כל מה שרצית לדעת על לימודי תואר שני בפסיכולוגיה חברתית

אילו מסלולי לימודים קיימים? מה הן דרישות הקבלה? ומה עושים עם זה בעתיד? • פסיכולוגיה חברתית - מורה נבוכים למעוניינים בלימודי תואר שני

פסיכולוגיה חברתית הינה תחום מחקר ויישום המתמקד באופן שבו משפיעים מצבים שונים והקשרים חברתיים על המחשבות, הרגשות וההתנהגות של הפרט. היא בוחנת תהליכים בתוך הפרט הבודד (השפעות לא מודעות על ההתנהגות), תהליכים שביני לבינך (משיכה בין אישית, גיבוש רושם על אדם אחר), תהליכים בתוך ובין קבוצות (למשל תהליכים בתוך ארגון עסקי או בין קבוצות כדורגל) וגם תהליכים ברמת החברה (למשל הבדלים בין תרבותיים). היא מרתקת עבור כל מי שמוקסם על ידי האנושי והבינאישי ומתאימה למי שנמשך למחקרי ולאקדמי וגם למי שאוהב לראות איך הדברים מיושמים תכל'ס בשטח.

פסיכולוגיה חברתית בעולם העסקי

כיוון שמדובר בתחום דינמי המתפתח בהתאם לתמורות בחברה, הפסיכולוגיה החברתית הולכת והופכת לגורם דומיננטי כמעט בכל תחום בחיינו. בעידן שבו יישום מודלים פסיכו-חברתיים משמש ככלי בסיסי בתהליכי ייעול ארגוני וניהול תאגידי, הופכת הפסיכולוגיה החברתית לאחת מאבני היסוד גם בפעילות הכלכלית והעסקית במשק.

קחו, למשל, את הפעילות היומיומית השגרתית ביותר שלנו במאה ה-21 - צריכת תקשורת. כשאנחנו מחפשים נושא מסוים בגוגל, מפרסמים פוסט בפייסבוק, מעדכנים יעד בווייז או מגיבים לסרטון של היוטיובר החביב עלינו, הפעולות הללו נרשמות ונאגרות במאגרי מידע (Big Data). בהמשך הן יעברו פילוח וניתוח בכלי בינה מלאכותית על פי מודלים של פסיכולוגיה חברתית, כדי לאפיין את ההרגלים ותכונות המשתמש שלנו.

וזה לא נגמר שם: כדי להבין מה מתאים למי ובאילו נסיבות, החברות שנעזרות בכריית מידע מעסיקות פסיכולוגים חברתיים כגורמי המקצוע שמבינים את החוזקות והחולשות של החשיבה האנושית. פסיכולוגים חברתיים יכולים לסייע לארגונים וחברות להפיץ מידע באופן שיעזור לקהל היעד שלהם (למשל בנושאי בריאות) או להבדיל, יקדם את האינטרסים העסקיים של החברה.

ואם בעסקים מדובר, הרי שאחד התחומים המובילים בהם נעשה שימוש בפסיכולוגים חברתיים הוא עולם התעסוקה והייעוץ הארגוני, תחום המבוסס בעיקרו על עולם הפסיכולוגיה החברתית. לקחים מהמחקר והתיאוריה החברתיים תורמים להתאמה בין דרישות תפקיד ומאפייני עובדים על בסיס כלי אבחון מתקדמים.

והדוגמאות הללו הן באמת רק קצה הקרחון. הפסיכולוגיה החברתית מצויה סביבנו בכל מקום, ונוגעת בהיבטים רבים ומרתקים ברמת הפרט, הארגון והחברה כולה.

קראו איך הפסיכולוגיה החברתית יכולה לתרום לטיפול בקורונה >>

מתכתבים עם השטח באמצעות מדע

התכנית לתואר שני בפסיכולוגיה חברתית באוניברסיטה הפתוחה משלבת בין לימודים תיאורטיים-מחקריים להתנסות מעשית בתחום החברתי-ארגוני-תעסוקתי. בסיום הלימודים זוכים הסטודנטים לתואר מוסמך (M.A.) המאפשר רישום בפנקס הפסיכולוגים.

כלל הידע בפסיכולוגיה חברתית, גם התיאורטי וגם היישומי, מבוסס על שימוש בשיטות מדעיות לבחינת תופעות חברתיות: חוקרים מעולם הפסיכולוגיה החברתית אינם מניחים הנחות לגבי התנהגות אנושית ותגובות חברתיות, כי אם מבצעים מחקרים המצביעים על קשרים בין משתנים שונים. לפיכך, התוכנית לתואר שני בפסיכולוגיה חברתית באוניברסיטה הפתוחה מקנה לסטודנטים בסיס ידע תיאורטי רחב ויסודות מתודולוגיים איתנים לביצוע ולהערכה של מחקרים בתחום ושל כלים יישומיים הנגזרים ממנו.

סטודנטים הבוחרים לשים דגש על הפן היישומי נחשפים למגוון תחומי העשייה בתחום, באמצעות קורסים המשלבים תאוריות ומיומנויות ובאמצעות התנסות מעשית בתחום (פרקטיקום), בארגונים שמתמחים במיון ובייעוץ תעסוקתי או באבחון וייעוץ ארגוני או במחקר וייעוץ חברתי יישומי.

סטודנטים הבוחרים לשים דגש על הפן התיאורטי והמחקרי משכללים יכולות של איסוף וניתוח נתונים (פיתוח שאלונים, ניתוח נתוני עתק) ונחשפים למגוון תחומי מחקר ותיאוריה כמו תחושות ורגשות, שפה וזיקנה, משא ומתן, פסיכולוגיה של חשיפה עצמית, ממשק גוף-תודעה בקוגניציה חברתית, עמדות ושכנוע, פסיכולוגיה של המוסר.

קורסים ממגוון רחב של תחומי ידע

קורסי התכנית מספקים בסיס תיאורטי איתן ומנעד רחב של כלים ומתודות.

כך, הסטודנטים מרחיבים את אופקיהם ביסודות הפסיכולוגיה החברתית כמו תהליכים קבוצתיים, הבדלים בין-אישיים וקוגניציה חברתית; הם משתלמים בקורסים המספקים כלים מחקריים בתחומים כמו סטטיסטיקה ושיטות מחקר וניתוח נתוני עתק; מתעמקים במתודות בנות זמננו כמו היבטים פסיכולוגיים של תקשורת דיגיטלית, קידום שינוי בראי הגישה הפסיכולוגית או עיסוק בממשקים בין תחושות ורגשות לעיבוד מידע; וכמובן, לומדים במבחר קורסים העוסקים בתחומי שטח כמו טיפול וייעוץ תעסוקתי, אבחון תעסוקתי ומיון עובדים, אבחון ארגוני, פיתוח ארגוני, פסיכו-דיאגנוסטיקה ועוד.

קורסי הבחירה בתכנית מעמידים לרשות הסטודנטים ידע בתחומים שעשויים לשפר את מעמדם המקצועי העתידי, לדוגמה:

• הקורס "טיפול וייעוץ תעסוקתי" משלב בין ידע ומודלים תיאורטיים בתחום הפסיכולוגיה התעסוקתית ובין עולם הטיפול הרגשי במטרה להעמיק את ההבנה של מושג הטיפול בהקשר התעסוקתי, ולרכוש מיומנויות רלוונטיות.

• הקורס "בין תחושות ורגשות לעיבוד מידע‏" עורך הבחנה בין סוגים שונים של מצבים רגשיים (‏אָפֶקט, מצב רוח, רגשות‎)‏, בוחן את הקשרים שלהם עם תהליכי עיבוד מידע כמו זיכרון, קשב ושכנוע, וכמובן, מציג את הגישות השונות להבנתם ולניתוח הפונקציות החברתיות שלהם.

• בקורס "קידום שינוי חברתי בראי הגישה הפסיכולוגית" נבחנת התרומה (‏הממשית והפוטנציאלית‎)‏ של תאוריה ומחקר בפסיכולוגיה חברתית לקידום שינוי חברתי.

• הקורס "פיתוח ארגוני: תיאוריות וכלים להתערבות אפקטיבית" ממשיך את הקורס "אבחון ארגוני" ומתמקד בתהליכי ייעוץ ליצירת התחדשות, צמיחה והעלאת אפקטיביות ארגונית. הקורס מקנה ידע תיאורטי ומיומנויות להתערבויות ארגוניות מרכזיות ברמה המערכתית, הקבוצתית והאישית. 

איך מתקבלים?

דרישות הסף הן ממוצע ציונים 88 ומעלה בלימודי פסיכולוגיה/מדעי ההתנהגות וציון מתא"ם 100 לפחות. עם זאת, מועמדים עם ציון B.A. של 93 ומעלה יכולים להגיש מועמדות גם ללא ציון מתא"ם. אילו מועמדים עם ציון מתא"ם 120 ומעלה, יכולים להגיש מועמדות עם ציון B.A. הנמוך מ-88 ומנגד, מועמדים עם ציון B.A. שנע בין 90 ל-93 יכולים להגיש מועמדות ללא ציון מתא"ם. בקשות כאלו ידונו בוועדת חריגים.

בוגרי תואר ראשון בתחומים אחרים המעוניינים להצטרף לתוכנית, יידרשו לעבור בהצלחה חוג שלאחר תואר.

בנוסף לשקלול ציוני התואר והמתא"ם, הקבלה לתכנית מבוססת גם על המלצות ומפגש הערכה הכולל הצגה קצרה של מחקר אמפירי וריאיון אישי. במסגרת ההרשמה יש להגיש קורות חיים הכוללים פרטים אישיים, השכלה ורקע תעסוקתי, ומסמך בן 300 מילים המתאר את הסיבות בגללן אתם מעוניינים ללמוד פסיכולוגיה חברתית וכן את המטרות והציפיות שלכם מהתכנית באוניברסיטה הפתוחה.

ומה יקרה ביום שאחרי התואר?

כאמור, הפסיכולוגיה החברתית הולכת וקונה את מעמדה בליבת העשייה בתחומים רבים בעולמנו. חלק ממוסמכי התואר השני בתכנית יבחרו לעסוק בפסיכולוגיה חברתית יישומית ולהשתלב במגוון עיסוקים בעולם העבודה והעסקים כמו מיון ואבחון, ייעוץ תעסוקתי, ייעוץ ארגוני, מדידה והערכה, ניהול משאבי אנוש ועוד. בין היתר יוכלו לסייע בעיצוב תכניות עבודה, בהתייעלות ארגונית, או במציאת פתרונות לסכסוכים עסקיים ואירגוניים.

מוסמכים ומוסמכות אחרים יפנו (עם או בלי דוקטורט) למחקר וייעוץ חברתי יישומי. הם ישתלבו כחוקרים וכחוקרות במכונים ובגופים עצמאיים או ממשלתיים, או ביחידות מחקר בחברות גדולות וייעצו ללקוחות בפתרון בעיות, בעיצוב מוצרים ושירותים ובגיבוש אסטרטגיות על בסיס מחקר יישומי שיערכו.

מוסמכים ומוסמכות הנמשכים לעולם האקדמי ימשיכו ללימודי דוקטורט וישתלבו באוניברסיטאות או במכללות. בכל המקרים, הצעד הראשון בדרך אל ההצלחה המקצועית עובר בלימודי תואר שני בפסיכולוגיה חברתית.

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 
לפרטים

חדש: קורס בטיפול וייעוץ תעסוקתי

הקורס משלב את תחום הפסיכולוגיה התעסוקתית עם עולם הפסיכותרפיה והטיפול הרגשי. הקורס פתוח לסטודנטים לתואר שני בפסיכולוגיה חברתית

אולי יעניין אתכם גם:

פסיכולוגיה חברתית בעידן הקורונה

פסיכולוגיה חברתית בעידן הקורונה

שאלנו שני חוקרים מסגל התוכנית לפסיכולוגיה חברתית על התנהגות הישראלים בקורונה

לתנאי הקבלה לתואר שני

רוצה להתקבל לתואר שני?

המדריך המלא להבנת תנאי הקבלה לכל מסלולי התואר השני באוניברסיטה הפתוחה

תואר שני - עם או ללא תזה?

תואר שני - עם או ללא תזה?

דיקן הלימודים האקדמיים באוניברסיטה הפתוחה עונה על כל השאלות ובעיקר, עושה סדר