מה הופך את האוניברסיטה הפתוחה למתאימה במיוחד עבור החברה החרדית?

למידה בקצב אישי, מלגות ושילוב בתחום התעסוקה – אלו רק חלק מהיתרונות לסטודנטים חרדים באוניברסיטה הפתוחה

השתלבות האוכלוסייה החרדית בשוק התעסוקה בישראל עומדת בסדר היום הישראלי כבר מספר שנים. כעת מתגלה כי היתרונות שמעניקה האוניברסיטה הפתוחה לכלל הסטודנטים בארץ, הכוללים תכנית לימודים גמישה המשתלבת עם סדר יום עמוס ותנאי קבלה נוחים יותר, מסייע לקהל החרדי המעוניין בלימודים אקדמיים כדי להשתלב במגוון תחומי עיסוק בהם השכר גבוה.

ננסה לעמוד על האתגרים הייחודיים המאפיינים את החברה החרדית זה וכיצד הם נפתרים בסיוע האוניברסיטה הפתוחה.

ההבדלים בין שיעור הלומדים לתואר בין החברה החילונית לחברה החרדית

על פי נתונים שפרסמה המועצה להשכלה גבוהה, השתלבות החרדים בהשכלה הגבוהה מצומצת ולמרות שנרשמת עלייה בשנים האחרונות, היא איטית יחסית.

באוניברסיטה הפתוחה לעומת זאת, המגמה חיובית מאוד: בשנים האחרונות חלה עלייה משמעותית ורצופה במספר הסטודנטים מהחברה החרדית הלומדים באוניברסיטה הפתוחה. בשנת הלימודים תשפ"א למדו באוניברסיטה הפתוחה למעלה מ-2,700 סטודנטים חרדים. לפי נתוני הלמ"ס, יותר ממחצית הסטודנטים החרדים באוניברסיטאות - לומדים באוניברסיטה הפתוחה.

כיצד האוניברסיטה הפתוחה מקלה על השתלבות סטודנטים חרדים בלימודים?

באוניברסיטה הפתוחה כל חומרי הלימוד מגיעים ישירות לבתי הסטודנטים, החל בספרים וחוברות וכלה באתר האינטרנט של הקורס, שמקשר בין צוות ההוראה, חומרי הלימוד והסטודנטים וכולל מגוון רחב של עזרי לימוד. בנוסף, במקום מפגשים בכיתה, האוניברסיטה הפתוחה מאפשרת ללמוד את מרבית הקורסים בצורה מקוונת, עם מפגשי הנחייה מצולמים בהם כל הסטודנטים יכולים להיות חלק בלתי נפרד מתהליך הלימוד בלי לשבת בכיתה עצמה. המטלות מוגשות דרך אתר אינטרנט ייעודי ועל הסטודנטים להגיע רק למבחנים בסוף הסמסטר.

גם תנאי הקבלה נוחים מאוד. באוניברסיטה הפתוחה לא מחייבים עמידה במבחן פסיכומטרי או הצגת תעודת בגרות – אלא מאפשרים לסטודנטים המעוניינים ללמוד להתחיל את התואר. ההצלחה בלימודים תלויה במידת ההשקעה והיכולת של הסטודנטים עצמם ולא מסתמכת על הישגים קודמים או תעודות קודמות.

"הסטודנטים החרדים מצליחים יותר מכל אוכלוסייה אחרת"

לסטודנטים שלהם פערי ידע באנגלית או במתמטיקה – האוניברסיטה מציעה קורסים משלימים בהתאם לתחום הלימודים שבחרו. לרוב, סטודנטים חרדים צריכים לעבוד קשה כדי להדביק פערים במתמטיקה, אבל הניסיון מוכיח שהדבר אפשרי ובתוך כמה חודשים ניתן ללמוד כמו כולם. ההתמודדות עם השפה האנגלית מורכבת לא פחות – באוניברסיטה הפתוחה מוצעים קורסים מדורגים שמסייעים לסטודנטים להתמודד עם האתגר בהדרגה.

יתרון נוסף שיש לאוניברסיטה הפתוחה על פני מסגרות אחרות, הוא היכולת ללמוד את התואר בקצב אישי. סטודנטים בעלי משפחה המוגבלים בזמן, יכולים לבחור למשוך את התואר למשך ארבע, חמש שנים או אפילו קצת יותר ולזכות למספר נקודות זכות מצומצם בכל שנה עד לתעודה הסופית. זאת בניגוד למוסדות אחרים בהם הלימודים לתואר מתוכננים מראש לפי כמות נקודות זכות ונפרשים לרוב על פני שלוש שנים.

והמספרים מדברים בעד עצמם, סטודנטים חרדים באוניברסיטה הפתוחה מצליחים היטב בלימודים האקדמיים. לדברי סמנכ"ל החדשנות והיזמות של האוניברסיטה הפתוחה, ד"ר מושיק לביא, "מבדיקה שערכנו עולה כי סטודנטים חרדים מצליחים בלימודים באוניברסיטה הפתוחה יותר מכל קבוצת אוכלוסייה אחרת. מה שהפתיע אותי לטובה, הוא שגם אצל הגברים שמגיעים לרוב ללא רקע לימודי התמונה היא דומה: הם מצליחים יותר מהאחרים. כמו כן, אנחנו שמחים מאוד לראות כי בכל שנה, שיעור הסטודנטים החרדים המצטיינים הוא גבוה בהרבה משיעורם בקרב הסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה". 

הקשבה אישית לכל סטודנטית וסטודנט

מרכזי הלימוד של האוניברסיטה מאפשרים לסטודנטים רבים המשתייכים לקהל החרדי להשתלב בקלות רבה יותר בשילוב עם חברת תלם, שמובילה את מהלך שילוב החרדים באקדמיה ובתעסוקה.

באוניברסיטה הפתוחה ישנו רכז סטודנטים חרדים המסייע לכל הסטודנטים להכיר את מאגרי המידע הייחודיים, לקבל מלגות מתאימות כדי שיוכלו לממן את התואר וכן מסייע להקים קהילות מיוחדות המהוות מקום שבו ניתן לקבל תמיכה וייעוץ לבעיות אישיות הנובעות מאיזון חיי הקהילה, המשפחה והלימודים.

מהם האתגרים הייחודיים של סטודנטים חרדים מבחינת תפיסה?

חיים לוריא, סטודנט ללימודי פסיכולוגיה באוניברסיטה הפתוחה מסביר: "עבור רבים מהסטודנטים החרדים העולם הזה מהווה מסגרת סגורה, הן מבחינה חברתית והן מבחינת התפיסה. הלימוד האקדמי מעודד חשיבה ביקורתית והטלת ספק ולסטודנטים החרדים מדובר לעיתים בשינוי תפיסה של מאה ושמונים מעלות, דבר הגורם בתחילה להלם תרבות ראשוני ולצורך בהסתגלות לתפיסה החדשה". לצד כל אלה מתאר לוריא כי, "הסטודנטים החרדים מגיעים בדרך כלל עם פערי ידע משמעותיים ביחס לסטודנטים החילונים. עצם העובדה כי יש בחינות והגשת מטלות, שונה מדרך הלימוד בחלק מהמוסדות החרדיים".

פרופסור אבי שמחון, ראש המועצה הלאומית לכלכלה ציין בהקשר זה בכנס ההייטק החרדי את הדברים הבאים: "האוניברסיטה הפתוחה היא המקום הטוב ביותר לפתרון חסמים תרבותיים... הנתונים מראים כיום כי בוגרי האוניברסיטה הפתוחה, מגיעים לשכר שמתחרה בזה של בוגרי הטכניון".

לסיכום, למרות האתגרים הייחודיים של החברה החרדית, ניכר כי האוניברסיטה הפתוחה מסוגלת לגשר בין העולם החילוני לעולם הדתי ולפתוח שלל אפשרויות תעסוקה בפני הסטודנטים החרדים. כפי שהעידה סטודנטית חרדית בסיום טקס הבוגרים: "באוניברסיטה הפתוחה מכבדים אחד את השני ונותנים לכל אחד אפשרות להתבטא... כאשר למדתי קורסים הקשורים לפוליטיקה, הייתה אווירה נהדרת וכל אחד בדעותיו מכבד את זולתו".

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

הכירו את אלה פרידמן, מצטיינת נשיאת האוניברסיטה הפתוחה

אלה פרידמן, בוגרת האוניברסיטה הפתוחה

"החלום שלי הוא לאפשר לנשים נוספות לעשות את התהליך שאני עושה עכשיו"

אולי יעניין אתכם גם:

כך לומדים מרחוק

כך לומדים מרחוק

טכנולוגיות וחדשנות בלמידה מאפשרות למידה איכותית גם מרחוק, בואו לראות איך עושים זאת באוניברסיטה הפתוחה

המסלול הישיר להשתלבות בהייטק

המסלול הישיר להשתלבות בהייטק

פרופ' לאוניד ברנבוים מסביר על לימודי תואר ראשון במדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה

לטקסט המלא של צבי

הבוגרים שלנו מספרים

צבי פליישמן, בוגר תואר ראשון בפסיכולוגיה, מספר על חווית הלימודים באוניברסיטה הפתוחה: "הזורעים בדמעה ברינה יקצורו"