תוכנית מצוינות במדעי המחשב: תואר ראשון בשלוש שנים במימון מלא

מצטיינים במדעי המחשב? יש לנו בשורה בשבילכם: השקנו תוכנית מצוינות לתואר ראשון בקצב מוגבר הכוללת ליווי אקדמי צמוד, מלגות שכ"ל והשתתפות בכנס מדעי בחו"ל

תחום מדעי המחשב הפך בעידן הנוכחי לאחד מתחומי הלימוד המבוקשים ביותר באקדמיה. בעולם הדיגיטלי שבו אנו חיים זהו תחום שמניע כמעט כל מהלך, ובהתאם לכך מספק לבוגריו אפשרויות מגוונות לתעסוקה בשכר גבוה ואופק משמעותי בעולם המחקר.

על רקע הביקוש הגובר לבוגרים בתחום, השיקה המחלקה למתמטיקה ומדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה תוכנית מצוינות במדעי המחשב ובהנדסת תוכנה. מדובר בתוכנית מיוחדת שנועדה למספר מצומצם של סטודנטים הנחשבים עילוי בתחום. סטודנטים אלו יזכו ליחס מיוחד – הן מבחינה כלכלית והן מבחינת המסלול האקדמי.

"אחד המאפיינים הבולטים של הלימודים באוניברסיטה הפתוחה הוא קבלה ללא דרישות מקדימות, תוך מתן הזדמנות לצמצום פערים לסטודנטים שמגיעים מהפריפריה הגאוגרפית או החברתית, או למי שבשל סיבות אישיות כאלה ואחרות לא השלים בגרויות. החלת עיקרון זה גם על תוכנית המצוינות היא משימה מאתגרת. התחלנו בקטן, עם מספר מצומצם של סטודנטים שנבחרו בקפידה על סמך הישגיהם בסמסטר הראשון, ובאמת איתרנו סטודנטים מעולים. לכולם יש ממוצע ציונים של מעל 98, ומבחינתנו זו רק ההתחלה. אנחנו מצפים למיונים הבאים שנקיים, בתקווה להגדיל את מספר המשתתפים בתוכנית ולהכשיר בוגרים שיסיימו את התואר הראשון בפרק זמן קצר, וכמובן, בהצטיינות יתרה", מספר פרופ' דוד לורנץ, העומד בראש התוכנית.

גישה פרסונלית ומלגת מחיה

סטודנטים שיתקבלו לתוכנית המיוחדת ייהנו ממימון מלא של שכר הלימוד האקדמי ויזכו למלגת קיום חודשית בסך אלף שקלים. "אנחנו מעוניינים לאפשר לסטודנטים המצטיינים להשקיע כמה שיותר בלימודיהם", מסביר פרופ' לורנץ, "ועל כן החלטנו להעניק להם מימון מלא בתוספת מלגת קיום צנועה. אנחנו דורשים מהסטודנטים שלנו רמה אקדמית גבוהה מאוד ולימוד בקצב מוגבר ולצד זה מסייעים להם להפיק מעצמם את המקסימום".

פרופ' לורנץ מספר כי עקרון היסוד של התוכנית למצוינות הוא פרסונליזציה אקדמית – קידום הצמיחה האינטלקטואלית והמקצועית של סטודנטים מצטיינים באמצעות התאמה אישית של תוכנית הלימודים ליכולות שלהם: "המטרה היא לתת יחס אישי לסטודנטים מצטיינים, להציב להם אתגרים מבחינת התכנים האקדמיים, ולהקל עליהם ככל שניתן מהבחינה האדמיניסטרטיבית".  

"חשוב לנו לחשוף את הסטודנטים לכנס מדעי"

הליווי האקדמי וההתאמה האישית שבהם דן פרופ' לורנץ באים לידי ביטוי אף במסגרת ההתנהלות היומיומית: "תוכנית המצוינות מאפשרת לנצל את האינטראקציה המיוחדת שנובעת מאופייה ומהיכולות הגבוהות של הסטודנטים שנבחרו להשתתף בה. הסטודנטים זוכים לעבוד בצמוד לחברי הסגל הבכיר שלנו וליהנות ממעין סטאז' שמאפשר להם להתנסות במחקר בתחום כבר במהלך לימודי התואר הראשון. יתרה מזאת, בחלק מהקורסים יתאפשר לסטודנטים בתוכנית ללמוד פרק העשרה אינדיבידואלי, באישור ובליווי של האחראי האקדמי, ולצבור בתמורה נקודת זכות אקדמית נוספת לתואר".

וכמו כדי להמחיש עד כמה גישה זו מרחיקת לכת, מספר פרופ' לורנץ שלתוכנית המצוינות שוריין  תקציב שמאפשר לכל סטודנט בתוכנית לטוס לכנס מדעי בחו"ל עם איש הסגל הבכיר שמלווה אותו. 

"חשוב לנו לחשוף את הסטודנטים המצטיינים שלנו כבר בשלב מוקדם לכנס מדעי מוביל", אומר פרופ' לורנץ. "אומנם מימון נסיעות של סטודנטים לכנסים מדעיים מיועד על פי רוב להצגת תוצאות מחקר, אבל בזכות הפוטנציאל הגבוה שיש לסטודנטים הללו בחרנו לשלב את ההתנסות במסגרת המתכונת הלימודית של התואר הראשון. הסטודנטים יתלוו לחבר סגל שנוסע לכנס מדעי באופן שיאפשר להם להכיר את המדיום הזה של חילופי ידע, להבין כיצד מציגים תוצאות מחקר לעמיתים ומה מעניין את הקהילה המדעית. אנחנו משערים שרבים מהמצטיינים שלנו ירצו להמשיך ללימודי תארים מתקדמים, והתנסות זו תסייע מאוד למי שימשיך בעשייה מחקרית". 

אתם מכוונים את המצטיינים שלכם לקריירה אקדמית?

"כמובן שאנו מכוונים למיצוי הכישורים האקדמיים. אך לצד זאת אנחנו רואים בחלק מתוכנית המצוינות גם טיפוח מנהיגות ומתן דוגמה לצעירים מחוננים מכל קצווי הקשת הישראלית. יהיו בין הסטודנטים כאלה שהחשיפה מקרוב לעשייה המחקרית של חברי הסגל תעודד אותם להמשיך לכיוון קריירה אקדמית, ויהיו כאלה שיצברו את הידע הזה וינתבו אותו לטובת קידום קריירה במגזר הפרטי או הציבורי, וגם זה מצוין".

שוק העבודה: בהייטק מחכים למצטיינים

כאמור, לצד התקווה לטפח דור חדש של חוקרים, ישמחו אנשי הסגל של תוכנית המצטיינים להעמיד גם בוגרים מצטיינים שיתפסו עמדות בכירות בעולם ההייטק. "אפשר לנחש שלא תהיה לבוגרי תוכנית המצטיינים שלנו בעיה למצוא תעסוקה בתחום", מספק פרופ' לורנץ אמירה רוויית אנדרסטייטמנט, באופן שמודע לכך שבשוק ההייטק התחרותי המצטיינים בתחומי מדעי המחשב והנדסת התוכנה נחטפים לעבודות מתגמלות ללא מאמץ מיוחד.

למעשה, הוא אומר על בסיס היכרותו עם מחזור המצטיינים הראשון ועם דורות של מצטיינים שעברו תחת ידיו במסלולי הלימוד הקונבנציונליים לתארים ראשון, שני ושלישי, רבים מהסטודנטים משתלבים בעולם העבודה הרבה לפני סיום התואר: "אחד היתרונות של הלימודים באוניברסיטה הפתוחה הוא גמישות שמאפשרת לתמרן בין לימודים לעבודה". 

אתם דורשים מהמצטיינים שלכם לשמור על ממוצע ציונים גבוה ולבנות לעצמם מערכת מאוד אינטנסיבית. זה משאיר להם גם זמן לעבוד?

"מקצתם עובדים במשרה חלקית, אך רובם מנצלים את ההזדמנות להתרכז רק בלימודים. זה אינדיבידואלי. לנו חשוב שעיסוקים אחרים לא יבואו על חשבון התקדמות בלימודים, ושיישאר לסטודנטים די זמן לפעילויות המיוחדות שהתוכנית הזו כוללת. אך בסופו של דבר צריך לזכור שאנחנו עוסקים באוכלוסיית מצטיינים – אלה סטודנטים שמטבעם ניחנו במוטיבציה גבוהה, בסקרנות וביצירתיות. הלוא הם אותרו בזכות העובדה שהם מסוגלים לעשות הרבה יותר מאחרים. אז כן, חלקם יתחילו לעבוד בתחום תוך כדי הלימודים. אחרים ימתינו וינצלו את העובדה שהלימודים מרוכזים בפרק זמן של שלוש שנים בלבד למצטייני מדעי המחשב או בארבע שנים בלבד ללימודי הנדסת תוכנה".

איך מתקבלים לתוכנית המצוינות?

תוכנית המצוינות לתואר ראשון במדעי המחשב ובהנדסת תוכנה מיועדת לסטודנטים שסיימו סמסטר ראשון בלימודי התואר בהצטיינות יתרה (ממוצע 95 ומעלה). בנוסף, קיים אפיק קבלה מיוחד למי שטרם החל בלימודי התואר אולם הפגין הישגים יוצאי דופן בתחום (לדוגמה, זכייה באולימפיאדה מדעית). הקבלה לתוכנית היא על בסיס תחרותי, שכן היצע המקומות בכל מחזור מוגבל – והקבלה מותנית בריאיון קבלה אישי.

"כל מועמד ראוי המצטיין בלימודים יכול להתחרות על מקום בתוכנית המצוינות", אומר פרופ' לורנץ, "מובן שהתוכנית הזו מעמידה רף קבלה גבוה מאוד, אבל אני מאמין בהנגשה רחבה של ההשכלה הגבוהה בכלל ושל תוכניות מצוינות בפרט. אני שמח שכבר במחזור הראשון שלנו הצלחנו ליצור תמהיל מגוון של סטודנטים. יש לנו שילוב של בנות ובנים, חילונים ודתיים, תלמידי תיכון וחיילים משוחררים. אין לי ספק שזו תהיה המגמה גם בהמשך, ושהתוכנית הזו תוכל לקדם סטודנטים מצטיינים, לרבות כאלה שלא היו יכולים להתקבל למסגרות אחרות. מטרתנו בתוכנית המצוינות היא לאפשר להם לממש את הפוטנציאל שלהם ולאפשר לאוניברסיטה הפתוחה לממש את הפוטנציאל שלה".

 

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

עוד כתבות שיעניינו אתכם

המסלול הישיר לקריירה בהייטק

המסלול הישיר לקריירה בהייטק

סייבר, בינה מלאכותית ודאטה: הכירו את התכנית ללימודי תואר ראשון במדעי המחשב

קראו מה הם מספרים

ללמוד לתואר ראשון – כבר במהלך התיכון

תכנית "אקדמיה בתיכון" מאפשרת לבני נוער מצטיינים להמיר ציוני בגרות בקורסים אקדמיים

איך לומדים לתואר ראשון בזמן הצבא?

איך לומדים לתואר ראשון בזמן הצבא?

ניצן חן, סטודנט באוניברסיטה הפתוחה, מסביר בטור אישי איך משלבים לימודים אקדמיים וצבא