אנחנו מכירים את השיטות הסטנדרטיות לחפש עבודה: כתיבת קורות חיים מרשימים, חיפוש במודעות דרושים בלוחות כמו alljobs ו-jobnet ופנייה לחברות משאבי אנוש. שיטות אלה בהחלט יכולות להשיג לכם את העבודה הנכספת, אך לעתים קרובות הן לא היעילות ביותר, מה גם ששימוש בלעדי בהן לא יעניק לכם יתרון על פני המתחרים שלכם על המשרות הפנויות.
משום כך, אני רוצה להציע שלוש שיטות נוספות ומשלימות לחיפוש עבודה, שיכולות להקפיץ את הסיכוי שלכם למצוא עבודה במאות אחוזים (נתון זה מבוסס על מחקרים!).
בכתיבת המאמר נעזרתי בספרו של ריצ'רד בולס (Bolles? Parachute your is Color What, מהדורת 2013) הספר מומלץ לכל מחפש עבודה.
בצעו מחקר על עצמכם
זוהי הכנה עצמית – דעו לומר בחצי דקה מה אתם מחפשים, מהו היתרון שלכם כעובדים והכינו "מחסן תשובות לשאלות מתקילות". לשם כך צריך לשאול את עצמכם שאלות כגון: במה אני טוב/ה? איזה ניסיון יש לי (מקצועי ולא מקצועי)? מהן המיומנויות שלי? מה אני אוהב/ת? מהן תכונותיי האישיות ומהם הערכים שלי? על אילו חולשות אני יודע/ת להתגבר וכיצד? על אילו צרכים העבודה הזו יכולה לענות ועל אילו לא? מה אני מוכן/ה להקריב למען התפקיד ומהם הקווים האדומים שלי (במונחים של שעות פנאי, מרחק נסיעה, סיכון או פגיעה בבריאות וכדומה)?
למרבה ההפתעה, מעטים האנשים שעורכים מחקר כזה. אולי זו הרתיעה מ"לחפור" יותר מדי, אולי מפתה יותר להשקיע אותו זמן בחיפוש באתר דרושים, פעילות שנותנת סיפוק מיידי יותר. רוב האנשים לא עושים זאת, ולכן מגיעים לתהליך מורכב כמו חיפוש עבודה בלי להכיר את הכלי המרכזי שהם מנסים לשווק: הם עצמם.
פנו לרשימת הקשר שלכם
רשימת אנשי הקשר שלכם כוללת לא רק חברים ומשפחה, אלא גם מכרים רחוקים יותר. כן, כן, ההוא מהמילואים או ההיא מהתיכון שפגשתם בבית קפה לפני חודשיים. אם הם עובדים בתחום שאתם מחפשים בו עבודה, אפשר לשאול אותם אם ידוע להם על משרה פנויה אצלם. אם לא - כדאי לספר להם במדויק במה אתם עוסקים ומהן החוזקות שלכם, ולשאול אותם אם הם מכירים אנשים בתחום הזה ויכולים לקשר ביניכם. כיום, רוב הגיוס בחברות מתבצע בשיטת "חבר מביא חבר".
ניצול המעגלים הרחבים שלכם הוא המפתח שיאפשר לכם להגיע למנהל שבדיוק עכשיו מחפש עובד/ת כמוכם.
פנו ישירות למעסיק
נסו לפנות למעסיק/ה בתחום הרלוונטי עבורכם. גם אם הם לא מפרסמים כעת מודעת דרושים, אין זה אומר שהם לא זקוקים עכשיו בדיוק לאדם כמוכם. יכול להיות שלא הספיקו לפרסם; ייתכן שהם בכלל לא מעוניינים לפרסם, אלא מחפשים מפה לאוזן בלבד; אולי הם לא מחפשים בגלוי ובמודע, אך כבר שנים מקווים למצוא יום אחד מועמד מתאים שיעשה את התפקיד שנחוץ מאוד בארגון.
ואפשר גם שאין להם צורך כרגע בעובד, אך אם אתם מתאימים, ברגע שיצטרכו - הם כבר יחפשו אתכם.
עדיף לפנות ישירות למנהל המקצועי ולא למנהל משאבי האנוש. המנהל המקצועי תמיד מחפש אנשים מתאימים למחלקה שלו. מנהל משאבי האנוש מומחה בסינון קורות חיים (הוא מוצף בהם).