"מה אפשר לעשות עם התואר הזה?"

רוצים להתחיל ללמוד באוניברסיטה אבל לא בטוחים מה? • מיכל גולדרייט, מנהלת מרכז קריירה -"אופג'וב", בראיון שיעשה לכם קצת סדר

כמעט כל מי ששוקל להתחיל לימודים אקדמיים שואל את עצמו "מה אפשר לעשות עם התואר הזה?". זו שאלה מובנת, אפשר אפילו לומר שמתבקשת – אבל לפי גולדרייט, כנראה שהיא כבר לא בדיוק השאלה המתאימה. בעולם העבודה המשתנה של ימינו, כדאי לשאול: "מה אני רוצה לעשות עם עצמי, מה השאיפות שלי ואילו כישורים יש לי שיוכלו לקדם אותי בקריירה?" ואז לשאול: "איך אני מגיע לשם?".

"בואו נתחיל מהבסיס", אומרת מיכל גולדרייט, מנהלת "אופג'וב" - מרכז הקריירה של האוניברסיטה הפתוחה, "עוד לפני שבוחרים מסלול לימודים חייבים להבין שכיום, תואר ראשון הוא דרישת סף כמעט בכל תפקיד. ודאי כשמדובר במשרות ציבוריות וממשלתיות, בהן נדירים המקרים שבהם יוצא מכרז ואין בו דרישת סף של תואר אקדמי. אבל חשוב להדגיש שזה ממש לא נגמר שם. גם בחברות עסקיות תואר ראשון הוא כמעט תמיד רף סטנדרטי להגשת מועמדות לתפקיד".

זה מפתיע כי כיום, כשיש שפע של מידע נגיש ברשת לכל מי שרק רוצה, ניתן היה לצפות שיחפשו דווקא כישורים אישיים ולא עובדים עם דיפלומה.

"היום ישנה דרישה גדולה יותר לעובדים עם פוטנציאל להבריק, כאלו שיביאו איתם כישורים יוצאי דופן ומוטיבציה להצלחה. ועדיין, לא כולם מצליחים לבלוט באופן כזה שקוטפים אותם לתפקידים רק בזכות היכולות האישיות ולא על בסיס קורות החיים שלהם. במרבית המקרים, גם כשיש עובד עם יכולות גבוהות ופוטנציאל להצלחה, המעסיקים ידרשו לראות ידע מקצועי מוכח ותעודה שתכניס אותו למשבצת הנכונה. אלה דרישות שמאפיינות כמעט כל מעסיק בשוק העבודה והמקום המרכזי שניתן להשיג את ההכשרה המבוקשת הזו יהיה האקדמיה. יש כמובן תחומים שבהם תואר ראשון הוא סטנדרט כמעט מובן מאליו. תחומים כמו כלכלה, חינוך, פסיכולוגיה, מדעי המחשב, הנדסת תעשיה וניהול – אם למנות רק כמה תחומים שבהם נדיר למצוא שילוב של עובדים ללא השכלה אקדמית, אפילו במשרות מנהלתיות".

ידע אקדמי: קרש קפיצה למגוון תחומים

התואר האקדמי שתבחרו ללמוד יהיה חלק אינטגרלי משגרת הקיום המקצועי שלכם. אבל באיזה מסלול כדאי לכם לבחור? נחזור לשאלת המוצא: "מה אני רוצה לעשות ובמה אני טוב?". אם התשובה שלכם ברורה – אין בעיה. יש לא מעט מקצועות שבהם הבחירה במסלול הלימודים היא פונקציה של הקריירה המקצועית שתבחרו לעצמכם. ומה אם לא?

"יש לא מעט מקצועות שעבורם צריך תואר ראשון ספציפי", מסבירה גולדרייט, שמתוקף תפקידה כמרכזת קריירה ב"אופג'וב" זכתה לנווט לא מעט קריירות של סטודנטים ובוגרים. "נניח, מי שרוצה להיות פסיכולוג חייב ללמוד לתואר ראשון בפסיכולוגיה ומשם להמשיך לתואר שני. מי שרוצה להיות כלכלן חייב השכלה גבוהה בתחום, כמו שאין עורך דין שלא למד משפטים וכן הלאה".  

מצד שני, אנחנו חיים בעידן דינמי ובהרבה מאוד תחומים ההגדרות הרבה יותר נזילות.

"העולם משתנה. אם בעבר הפרדיגמה הייתה ללמוד כדי למצוא עבודה בתחום ספציפי, כיום ברור שיש אפשרות להתייחס ללימודים בצורה אחרת. לצד המקצועות שבהם חייבים התמחות ספציפית, יש המון מקצועות שבהם אם תייצר לעצמך בסיס רחב תוכל לפרוץ בהם לשלל כיוונים".

בשיחה מבהירה גולדרייט כי גם תחומים שבעבר נחשבו לבעלי "מקדם פרקטיות" נמוך, כמו לימודים אקדמיים שלא מכוונים לליבת שוק העבודה או לחלופין, מסלולי לימוד לתארים כלליים, יכולים כיום להוות כרטיס ביקור מצוין לטובת קידום מקצועי. "לימודים אקדמיים מספקים בסיס. הם מאפשרים רכישת מיומנויות ושפה מקצועית, שאנשי 'התעשייה' כבר מדברים בה. לימודים באוניברסיטה במקרים רבים מכשירים אותך למקצוע אבל גם אם לא – הם מעצבים אישיות, מרחיבים אופקים, מספקים ידע ומעמידים אותך בפוזיציה טובה יותר. האקדמיה מספקת שפע של כלים לגשת איתם לכל מקצוע שאליו תבחר ללכת – וכשידרשו ממך תואר כדי להתגבר על העניין הטכני של רף הקבלה לתפקיד, יש לך כזה ברזומה".

להשתלב בתעשייה תוך כדי התואר

באוניברסיטה הפתוחה מסלולים רבים מאמצים גישה של הכנה לחיים שאחרי התואר, כחלק מתכנית הלימודים. ישנה הכרה בסיסית בכך שהאקדמיה צריכה להקנות כלים פרקטיים באמצעות שילוב של התנסויות של העולם האמיתי במסגרת הלימודים".

מסלולי לימוד כמו מנהל עסקים או מדעי המחשב משלבים, כחלק אינטגרלי מהלימודים העיוניים, גם שיתופי פעולה עם גורמים מתוך התעשייה שאליה צפויים הסטודנטים לצאת בסוף התואר - ובאוניברסיטה הפתוחה, חשוב לציין, ברבים מהמקרים ההשתלבות בשוק העבודה מגיעה כבר תוך כדי הלימודים.

"האוניברסיטה הפתוחה מייצרת מראש מסלולי לימוד שיאפשרו לסטודנטים להתחבר, להתנסות ולהתמקצע בתחומים שונים כבר במהלך התואר – וזאת בשיתוף פעולה בין האקדמיה לבין גורמי מפתח בתעשייה", אומרת גולדרייט.

למידה דרך ניסיון מעשי

דומה כי עדות בולטת במיוחד לאופן שבו העולם האקדמי מתכוונן לצרכים הפרקטיים של שילוב בשוק העבודה הוא עצם קיומו של מוסד כמו "אופג'וב" – גוף הפועל תחת דיקנט הסטודנטים באוניברסיטה הפתוחה, כשתכליתו היא לפתוח אופקים מקצועיים לסטודנטים ולבוגרים, וגם תכניות שונות דוגמת תוכנית "אקדמיה משלבת התנסות", דרכה סטודנטים יכולים להתנסות מעשית בארגון, כבר במהלך התואר. 

"אנחנו כאן כדי להנגיש אפשרויות תעסוקה לאלפי הסטודנטים והבוגרים של האוניברסיטה הפתוחה", אומרת גולדרייט, "אנחנו מצויים בקשר עם מעסיקים, מרכזים מידע על דרישות השוק ומתווכים אותו לסטודנטים ולבוגרים שלנו. למשל, אנחנו נפנה בדיוור ישיר לבוגרי תואר במדעי המחשב עם משרות רלוונטיות בהייטק, ולבוגרי כלכלה עם משרות בתחום, והכל כמובן ללא עלות".

מעבר לזה, ב"אופג'וב" מסייעים לסטודנטים ולבוגרים להיקלט בשוק העבודה באמצעות סדנאות הכנה, מפגשי ייעוץ אישי, הרצאות ושלל טיפים ואפשרויות סיוע – החל בנושאים בסיסיים כמו כתיבת קורות חיים או הכנה לראיון עבודה, דרך שיפוץ הפרופיל ב-LinkedIn וכלה בשלל נושאים שעשויים להקנות לבוגרים ולסטודנטים של האוניברסיטה הפתוחה עמדת פתיחה מיטבית בעת חיפוש אחר תפקיד החלומות שלהם.

 

 

מוקד מתעניינים

3500* או 09-7782222, שלוחה 2

ימים א-ה בין השעות 20:00-8:30
ימי ו בין השעות 12:30-8:30
למעט בימים שבהם אין קבלת קהל באוניברסיטה כמפורט כאן.

Op-interest@openu.ac.il

 

אולי יעניין אותך גם:

למדריך לחיפוש עבודה יעיל

3 טיפים לחיפוש עבודה יעיל

ביקשנו מפסיכולוג תעסוקתי עצות לא שגרתיות לחיפוש עבודה

גלו את הסודות

איך באמת קוראים את קורות החיים שלכם?

חמישה מנהלי גיוס חושפים את הסודות של מאחורי הקלעים

קראו מה הם מספרים

הסבת אקדמאים להוראה

סטודנטים מספרים על המהלך ששינה את חייהם – לטובה