איך בוחרים תואר אקדמי שמתאים לכם?

במקום לשבור את הראש או לעשות את מה שכולם עושים – יש לנו 5 טיפים מעולים שיעזרו לכם להחליט מה ללמוד

להחלטה מה ללמוד מתלווים המון יועצים. ההורים, החברים, הקהילה ברשת חברתית כזאת או אחרת. אבל בפועל, התחום בו תבחרו עשוי להיות כרטיס כניסה לשוק העבודה וללוות אתכם לאורך כל הקריירה ולכן חשוב לעשות את הבחירה הנכונה. וזו אינה בחירה פשוטה.

הבחירה מה ללמוד לתואר ראשון תלויה בשיקולים אישיים, מקצועיים וכלכליים. אצל רבים מכם מדובר למעשה בפעם הראשונה בחייכם הבוגרים שבה אתם מצויים בצומת דרכים ונדרשים לקבל החלטה חשובה באשר לעתידכם המקצועי.

"כשבוחרים תואר אקדמי, חשוב קודם כל לשאול את עצמכם את השאלות הנכונות כמו מה מעניין אתכם (אלו תחומים, איזה תוכן)  ומהי המטרה של התואר עבורכם", אומרת נועה ניר-קריב, יועצת במחלקת הייעוץ ללימודים אקדמיים באוניברסיטה הפתוחה. "אנחנו למעשה מכוונים את המתעניינים בלימודים לשאול את עצמם את השאלות האלה ועוד, כדי להגיע להחלטות. כשאנשים מדברים על דברים שהם מתחברים אליהם, מיד רואים את זה בעיניים הנוצצות ובחיוך שלהם".

השאלה "מי אתם" תכריע מה תלמדו

לפי נועה, הבחירה אמנם חשובה, אך לא גורלית: "אפשר להגיע לקריירה בתחום מסוים מתחומי לימוד רבים; כך למשל, אפשר להיות יועץ ארגוני בין אם למדתם חינוך, כלכלה, פסיכולוגיה או סוציולוגיה. באותו אופן, תחום לימוד מסוים יכול להוביל לתחומי עיסוק רבים: לדוגמה, תואר ראשון במדעי המדינה יכול להוביל לקריירה באחת הרשויות, לקורס צוערים, למחקר אקדמי ועוד. תמיד כדאי לחשוב על התחנה הבאה. שוק העבודה בתקופה שלנו דינמי ובין-תחומי. כדאי שיהיה מידע על מקצועות מעניינים שבהם אתם רוצים להתנסות ומהם להסיק מהי ההשכלה הרלוונטית כדי להתנסות בהם".

במפגשי הייעוץ האישי באוניברסיטה הפתוחה, היועצים נפגשים עם המתעניינים ללימודים ויחד "מעצבים תהליך אקדמי תקין", כפי שמכנה זאת ניר-קריב. "לא מדובר בייעוץ שבו המועמד עונה על שאלון ומקבל רשימה של מקצועות פוטנציאליים. להיפך. במהלך השיחה אנחנו מנסים לזהות מי נמצא מולנו, מה מטריד אותו בהקשר האקדמי, מהן המיומנויות שהוא רוצה לפתח, מהן החוזקות והחולשות שלו ובסופו של דבר, מחליטים יחד איתו על השלב הבא".

"מבחינתנו, כל סטודנט הוא עולם ומלואו, ואנחנו נמצאים שם תוך כדי ליווי צמוד לאורך כל תקופת הלימודים". כן, היועצים האקדמיים של האוניברסיטה הפתוחה מלווים את הסטודנטים במהלך הלימודים, עד לקבלת התואר. "מבנה הלימודים באוניברסיטה הפתוחה הוא מודולרי. הסטודנט לא נרשם למחלקה או לפקולטה מסוימת, אלא לקורסים המרכיבים את התואר שלו; היועץ מהווה את הכתובת הברורה, העוגן הקבוע היחיד שלו", מסבירה ניר-קריב.

חמשת הטיפים של נועה ניר-קריב לבחירת תואר אקדמי:

1. תשאלו את עצמכם מה המטרה (גם לטווח הקרוב וגם לטווח הארוך)

האם אתם מעדיפים תואר שיקנה לכם מקצוע, או שיפתח אתכם לעולמות תוכן חדשים? כיוון שהחלטתם לבלות את שלוש או ארבע השנים הקרובות באקדמיה, כדאי לכם להבין מהי המטרה.

ישנם מסלולים לתואר ראשון שהם מכווני מקצוע, כמו עבודה סוציאלית או הנדסה, אך חשוב לדעת שבחלק מהמקרים, כמו בראיית חשבון לדוגמה, התואר כשלעצמו לא יאפשר לכם לעסוק במקצוע אלא אם תעברו משוכות נוספות כמו בחינות מקצועיות ותקופת התמחות.

ישנם מקצועות התלויים בסיום תואר שני או תואר ראשון ולאחריו השלמות מקצועיות (גישור, שמאות, טיפול, אבחון). במקרים כאלו יש משקל לתואר הראשון שנלמד ומהווה תנאי ללימוד התואר השני המקצועי.

אם אתם עדיין לא יודעים במה תרצו לעסוק בעתיד ובא לכם להתנסות וללמוד, יש מגוון רחב של תארים שתוכלו ללמוד, למשל אחת מהמחלקות למדעי החברה והרוח. לימודים כאלו הם למעשה לימודים כלליים שפותחים עולמות שלמים של ידע ותחומי עניין.

2. מה מעניין אתכם? (אבל תהיו פרקטיים)

במה התעניינתם בתיכון? מהם התחביבים שלכם? אילו כתבות אתם קוראים? אם הייתם יכולים ללמוד כל נושא שמעניין אתכם בלי קשר לשיקולים כלכליים - מה הייתם לומדים? מומלץ לחשוב לטווח הארוך, ולא ללמוד לתואר שלא מעניין אתכם רק משיקולים כלכליים - אלא אם אתם רוצים לעסוק חיים שלמים במקצוע שלא מעניין אתכם או שלא תוכלו להתפתח בו.

מעבר לכך, יש כאלו שמחליטים מה ללמוד לתואר ראשון על בסיס דעות קדומות הרחוקות מהמציאות, ובעיקר מטעות. ניהול, למשל, נחשב לתואר מאד מעשי. בפועל, כדי להיות מנהל טוב לא צריך בהכרח תואר בניהול, אלא יכולות אישיות, הבנה עשירה במגוון תחומים רלוונטיים וכמובן, ניסיון. התואר בהחלט תורם ידע, אולם הוא אינו מקנה כישורים הכרחיים לניהול כמו מומחיות מקצועית ובקיאות בתחום עסקי מסוים, כריזמה או יכולת קבלת החלטות. לדוגמה: מנהלת צוות בבית השקעות נצרכת לידע ולכישורים שונים ממנהלת צוות מאבחנות לקויות למידה או מנהלת צוות מתכנתים. גם מקצוע המחשבים נחשב לתואר פרקטי, אבל אם בקושי סיימתם שלוש יחידות מתמטיקה, כנראה שתתקשו מאוד גם במהלך הלימודים לתואר.

3. אספו כמה שיותר מידע על התואר

רוצים ללמוד פסיכולוגיה כי אומרים לכם שאתם "טובים בלנתח אנשים?" רוצים ללמוד משפטים כי ראיתם את "האישה הטובה" והתמכרתם? או אולי תבחרו בתחום התקשורת כי אתם מעריצים את יונית לוי? לפני שאתם בוחרים את תחום התואר, נסו להכיר כמה שיותר את עולם התוכן ואופי העיסוק, וכמובן גם את התואר עצמו.

באינטרנט, בספרי לימוד או דרך שיחות עם סטודנטים ואנשי מקצוע מהתחום - האפשרויות לגלות מידע הן רבות. חושבים שאתם רוצים ללמוד חשבונאות? תבררו איך נראה יום בחייו של רואה חשבון ומה זה אומר לבנות דוחות פיננסיים. רוצים ללכת על מדעי המוח או קוגניציה? בדקו את נושאי הקורסים השונים ונסו לקרוא כמה מאמרים מהתחום. הרשת מכילה אלפי מאמרים בעברית ובאנגלית בכל תחום שיעלה על דעתכם וכדאי לטעום מהשיח המקצועי של תחום מסוים לפני שמתחילים ללמוד אותו.

4. פשוט תשאלו

כדאי לשמוע מה דעתם של אנשים הקרובים אליכם ומכירים אתכם היטב, כמו הורים, בני זוג וחברים. ייתכן שהם מזהים מהצד יכולות ומיומנויות שאתם לא רואים בעצמכם. אין באמור כדי לשלוח אתכם ללמוד רפואה כי זה חלומה של אימא, או ללמוד משפטים כי סבתא תמיד רצתה שתהיו עורכי דין, אבל זו הזדמנות לבדוק כיצד אתם נתפסים מהצד. בטוח שתצליחו לצאת עם תובנות.

5. שימו לב לטרנדים

כמו באופנה, גם בבחירת תחומי לימוד יש טרנדים וגלים חולפים. רוצים ללמוד תקשורת כי כולם מדברים על מדיה דיגיטלית היום? רוצים ללמוד מחשבים כי כולם הולכים להייטק?

לזהות מגמות בשוק התעסוקה זה טוב, אבל כדאי לכם להיזהר ולא לפנות לעולם שלא מתאים לכם רק מפני שהוא פופולרי כיום. עד שתסיימו את התואר, יכול להיות שפני הדברים ישתנו.

בהצלחה!

 

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

ככה לומדים באוניברסיטה הפתוחה

ככה לומדים באוניברסיטה הפתוחה

איך נראה יום באוניברסיטה הפתוחה? צפו

עוד כתבות שיעניינו אתכם

למדריך המלגות

לא חייבים לשבור חיסכון: מלגות ללימודים

אילו מלגות תוכלו לקבל באוניברסיטה הפתוחה? ואילו עוד מלגות מוצעות לסטודנטים בארץ? כל הפרטים

מה זה תואר רב תחומי?

מה זה תואר רב תחומי?

על המסלולים האקדמיים שיספקו לכם אתגר אינטלקטואלי ויעשירו את עולמכם

צפו בסיפורים

הבוגרים שלנו מספרים

איך הם שילבו את הלימודים בחיים שלהם? איך הלימודים באוניברסיטה הפתוחה קידמו את הקריירה שלהם?