3 טיפים לחיפוש עבודה אפקטיבי

איך מחפשים עבודה? שאלנו את ברק פיק, פסיכולוג תעסוקתי ויועץ קריירה

חיפוש עבודה יכול להיות מתיש.

מדובר בתהליך שמצריך השקעה של זמן ואנרגיה מרובים, עד שהוא מניב תמורה: מציאת עבודה. כמה זמן בדיוק? תלוי בגיל ובביקוש לתפקיד (ככל שאתם מבוגרים יותר, והתפקיד מבוקש ובכיר יותר, כך הזמן ממושך יותר). על פי מחקר של alljobs, פרק הזמן הממוצע למציאת עבודה בקרב צעירים בני 62-53 הוא חמישה חודשים. אם מוסיפים לכך את העובדה שבעידן הנוכחי האדם הממוצע מתחת לגיל 53 יחפש עבודה כל שנה עד שלוש שנים (וישנה את מסלול הקריירה שלו 5 עד 3 פעמים במהלך החיים), ברור שלמידה של מיומנויות במציאת עבודה היא תנאי חיוני לקריירה מוצלחת ולפרנסה טובה.

לרוע המזל, בבית הספר לא לימדו אותנו איך מוצאים עבודה. למרבה המזל, אפשר לרכוש את המיומנות הזו גם בגיל מבוגר יותר, אך הדבר דורש נכונות לעבודה מאומצת ואומץ לנסות דברים חדשים.

ישנן שלוש הנחות יסוד בנוגע לתהליך של חיפוש עבודה:

1. לכל מחפש עבודה משרות בשוק הרלוונטיות לו. זה שלא מצאתם עבודה עד עתה, לא אומר שהיא לא קיימת. זה רק אומר שאתם צריכים יותר סבלנות, ואולי לבחון מחדש את שיטות חיפוש העבודה שלכם.

2. חיפוש עבודה זה עניין מעייף. על כן, מצד אחד מומלץ להשתמש בשיטות יעילות, ומצד שני, לשמור על רמת אנרגיה טובה ולתחזק את עצמכם היטב, פיסית ורגשית. חשוב בתקופה זו לעסוק בפעילויות שאתם אוהבים לעשות באופן קבוע (קפה עם חבר/ה, טיול על שפת הים וכדומה).

3. ככלל אצבע, ככל ששיטה מצריכה תעוזה ומאמץ רבים יותר, כך היא אפקטיבית יותר במציאת עבודה. ההיגיון פשוט: מאחר שמעט מעזים או רוצים להשקיע את המאמץ הנדרש, אלו שכן משקיעים ומעזים - מצליחים להשיג את מבוקשם מהר יותר מהאחרים.

אנחנו מכירים את השיטות הסטנדרטיות לחפש עבודה: כתיבת קורות חיים מרשימים, חיפוש במודעות דרושים בלוחות כמו alljobs ו-jobnet ופנייה לחברות משאבי אנוש. שיטות אלה בהחלט יכולות להשיג לכם את העבודה הנכספת, אך לעתים קרובות הן לא היעילות ביותר, מה גם ששימוש בלעדי בהן לא יעניק לכם יתרון על פני המתחרים שלכם על המשרות הפנויות.

משום כך, אני רוצה להציע שלוש שיטות נוספות ומשלימות לחיפוש עבודה, שיכולות להקפיץ את הסיכוי שלכם למצוא עבודה במאות אחוזים (נתון זה מבוסס על מחקרים!).

בכתיבת המאמר נעזרתי בספרו של ריצ'רד בולס (Bolles? Parachute your is Color What, מהדורת 2013) הספר מומלץ לכל מחפש עבודה.

בצעו מחקר על עצמכם

זוהי הכנה עצמית – דעו לומר בחצי דקה מה אתם מחפשים, מהו היתרון שלכם כעובדים והכינו "מחסן תשובות לשאלות מתקילות". לשם כך צריך לשאול את עצמכם שאלות כגון: במה אני טוב/ה? איזה ניסיון יש לי (מקצועי ולא מקצועי)? מהן המיומנויות שלי? מה אני אוהב/ת? מהן תכונותיי האישיות ומהם הערכים שלי? על אילו חולשות אני יודע/ת להתגבר וכיצד? על אילו צרכים העבודה הזו יכולה לענות ועל אילו לא? מה אני מוכן/ה להקריב למען התפקיד ומהם הקווים האדומים שלי (במונחים של שעות פנאי, מרחק נסיעה, סיכון או פגיעה בבריאות וכדומה)?

למרבה ההפתעה, מעטים האנשים שעורכים מחקר כזה. אולי זו הרתיעה מ"לחפור" יותר מדי, אולי מפתה יותר להשקיע אותו זמן בחיפוש באתר דרושים, פעילות שנותנת סיפוק מיידי יותר. רוב האנשים לא עושים זאת, ולכן מגיעים לתהליך מורכב כמו חיפוש עבודה בלי להכיר את הכלי המרכזי שהם מנסים לשווק: הם עצמם.

פנו לרשימת הקשר שלכם

רשימת אנשי הקשר שלכם כוללת לא רק חברים ומשפחה, אלא גם מכרים רחוקים יותר. כן, כן, ההוא מהמילואים או ההיא מהתיכון שפגשתם בבית קפה לפני חודשיים. אם הם עובדים בתחום שאתם מחפשים בו עבודה, אפשר לשאול אותם אם ידוע להם על משרה פנויה אצלם. אם לא - כדאי לספר להם במדויק במה אתם עוסקים ומהן החוזקות שלכם, ולשאול אותם אם הם מכירים אנשים בתחום הזה ויכולים לקשר ביניכם. כיום, רוב הגיוס בחברות מתבצע בשיטת "חבר מביא חבר".

ניצול המעגלים הרחבים שלכם הוא המפתח שיאפשר לכם להגיע למנהל שבדיוק עכשיו מחפש עובד/ת כמוכם.

פנו ישירות למעסיק

נסו לפנות למעסיק/ה בתחום הרלוונטי עבורכם. גם אם הם לא מפרסמים כעת מודעת דרושים, אין זה אומר שהם לא זקוקים עכשיו בדיוק לאדם כמוכם. יכול להיות שלא הספיקו לפרסם; ייתכן שהם בכלל לא מעוניינים לפרסם, אלא מחפשים מפה לאוזן בלבד; אולי הם לא מחפשים בגלוי ובמודע, אך כבר שנים מקווים למצוא יום אחד מועמד מתאים שיעשה את התפקיד שנחוץ מאוד בארגון.

ואפשר גם שאין להם צורך כרגע בעובד, אך אם אתם מתאימים, ברגע שיצטרכו - הם כבר יחפשו אתכם.

עדיף לפנות ישירות למנהל המקצועי ולא למנהל משאבי האנוש. המנהל המקצועי תמיד מחפש אנשים מתאימים למחלקה שלו. מנהל משאבי האנוש מומחה בסינון קורות חיים (הוא מוצף בהם).

אין דרך אחת נכונה לחפש עבודה. בסופו של דבר מדובר בתהליך של ניסוי וטעייה, שבו אתם מנסים למצוא מה אפקטיבי עבורכם בתחום שלכם. שימוש במגוון רחב של שיטות, ובהן המאתגרות יותר, יגדיל משמעותית את סיכוייכם להצליח למצוא מהר יותר עבודה שמתאימה לכישוריכם.

ברק פיק הוא פסיכולוג תעסוקתי ויועץ קריירה וגם מנחה באוניברסיטה הפתוחה.

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

אולי יעניין אותך גם:

התכונות שחשובות למעסיקים

אילו תכונות חשובות למעסיקים?

בריאיון עבודה לא מספיק כישרון: אילו תכונות ומיומנויות יעזרו לכם להתקבל לעבודה?

איך לנהל מולטי-טאסקינג?

איך מספיקים הכל?

הטיפים שיסייעו לכם לפתח את יכולת ריבוי המשימות שלכם

להחליט מה ללמוד לתואר ראשון

איך להחליט מה ללמוד?

מנהלת מחלקת הייעוץ ללימודים אקדמיים באוניברסיטה הפתוחה חולקת את העצות שלה