ללמוד לתואר ראשון – כבר במהלך התיכון

תוכנית "אקדמיה בתיכון" במסגרת האוניברסיטה הפתוחה מאפשרת לבני נוער מצטיינים בכיתות ט'-י"ב להיכנס לעולם האקדמי, להרחיב אופקים, לסגל הרגלי למידה ובמקביל, להמיר בחינות בגרות בציוני קורסים אוניברסיטאיים

אם אתם תיכוניסטים או בוגרי חטיבת ביניים שמחפשים תוכן נוסף בחיים, אם התעודה שלכם גורמת אפילו למורים להתפעל, אם נראה לכם שהגיע הזמן להתחיל את העתיד – הכתבה הזו לגמרי בשבילכם.

האוניברסיטה הפתוחה מציעה לבני נוער מצטיינים אפשרות להשתלב בעולם ההשכלה הגבוהה עוד לפני שהשלימו 12 שנות לימוד, באמצעות תוכנית "אקדמיה בתיכון". התוכנית מיועדת לתלמידים מכיתות ט'-י"ב בעלי ממוצע ציונים 90 ומעלה, או ציונים גבוהים במקצועות הרלוונטיים לתחום הלימוד האקדמי שבו הם מעוניינים להשתלב. התלמידים המעוניינים בכך יוכלו לסיים את התיכון עם נקודות זכות אקדמיות בדרך לתואר או אפילו לסיים את התיכון עם תואר ראשון ביד.

הלימודים האקדמיים מתקיימים במקביל ללימודים בתיכון ובחלק מהקורסים ניתן גם לבצע המרה שתאפשר לסטודנטים הצעירים להחשיב את הציונים שלהם מהאוניברסיטה בתעודת הבגרות. מדובר, חשוב להדגיש, בתוכנית רשמית של האגף לתלמידים מחוננים ומצטיינים במשרד החינוך.

איך מגיעים לזה בעצם?

במקרים רבים, הסטודנטים הצעירים שמגיעים לתוכנית "אקדמיה בתיכון" נעזרים באיש קשר מיוחד בתוך בית הספר שמסייע לקליטה ומלווה את התלמידים לאורך כל הלימודים האקדמיים. אולם, חשוב לציין שהתוכנית פתוחה לתלמידים מכל בתי הספר, ולא רק אלה שיש בהם נציג של התוכנית. יתרה מכך, ברבים מהמקרים הסטודנטים שנרשמים לתוכנית עושים זאת באופן עצמאי, כי כפי שאתם בוודאי יכולים לנחש, בני נוער שמעוניינים בתואר אקדמי בשלב כה מוקדם, הם על פי רוב גם כאלה שלא חוששים לפלס לעצמם דרך ייחודית בחיים. 

"במקרה שלי זה התחיל כשנתקלתי בכתבה על תלמידי תיכון שעושים תואר באוניברסיטה הפתוחה", מספרת הילה גלילוביץ' (16) מחיפה, סטודנטית למדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה. "היה שם נער בן 17 שלומד בשנה השלישית באוניברסיטה וכבר מלמד קורס. אמרתי לעצמי שאני רוצה גם". 

"האמת היא שהשתעממתי בבית הספר", מספרת מאיה לבקוביץ (16) מאשדוד, שמצויה באמצע הדרך לקראת תואר במדעי החיים. "חיפשתי משהו שיכניס לי קצת יותר עניין בחיים, משהו שיאתגר ויעניין אותי. כשאחי הגדול היה בתיכון הוא התחיל את התואר הראשון שלו במקביל ללימודים בבית הספר אז ממנו הכרתי את תוכנית 'אקדמיה בתיכון' והיה לי ברור שאני חייבת לפחות לנסות ולראות אם זה מתאים לי".

"אני לומד בכיתת רובוטיקה בבית הספר והכרתי תלמידים מהמגמה שהתחילו ללמוד במקביל בתוכנית 'אקדמיה בתיכון'", מספר איתי ברוק (18) מפתח תקווה, סטודנט בשלבים מתקדמים של התואר במדעי המחשב, "כשראיתי איך נערים בגילי לומדים במקביל לתיכון גם באוניברסיטה זה הכניס אותי למוטיבציה. כששמעתי שהאוניברסיטה הפתוחה עושה ערב חשיפה לתוכנית לקחתי את אבא איתי כדי שיבין שאני רציני ומיד אחר כך נרשמתי לקורס הראשון".

"זה לא קשה כשעושים משהו שאוהבים"

גלילוביץ' מודה שבתחילת דרכה האקדמית, היה לה קצת קשה להסתגל למעבר מסטטוס של תלמידת תיכון מצטיינת, שלא פעם מוצאת את עצמה שלב או שניים לפני הכיתה, לכזה של סטודנטית שנדרשת לעמוד בסטנדרט המחמיר של לימודי תואר ראשון במדעי המחשב.

"הקורס הראשון שלקחתי התחיל קשה יחסית. אני רגילה לציונים מאוד גבוהים ובקורס הראשון קיבלתי ציון שלא הייתי רגילה. אמרתי שיש לזה רק פתרון אחד – אני חייבת ללמוד כמו שצריך. לאט לאט הרגשתי איך אני נכנסת לעניינים. כיום כל הציונים שלי באוניברסיטה מסתובבים בין 85 ל-90".

"גם במקרה שלי הקורס הראשון שלקחתי התחיל קצת יותר קשה", אומר ברוק בחיוך, "אני רגיל שהלימודים מגיעים בקלות יחסית ופתאום מצאתי את עצמי צריך להשקיע יותר. אבל בגלל שהתחברתי, לא הייתה עם זה שום בעיה. מהר מאוד הרגשתי שאני נכנס לעניינים וכיום הציונים שלי באוניברסיטה לא נופלים מאלה של בית הספר. בשנה האחרונה קיבלתי מצטיין נשיאה, שזה אומר ממוצע של יותר מ-95".

ולא היו קשיים בדרך?

"כשעושים משהו שאוהבים זה לא באמת קשה" קובע ברוק. "אני אף פעם לא מכוון לציון מסוים, מה שאני רוצה זה ללמוד ולהבין. כשמבינים את החומר הציון כבר מגיע מעצמו".

"זה בדיוק העניין", מוסיפה לבקוביץ, "כשאני נהנית, גם הציונים בהתאם – ואני מאוד נהנית מהקורסים באוניברסיטה. זה קצת מלחיץ להסתגל פתאום ללימודים באוניברסיטה אבל קיבלתי 97 בקורס הראשון שלי וזה כמובן מאוד חיזק אותי".

ומה עם הציונים בבית הספר, זה לא פגע בך?

"להיפך! אני מרגישה שהלימודים באוניברסיטה דווקא עוזרים לי לשפר את היכולות שלי בבית הספר, לסדר את הזמן שלי נכון יותר סביב הלימודים וללמוד בצורה ממוקדת יותר. הציונים שלי רק עלו מאז. האוניברסיטה נתנה לי כלים ללמידה שלא היו לי קודם".

גלילוביץ' ממהרת להסכים: "באוניברסיטה הפתוחה מלמדים אותנו לכתוב, לבנות עבודות, להתנסח נכון, וזה מאוד משפר את היכולות כשבאים אחר כך לבית הספר, גם במקצועות שבכלל לא קשורים לתחום. זה אומר שאני משקיעה הרבה פחות בלימודים בבית הספר אבל מקבלת ציונים יותר טובים. היה לא מזמן מבחן גדול שכל הכיתה ישבה וחרשה ואני הגעתי כמעט בלי להשקיע והוצאתי 92 קליל".

המרת בגרויות – יתרון מובנה

כפי שציינו, בתוכנית "אקדמיה בתיכון" באוניברסיטה הפתוחה אפשר להמיר בחינות בגרות ב-17 מקצועות לימוד שונים דרך לימוד של קורסים אקדמיים. החל מסמסטר סתיו תשפ"ב א2022, משרד החינוך אישר גם המרת בגרות מלאה במתמטיקה ברמת 5 יחידות לימוד בארבעה קורסים אקדמיים.

מאחר שמדובר בלימודים ברמה אוניברסיטאית, הציונים הסופיים שיתקבלו בקורסים האקדמיים יזכו לתוספת של 20% בתעודת הבגרות (הפקטור ניתן ע"י משרד החינוך והציון מקסימלי בתעודת הבגרות הוא 100).

לכל המידע על המרת בגרויות >>

"אני למשל עשיתי המרה מלאה ב-5 יחידות מדעי המחשב וגם המרה חלקית ב-5 יחידות מתמטיקה, שגמרתי ללמוד כבר בי"א", אומר ברוק, "זה הוריד נטל מאוד משמעותי מבחינת שעות בבית הספר ובזכות זה יכולתי בכיתה י"ב לקחת יותר קורסים ולהתקדם לקראת סוף התואר".

"במקרה שלי קיבלתי פטור בבית הספר מלימודי כימיה, ברמה של 5 יחידות בגרות", אומרת לבקוביץ, "וזה גם אומר שזה זה משאיר לי זמן חופשי במערכת שבו אני לא צריכה ללמוד בבית הספר ויכולה להתקדם בחומר, ככה שבאיזשהו מקום זה אפילו מוריד ממני עומס בבית הספר".

"אני מקבלת פטור בבית הספר גם מלימודי מתמטיקה וגם מלימודי הנדסת תוכנה", אומרת גלילוביץ', "זה מקנה לי המון זמן חופשי – הרבה יותר משלוש השעות שאני מקדישה לקורס בכל שבוע. זה אומר שיש לי יותר זמן לחזרה על החומר, לעבודות ולימוד למבחנים. אני נהנית מזה כי מצאתי את הייעוד שלי בחיים. אני מתכוונת להמשיך ללמוד מדעי המחשב לתואר שני וגם לדוקטורט, ובמקביל אני רואה את עצמי עובדת בהייטק ובסופו של דבר הולכת להיות מרצה באוקספורד. זה החלום – וכמו שאתה רואה, אני עובדת כדי להגשים אותו".



מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

אולי יעניין אותך גם:

המסלול הישיר להשתלבות בהייטק

המסלול הישיר להשתלבות בהייטק

פרופ' לאוניד ברנבוים מסביר על תכנית הלימודים שתאפשר לכם ולכן להתקדם בקצב אישי

האם להמשיך לתואר שני?

האם כדאי להמשיך ברצף לתואר שני?

הכירו את הדילמה של בוגרי תואר ראשון – האם להמשיך היישר לתואר השני או לקחת פסק זמן?

למדריך המלגות

איך אפשר לקבל מלגה ללימודים?

כך תמצאו את עצמכם בתוך אלפי המלגות המוצעות לסטודנטים מדי שנה