מה אפשר לעשות בעתיד עם תואר בהנדסת תעשייה וניהול?

"הדלתות נפתחו בפניי": איך ייתכן שבזמן שהמשק נכנס למיתון, בוגרי תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול דווקא התקדמו בקריירה?

אחת השאלות הבסיסיות של כל מי שחושב על לימודים אקדמיים היא "מה עושים עם זה בעתיד?" או במקרה של התואר בהנדסת תעשייה וניהול – "מה עושה מהנדס תעשייה וניהול?". יצאנו לבדוק עם בוגרי מסלול ההתמחות במערכות מידע במה הם עוסקים כיום.

"כשהתחלתי את התואר הייתי בשנה האחרונה שלי בתפקיד קבע בצבא", מספר עמית מלכה (29) ממבשרת ציון, בוגר תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטה הפתוחה. "אחרי שנה של לימודים החלטתי לצאת עם זה לשוק הפרטי והתחלתי לעבוד כמנהל פרויקטים פרילנסר בחברות אפליקציות שונות. ככל שהתקדמתי עם התואר צברתי ניסיון, עד שבשנת הלימודים האחרונה שלי הייתי מספיק בשל מקצועית וקיבלתי תפקיד של ראש צוות הטמעת מערכות רפואיות ב'ג'ון ברייס'", הוא מספר.

מדובר בתפקיד משמעותי בחברה מרכזית אולם מלכה לא ראה בכך תחנה סופית – למעשה, ברגע שסיים את התואר הוא כבר "נחטף" לתפקיד הבא שלו, הפעם כמנתח מערכות מידע ברשות התחרות (הרשות להגבלים עסקיים לשעבר). אחרי שנתיים בתפקיד הזה, בזמן משבר הקורונה, כאשר המשק נכנס למיתון כבד ורשימת המפוטרים התארכה והלכה, הוא קיבל שדרוג נוסף ועבר לג'וב הנוכחי שלו - מנתח מערכות במשרד התקשורת. "אז כן", הוא מסכים בחיוך, "אפשר בהחלט להגיד שהתואר הראשון בהנדסת תעשייה וניהול סייע לי להתקדם בקריירה".

לילות וסופ"שים בדרך להצטיינות

המקרה של מלכה אינו יוצא דופן. בוגרי התואר הראשון בהנדסת תעשייה וניהול, בשני מסלולי ההתמחות, מגיעים מהר מאד לגופים שונים בתעשייה – בין אם בחברות ממשלתיות, בין אם בעולם ההייטק ובין אם בשלל ארגונים, מוסדות ואפילו עסקים קטנים. אלעד דרומי (26) מתל אביב הוא דוגמה בולטת לכך. עם התמחות במערכות מידע ולמרות גילו הצעיר, הצליח להתברג לעמדה ניהולית בגוף משמעותי במשק: "מיד לאחר התואר הראשון התקבלתי לעבודה כמנהל מוצר שאחראי על פיתוח אפליקציות במשרד הביטחון".

גם במקרה של דרומי, הפנייה ללימודים נעשתה במקביל לשירות קבע בצבא, שאותו העביר כקצין ביחידה מסווגת. "התחלתי את התואר ביום שנכנסתי לקבע. חתמתי לארבע שנים והעברתי את כל השירות הזה במקביל ללימודים. ניצלתי את זה שבאוניברסיטה הפתוחה יש גם סמסטר קיץ ותקתקתי את הלימודים ברצף – 12 סמסטרים, ארבע שנים בדיוק. סיימתי קבע ותואר באותו הזמן ויצאתי לאזרחות עם מקצוע ביד".

מבלי להיכנס כמובן לפרטים מסווגים, איך מצליחים לשלב בין שירות תובעני כמו שהיה לך לבין לימודי תואר בתחום תובעני כמו הנדסת תעשייה וניהול?

"אני מניח שאלמלא הייתי בוחר באוניברסיטה הפתוחה כל זה לא היה מתאפשר. מדובר במסלול לימודים שמאפשר לסטודנטים גמישות מאוד גדולה, בעיקר בכל מה שקשור לאופציה של לימוד מקוון, שזה משהו שהיום מתחילים לאמץ גם במוסדות אחרים. את מרבית התואר שלי עשיתי בזכות השיעורים המוקלטים שאותם הייתי לומד בלילות ובסופ"שים".

ואם תהיתם עד כמה ניתן להתקדם מלימודים עצמיים מול שיעור מוקלט, הרי שהנתונים של דרומי מדברים בעד עצמם: הוא סיים את התואר הראשון בהצטיינות ועל הדרך, גם קטף פרס ראשון בהאקתון לאומי לממציאים בתעשייה וניהול – תחרות שזיכתה את הקבוצה שלו ב-15 אלף שקל.

"זו היתה תקופה מאוד מאתגרת וזה אמנם דרש ממני לא מעט משמעת עצמית, אבל אני חייב לציין שזה משהו שמאוד מחשל ומאוד מסייע גם כשמסיימים את התואר. היכולת הזו לבנות מסגרת ולדעת לתמרן בתוכה – זה הרי הבסיס של עבודת הניהול".

מה עושה מהנדס תעשייה וניהול? מיישם הלכה למעשה

הנחישות, המשמעת העצמית וההתמדה שהובילו את דרומי להצלחה בגיל כל כך צעיר מאפיינת רבים מהסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה. יעידו על כך בוגרי התואר הראשון בהנדסת תעשייה וניהול שהגיעו לראיונות עבודה וגילו שהקרדיט של המוסד הלימודי שלהם הולך לפניהם.

ירדן רחמים-אברמזון (29) מקדימה לדוגמה, הגיעה לראיון עבודה במיקרוסופט כדי לשמוע כמה מרשימה העובדה שהיא סיימה תואר באוניברסיטה הפתוחה. "הגעתי לראיון העבודה והם עפו על זה שיש לי תואר מהפתוחה", היא אומרת בחיוך של שביעות רצון. "כששמעו את המסלול שעשיתי הם אמרו לי סחתין, הסבירו שהם מאוד אוהבים בוגרים של הפתוחה כי הם בדרך כלל אנשים אמינים שיודעים לתמרן במסגרת המגבלות של המערכת. כשהבינו שעשיתי את זה במקביל לקריירה צבאית והשתחררתי מצבא קבע בדרגת סרן הם לא היו צריכים לשמוע יותר".

אני מבין שזה אומר שקיבלת את התפקיד?  

"כמובן. אני כבר שנתיים במיקרוסופט, בקבוצת הסקיוריטי בתל אביב, מכהנת כ-Technical Program Manager".

רחמים-אברמזון מספרת שבעצם הגיעה לתואר הזה חצי במקרה: "תמיד הייתי בטוחה שכשאהיה גדולה אהיה רופאה. אבל כשהתגייסתי שובצתי ליחידה טכנולוגית בצבא וזה שינה אצלי דברים. הייתי ראש צוות בדיקות איכות, הייתי מוקפת בעתודאים שלמדו תחומים טכנולוגיים וחתמו קבע – אז נשאבתי לעולם הזה. היה לי ברור שאני לא מתכוונת להתפשר על איכות הלימודים וללכת למכללה, גם מפני שעדיין חשבתי להמשיך בעתיד עם התואר הזה ולעשות השלמות שיאפשרו לי ללכת לרפואה. בחרתי בהתמחות במערכות מידע, שזה תחום שהשיק לחומרים שאיתם עבדתי בצבא. למעשה, את פרויקט הגמר שלי יישמתי במהלך השירות ביחידה שבה העברתי את השירות. בניתי מערך שהתפקיד שלו לייעל תהליכי עבודה ולשפר תפוקות פיתוח בהתבססות על מסד נתונים".

התואר שפותח דלתות

 מורג שלו (29) מתל אביב עובדת מזה כשנה כדאטה אנליסטית באחד מארגוני המדיה הגדולים בישראל. כמו יתר המרואיינים בכתבה, גם היא למדה לתואר ראשון בהנדסה תעשייה וניהול באוניברסיטה הפתוחה, עם התמחות במערכות מידע. כמותם גם היא עשתה את זה במקביל לעבודה במשרה מלאה אם כי במקרה שלה, היא לא שירתה בצבא קבע אלא עבדה כאזרחית בארגון ביטחוני גדול. את החומרים שספגה במרתונים של לימודים בסופי שבוע ובין המשמרות היא יישמה כבר בעבודת הסטודנט שלה וברגע שהתואר היה אצלה ביד, היא אומרת בגאווה, "הדלתות נפתחו בפניי. אני זוכרת שבראיון העבודה אחת הנקודות שעלו הייתה התמודדות עם אתגרים אישיים ומבחינתי, ברגע שאמרתי שאני בוגרת תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול באוניברסיטה הפתוחה התייחסו לזה כאל עדות ליכולת מאוד גבוהה מצידי".

עכשיו, כשאת עם קצת פרספקטיבה על התואר, את יכולה לסמן מה מתוך חומר הלימודים משמש אותך ביומיום של העבודה? 

"מה לא? אני חיה את החומרים מהלימודים על בסיס יומיומי, אם ברמה של שפות קוד שלמדנו והפכו לחלק משגרת העבודה שלי ואם זה מבחינת השימוש בסטטיסטיקה, שזה הבסיס של חלק עצום מהקורסים בתואר. אני נמצאת בתפקיד שבו המשימה שלי היא לקחת נתוני גלישה מהאתר שלנו, לנתח ולפלח אותם מבחינה סטטיסטית ולהפיק תובנות אסטרטגיות לגורמים שלא דוברים את השפה הזו בהנהלה הבכירה, בשיווק ובקרב אנשי התוכן. אני לא רואה דרך להתמודד עם תפקיד תובעני כזה בלי הידע התיאורטי של התואר".

 

גם אתם רוצים להשתלב בתפקידי מפתח בחברות הגדולות במשק? השאירו פרטיכם ונשלח לכם את כל המידע שצריך לדעת.

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

טעימה מהקורס "תקשורת נתונים"

קורס תקשורת נתונים

לא צריך להיות גאון מחשבים כדי להיות מנהל שמבין ברשתות תקשורת מחשבים!

אולי יעניין אתכם גם:

למצוא עבודה בניהול פרויקטים

למצוא עבודה בניהול פרויקטים

מה כרוך בניהול פרויקטים מורכבים ואיך לימודי הנדסת תעשייה וניהול מספקים את כל הכלים לתחום הזה?

המסלול הישיר להשתלבות בהייטק

המסלול הישיר להשתלבות בהייטק

פרופ' לאוניד ברנבוים מסביר על לימודי תואר ראשון במדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה

מה לומדים לתואר ראשון?

איך בוחרים תואר אקדמי שמתאים לכם?

כדי להקל במעט על הלבטים הרבים, מנהלת מחלקת הייעוץ שלנו כתבה כמה טיפים שימושיים