הקורס מרכז או שוליים: שיח זהויות בספרות הישראלית (10825) עוסק בספרות הישראלית של ימינו ובשיח הזהויות המשתקף בה. בקורס עולות, בין השאר, השאלות: באיזה אופן מחלחלים הֶקשרים תרבותיים ומאבקים חברתיים לתוך הספרות הישראלית של ימינו? האם אפשר לדבר על מונחים כמו "מרכז" ו"שוליים" כדי לייצג את המפה הספרותית? כיצד נבנות קבוצות ספרותיות וכיצד מיוצגות בשדה הספרות קבוצות שוליים שונות של החברה הישראלית?
הקורס עוסק בספרותן של ארבע קבוצות שוליים: ספרותם של פלסטינים אזרחי ישראל, ספרותם של המזרחים, ספרותם של יוצאי ברית המועצות לשעבר בישראל וספרותם של יוצאי אתיופיה בישראל. בין היוצרים שביצירותיהם אנו דנים ודנות: מחמוד דרוויש, אמיל חביבי, ע'סאן כנפאני, סיהאם דאווד וסייד קשוע; סמי מיכאל, אלי עמיר, רונית מטלון, אלמוג בהר, ועדי קיסר; אנה איסקובה, גלי דנה זינגר, אלכס אפשטין, סיוון בסקין וריטה קוגן; שמואל ילמה, אברהם אדגה, גדי יברקן, אומרי טגאמלק אברה, אספו ברו ודליה ביטאולין-שרמן.
בקורס מוצגים הקונפליקטים והמתחים המתקיימים סביב שיח הזהויות בחברה, הבאים לידי ביטוי בספרות הישראלית. אנחנו עוסקות במסגרתו בנושאים הקשורים לעיצוב הקנון, למקומה של השפה, למאבקים בין תרבויות, וליחסים בין מרכז לפריפריה ובין היחיד להגמוניה. אנחנו עוסקות גם במקומן של תאוריות ביקורתיות ובשאלות של אותנטיות ושל זהויות ממוקפות.
הקורס מיועד לכל המתעניינים בספרות העברית ובחברה הישראלית מתחומי מדעי הרוח והחברה. הקורס מקנה 6 נקודות זכות ברמה רגילה. לא דרוש ידע קודם.
לייעוץ ולפרטים נוספים: מרכזת ההוראה, ד"ר מאיה מיכאלי, דוא"ל mayami@openu.ac.il, טלפון 09-7783370