12465 פליטות, זרות וזהות: מבנים חברתיים בחברה היהודית בפולין בתקופת השואה[4055][4056]

2 נקודות זכות תואר שני

שיוך: תואר שני / היסטוריה

מחלקה: המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות

דרישות קדם

תנאי קבלה: קבלה לתוכנית התואר השני בהיסטוריה

שפת ההוראה

עברית.

חובת קריאת מאמרים באנגלית.

תיאור הקורס ומטרותיו

הקורס בוחן כיצד תהליכי פליטות, זרות וזהות עיצבו מחדש את המבנים החברתיים ואת יחסי הכוח בחברה היהודית בפולין תחת הכיבוש הנאצי. מתוך גישה של היסטוריה חברתית ומיקרו היסטוריה, נחקור את המבנה החברתי של הקהילות היהודיות בפולין ואת התמורות שחלו בו לאורך תקופת הכיבוש.

הגטאות הגדולים והמוכרים בוורשה ובלודז' הפכו לדגם המייצג של חיי הגטו בזיכרון הציבורי. אולם בפועל, תנאי החיים של רוב היהודים באזור הגנרלגוברנמן (חלקי פולין הכבושה שלא סופחו לרייך) התאפיינו בשונות ניכרת. כדי לעמוד על מורכבות זו, נתעמק במקרי מבחן של קהילות בינוניות וקטנות, כגון טרנוב ואופולה לובלסקי, ונשווה בין שלבי התפתחותן מראשית הכיבוש, דרך הקמת הגטאות ועד חיסולן. באמצעות תיאוריות של פליטות, זרות וזהות חברתית, לצד ניתוח אגו-דוקומנטים (יומנים, מכתבים ועדויות), נבחן את התפרקותם של המבנים הקהילתיים הקודמים ואת התגבשותם של גבולות חדשים של שייכות, זהות וכוח.

פיתוח והוראה: ד"ר טליה פרקש

 

ידע כישורים ומיומנויות שירכשו בקורס (תוצרי הלמידה)

בסיום הקורס הסטודנטיות והסטודנטים יהיו מסוגלים:

  • להסביר את המבנה החברתי של החברה היהודית בפולין בתקופת השואה ואת השינויים שחלו בו במהלך הכיבוש הנאצי.
  • לנתח באופן ביקורתי מקורות ראשוניים, ובהם יומנים, מכתבים ועדויות.
  • להשוות בין קהילות יהודיות שונות ולזהות את הדמיון והשוני בדפוסי ההתמודדות שלהן.
  • ליישם מושגים תאורטיים, ובהם פליטות, זרות, זהות חברתית, מרכז ושוליים, בניתוח מקרים היסטוריים.
  • לפתח מיומנויות של קריאה ביקורתית, דיון אקדמי וכתיבה מחקרית.

שיטת ההוראה

הקורס מבוסס על קריאה מודרכת של מקורות ראשוניים וספרות מחקר, על דיונים משותפים במפגשי החובה, על הצגות קצרות של הסטודנטים ועל פעילות באתר הקורס בין המפגשים. מספר המשתתפים מוגבל, במטרה לאפשר למידה אינטראקטיבית ודיון מעמיק.

דרישות הקורס 

השתתפות פעילה (10%), מטלת אמצע (30%), רפרט מסכם (60%).
יש להגיש את הרפרט המסכם עד חודשיים מיום סיום הסמסטר.
הסטודנטים נדרשים לנוכחות בכל המפגשים ולהשתתפות פעילה במהלך הקורס.

נושאי הלימוד

  • מרכז ושוליים: מודלים תיאורטיים
  • ראשויות והנהגה: היודנרטים ומבני סמכות חדשים
  • מעמדות חברתיים, פליטות, זרות וגבולות שייכות
  • שינויים במבנה המשפחה היהודית  והיבטים של מגדר
  • דפוסי התמודדות: סולידריות וניכור

הערות

4055

אפשר לכתוב בקורס עבודה סמינריונית (‏לאחר סיום הקורס בהצלחה) העבודה מזכה ב-4 נ"ז (הנוספות ל-2 נ"ז של הקורס).

4056

הלימוד בכיתה כפוף למספר הנרשמים. 
במקרים בהם מספר הנרשמים נמוך, הקורס יתקיים באופן מקוון בלבד.

קורס

קורס

0