אם בלימודים מתקדמים בתחום, המאפשרים השתלבות בתעשיות עתירות ידע, בענפי הפרמצבטיקה, הביוטכנולוגיה וההייטק או לחלופין, מהווים בסיס לקריירה אקדמית. עם זאת, חשוב להדגיש כי לא חייבים ללכת רחוק כדי ליהנות מהיתרונות של תואר ראשון במדעי החיים.

הלימודים האקדמיים במדעי החיים מציעים לסטודנטים מגוון רחב של מסלולי לימוד במתכונת חד-חוגית או דו-חוגית. הסטודנטים יכולים לבחור ללמוד במסלול כללי, במסלולים המוכוונים לתחום ספציפי או במסלולים שמספקים הדגשה על תחומי ידע שהם חלק מעולם מדעי החיים דוגמת לימודי שדה, ביוטכנולוגיה או מסלול תאי מולקולרי.

"הבחירה במסלולי הלימוד עשויה להשפיע על העשייה המקצועית של מי שלא ימשיך עם התואר ללימודים אקדמיים נוספים", אומר בהקשר זה ד"ר דרור בר ניר, חבר בסגל ההוראה של המחלקה למדעי הטבע באוניברסיטה הפתוחה. "סביר להניח שעבור מי שלמד תואר במסלול לימודי שדה, הדרך להשתלבות מאוחרת יותר בתחום מקצועי במוסדות כמו רשות הטבע והגנים או החברה להגנת הטבע תהיה הרבה יותר נגישה. מי שלמד במסלול מולקולרי תאי או ביוטכנולוגי – סביר שימצא דרך להשתלב בהמשך בחברות ביולוגיות וביוטכנולוגיות".

ד"ר בר-ניר, שמנהל ביחד עם ד"ר פלביץ' את  דף הפייסבוק המחלקתי, מאמין שרבים מהסטודנטים שעוברים תחת ידיו ימשיכו ללימודים לתארים מתקדמים, אבל מבהיר ש"זה כמובן לא מחייב. מצד שני, בהנחה שמי שנרשם ללימודים במדעי החיים מגיע, כמוני, מתוך אהבה לתחום הביולוגיה, אז יש כאן בסיס שממנו ניתן לצמוח לשלל תחומים מקצועיים. אני לקחתי את זה לעולם האקדמיה ובמקביל – אני מייצר תכנים ברשת, אבל גם מי שמסתפק בתואר ראשון יוכל לעשות בו שימוש לטובת השתלבות בגופים כמו משרד הבריאות, המשרד להגנת הסביבה או משרד החינוך".

וישנו גם מימד נוסף שהפך למהותי במיוחד בשנים האחרונות. המשבר הסביבתי העולמי והתפיסה המשתנה של האנושות בנוגע לקיימות ולסביבה מעלים את הצורך בגורמים בעלי הכשרה אקדמית שיוכלו לספק מענה לעידן של הכחדת מינים המונית. ד"ר פלביץ': "רקע אקדמי בביולוגיה הופך לרלוונטי למי שיש לו נגיעה לנושאי קיימות. אנחנו עוסקים בתחומים כמו אקולוגיה, אבולוציה וגנטיקה, אלה נושאים חשובים שמהווים בסיס עיקרי בתפיסת הקיימות שמנסה להתמודד עם האיומים על הרווחה הכלכלית, הבריאות, הסביבה והחברה האנושית בכללה".

תואר ראשון בדרך ללימודי רפואה

באוניברסיטה הפתוחה אפשר להירשם לתואר ראשון במדעי החיים ללא צורך בבחינה פסיכומטרית או בציוני בגרות. וזו אולי הסיבה לכך שבין הנרשמים למסלולים השונים בתואר הראשון במדעי החיים קיימת קבוצה משמעותית של סטודנטים שרואים בתואר חלק ראשון במסע לעבר קריירה רפואית. אותם סטודנטים, שמתמודדים עם הביקוש הרב וההיצע הנמוך ללימודי הרפואה באוניברסיטאות השונות בארץ, בוחרים ללכת למהלך בעל רווח כפול: לימודים שיעניקו להם תואר ראשון במדעי החיים והכשרה אקדמית; ואפשרות להציג מועמדות ללימודי רפואה במסלול ארבע שנתי, אפשרות שנפתחת לסטודנטים המסיימים תואר אקדמי בממוצע של 80 ומעלה במהלכו השלימו שבעה קורסי ליבה בציון של 75 ומעלה.

"אני מכיר סטודנטים שהשקיעו המון, גם כלכלית וגם מבחינת זמן, בניסיונות לעמוד בדרישות לקבלה לרפואה", אומר ד"ר בר-ניר, "זה מתחיל בהשלמת בגרויות לטובת העלאת הממוצע ולאחר מכן שלוש, ארבע או חמש בחינות פסיכומטריות, וגם זה לא מבטיח שיצליחו להגיע לרף שנדרש להגשת מועמדות לקבלה לרפואה. הגישה שלי אומרת שעדיף לתעל את כל ההשקעה הזו למשהו שייתן לך ערך מוסף בחיים. במקום ללמוד לפסיכומטרי, תלמדו לתואר במדעי החיים. כך תוכלו להתקדם ללימודי רפואה, מבלי לבזבז זמן על המבחן הפסיכומטרי, ותרכשו השכלה אקדמית שתעשיר את חייכם".

הסטודנטים המעוניינים בלימודי רפואה כהמשך לתואר הראשון יכולים להירשם לתכנית ללימודי מדעי החיים הכוללת צבר קורסים בקדם רפואה (pre-med) או לאחת מתכניות הלימוד במדעי החיים, ובלבד שאלו מכילות את שבעת "קורסי הליבה" המחייבים עבור הרשמה לבתי הספר לרפואה - שישה קורסים במדעי החיים וקורס בסטטיסטיקה. יש לציין כי סטודנטים בעלי תואר ראשון, בכל תחום שהוא, עדיין יכולים להשלים את צבר קורסי הליבה (כולל תנאי הקבלה לקורסים אלו), ובהמשך להגיש את מועמדותם ללימודי רפואה.

"כיצד לבחור את המסלול ללימודי רפואה הוא נושא שחוזר בשיחות הכוונה אצל רבים מהסטודנטים שלנו", אומר ד"ר בר ניר, "אנחנו משיבים שאין הכרח לבחור דווקא במסלול עם צבר הקורסים לקדם רפואה (pre-med), שהוא מסלול עמוס יחסית ודורש בנוסף לשבעת קורסי הליבה, פרויקט מחקר וקורסים במדעי החברה. התכניות השונות לתואר ראשון במדעי החיים מאפשרים לסטודנטים גמישות יותר בבחירת הקורסים וכוללות כקורסי חובה  ארבעה מהקורסים שמוגדרים כקורסי ליבה עבור לימודי רפואה,  ואילו את שלושת הקורסים הנותרים יש לקחת במסגרת קורסי הבחירה".

"יש במסלול הזה המון היגיון", מסכם ד"ר בר-ניר, "רפואה היא, למעשה, תיקון הביולוגיה של האדם ומה יותר נכון מאשר להשתלם בביולוגיה לפני שיוצאים למסע הזה של לימודי רפואה? אני שמח להגיד שמהניסיון שלנו, מדובר בסנן איכותי ביותר למי שבאמת מתאים לרפואה. מי שמסיימים אצלנו תואר במדעי החיים יהיו על פי רוב סטודנטים בשלים, עם רצון להצליח ואהבה אמיתית לתחום. לא לחינם רואים את הבוגרים שלנו משתלבים בלימודי הרפואה בפקולטות השונות בצורה יוצאת מהכלל. אני יכול אפילו לספר שיצא לי לבקר בפקולטה לרפואה בצפת ואמרו לי שם שהם מקבלים בשמחה  את כל הסטודנטים שהגיעו דרכנו".

 

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

עוד כתבות שיעניינו אתכם

קראו מה הם מספרים

ללמוד לתואר ראשון – כבר במהלך התיכון

תכנית "אקדמיה בתיכון" מאפשרת לבני נוער מצטיינים להמיר ציוני בגרות בקורסים אקדמיים

איך לומדים לתואר ראשון בזמן הצבא?

איך לומדים לתואר ראשון בזמן הצבא?

ניצן חן, סטודנט באוניברסיטה הפתוחה, מסביר בטור אישי איך משלבים לימודים אקדמיים וצבא

המסלול הישיר לקריירה בהייטק

המסלול הישיר לקריירה בהייטק

סייבר, בינה מלאכותית ודאטה: הכירו את התכנית ללימודי תואר ראשון במדעי המחשב