המתמטיקה פשוטה: 5 יחידות בגרות וגם נקודות זכות אקדמיות

תוכנית "אקדמיה בתיכון" מאפשרת ללמוד לתואר ראשון ולהמיר את הקורסים לבגרות ב-5 יחידות במתמטיקה * קרן סמבורסקי ורועי אוחנה, תיכוניסטים שנכנסו לעולם האקדמי בכיתה ט', מספרים על הרגלי הלמידה שהשתכללו, הציונים שהשתפרו והזמן החופשי שנוצר במערכת השעות אחרי שקיבלו פטור מבגרות במקצוע מוגבר

מתמטיקה זה משחק ילדים עבורכם? האוניברסיטה הפתוחה גאה להציג: אקדמיה בתיכון - מסלול לימודים מיוחד לבני נוער, שמאפשר לצבור נקודות זכות לתואר ראשון כבר מכיתה ט', בשורה של מסלולים לתארים במתמטיקה, במדעי המחשב ועוד. 

והמספר הנוסף - 5: סטודנטים צעירים שיעמדו במשימות האקדמיות של התוכנית, יהיו זכאים לפטור מלא מהבגרות במתמטיקה ברמה של 5 יחידות לימוד. 

בגרות במתמטיקה – למה לחכות עד סוף התיכון? 

בואו נתחיל עם כמה מספרים: לפי דו"ח מרכז המחקר בכנסת, 15.6% בלבד מבוגרי התיכונים בישראל מסיימים בגרות במתמטיקה ברמת 5 יחידות. מדובר אמנם במקצוע הלימוד היוקרתי ביותר, שמעניק עד 35 נקודות בונוס לטובת חישוב ממוצע הבגרות – אבל גם במקצוע שגורר הכי הרבה חששות. סקרים שנערכו בנושא מגלים כי במקרים רבים, דווקא ההורים הם אלה שמשכנעים את ילדיהם להימנע מלאתגר את עצמם.

מצד שני, יש גם מי שרואים את העולם מזווית שונה לחלוטין. תלמידים שכבר ביסודי היה ברור שהמספרים הם החברים הכי טובים שלהם; והורים מפרגנים, שרוצים לראות את הילדים ממצים את הפוטנציאל הריאלי שלהם. 

בעבור התלמידים האלה, שרק מחפשים אתגרים חדשים ואפשרות להתפתח, לא מדובר באמת בשאלה: 5 יחידות במתמטיקה זה אלמנטרי. הנעלם היחיד במשוואה הזו הוא מתי כבר אפשר לסיים עם הבגרות ולהתקדם לאתגר הבא. תוכנית "אקדמיה בתיכון" מציעה לאשפי המתמטיקה הצעירים מסלול עוקף בגרות, שיאפשר להם להתקדם הרבה מעבר לחומר הלימודים בבית הספר. 

בני הנוער יוכלו להירשם ללימודים באוניברסיטה הפתוחה ולהתקדם לפי הקצב שמתאים להם, באופן מקוון בזום או בלמידה פרונטלית בקבוצות קטנות ברחבי הארץ. בנוסף, יזכו לקבל הכרה כבוגרי 5 יח"ל במתמטיקה, בעבור סיום של ארבעה קורסים שמהווים חלק מתוכנית התואר הראשון. 


הפטור שמאוורר את מערכת השעות

"התחלתי את הלימודים באוניברסיטה הפתוחה בכיתה ט' ומראש תכננתי את זה ככה שהקורסים הראשונים שאני לומדת יהיו אלה שמאפשרים לי לבצע המרה לבגרות במתמטיקה", מספרת קרן סמבורסקי (16), תלמידת כיתה י"א בתיכון הנדסאים הרצליה וסטודנטית לתואר ראשון במדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה. 

מדובר, מן הסתם, במהלך מושכל שלווה על ידי צוות היועצים של האוניברסיטה הפתוחה ונועד לסיים את חובת הבגרות במתמטיקה כבר בכיתה י' או י"א, כדי לפנות זמן יקר ממערכת השעות בבית הספר. וכך, בזמן שכל הכיתה לומדת מתמטיקה, סמבורסקי השאפתנית משוחררת לעיסוקים אחרים. ובמקרה שלה, היא ללא ספק זקוקה לזמן הזה, שכן היא ניגשת לבגרות מוגברת גם בפיזיקה (5 יח"ל), במדעי המחשב (10 יח"ל, מהן 5 יח"ל בסייבר) ובאנגלית, כמובן. 

- קרן, יש לך מערכת שעות עמוסה בטירוף גם אחרי הפטור ממתמטיקה. על זה להוסיף קורסים באוניברסיטה זה לא מאתגר מדי?

"ברור שללמוד באוניברסיטה זה אתגר אבל זה משהו שמאוד רציתי. אני מאוד אוהבת מדעי המחשב ומתמטיקה, וכבר מכיתה ו' היה לי ברור שזה מה שאני רוצה לעשות. מעבר לזה, בבית הספר לגמרי מבינים את הצרכים שלי ואם יש עבודה גדולה או מבחן ואני צריכה זמן ללמוד, יבואו לקראתי ויתנו לי שחרור אם צריך. צריך לזכור גם שברגע שקיבלתי פטור ממתמטיקה בבית הספר זה משחרר לי הרבה שעות להשקיע בדברים אחרים".

- אז אפשר להירגע, זה לא פגע בציונים שלך בבית הספר?

"הייתי אומר שבגדול זה נשאר אותו דבר ואם כבר, הלימודים באוניברסיטה הפתוחה עוזרים כי זה מקנה יכולות למידה". 

- בואי נדבר במספרים. כמה קיבלת בקורסים שכבר עשית באוניברסיטה?

"היו לי שלושה קורסים שסיימתי כבר. קיבלתי בהם 100, 98 ו-97".


ללמוד לנהל את הזמן

רועי אוחנה (17) מהוד השרון מספר שכשהוא הודיע להורים שלו על הרצון להתחיל תואר בכיתה ט', התגובות היו מעורבות. "אמא שלי לא חשבה שזה רעיון טוב", הוא אומר. "היא פחדה שזה יעמיס עליי, שזה יפגע בדברים נוספים שאני עושה".

- ואבא?

"אבא שלי חשב שאני בטח לא ארצה לקחת על עצמי כזה דבר בגיל כל כך צעיר, אבל הוא כל הזמן אמר שברור לו שאם ארצה, אין לו ספק שאני אצליח. כשעשו כנס בחטיבה שלי בכיתה ח', הוא שמע על התוכנית ואמר לי 'בוא תנסה לגשת למיונים, תראה אם זה מתאים לך'".

אוחנה החליט לקחת את ההמלצה של האב – ונשאב. "אני היום רק בן 17 ובערך שליש מהתואר במדעי המחשב כבר מאחורי. אני לומד כרגע ארבעה קורסים בסמסטר ואני מאמין שעד סוף התיכון אסיים עוד שליש תואר בערך. ואז, אם הכל יילך כמו שצריך, אולי אבקש דחיית שירות כדי להתגייס לצבא עם תואר ביד".

- זה נשמע הספק מאוד גבוה גם לסטודנט שלא לומד במקביל בתיכון. זה אומר שבאמת אין לך זמן לדברים אחרים כמו שאמא חששה? 

"האפשרות להמרת בגרות פינתה לי המון זמן מהמערכת, אז זה לא כל כך נורא. מעבר לזה, אני ממש לא מתעסק רק בלימודים. אני עובד במלצרות וגם מתאמן באמנויות לחימה ובכושר קרבי, כי חשוב לי להתפתח לא רק ברמה הלימודית".

ובהקשר זה מסביר אוחנה שדווקא שגרת הלימודים המאתגרת של האוניברסיטה הפתוחה סייעה לו להתפתח גם באפיקים אחרים: "זה שמכיתה ט' אני עם עבודות גדולות ועם מבחנים של אוניברסיטה זו ההכנה הכי טובה לתיכון שאפשר לקבל. מעבר לבגרויות בהמרה, שהאוניברסיטה הפתוחה איפשרה לי לקבל, כשאני ניגש היום למבחן בגרות הכל הרבה יותר פשוט מבחינתי. הדבר הכי חשוב שהלימודים באוניברסיטה הפתוחה העניקו לי זה יכולת לדעת לנהל זמן. כי בסופו של דבר, מי שיודע לחלק משאבי זמן ברמה טובה – ולא פחות חשוב, יש לו משמעת לעשות את זה – תמיד ימצא זמן לדברים שמעניינים אותו". 



אולי יעניין אותך גם:

המסלול הישיר להשתלבות בהייטק

המסלול הישיר להשתלבות בהייטק

פרופ' לאוניד ברנבוים מסביר על תכנית הלימודים שתאפשר לכם ולכן להתקדם בקצב אישי

לסיים תיכון עם תואר ראשון ביד

לסיים תיכון עם תואר ראשון ביד

הכירו עוד סטודנטים שהמירו בגרויות בקורסים אקדמיים

מסלולי המצטיינים לתואר ראשון

מסלולי המצטיינים לתואר ראשון

הכירו את תכניות הלימוד המיוחדות לסטודנטים מצוינים