קצת מפתיע לראות כיצד סיפור שמייצג תופעה מהמאה ה-18 מתורגם לשפה של המאה ה-21.
"אחד הדברים הראשונים שעשינו כשבנינו את הקורס היה להראות שעבדות היא לא מקרה ייחודי נקודתי שהתרחש לפני כמה מאות שנים בין אפריקה לאמריקה. למעשה, בחברות רבות לאורך כל ההיסטוריה עבדות נחשבה לחלק מהטבע, בדיוק כמו שיש גרמי שמיים, ככה יש עבדות ואדנות. עבדות היא תופעה שנמשכת גם בימינו אם כי בדרכים מעט שונות. כיום נהוג לכנות את התופעה 'סחר בבני אדם'. קורבנות השיעבוד מגיעים מכל מיני מקומות על הגלובוס. הם יכולים להיות גם נוצרים בלונדינים עם עיניים כחולות ממזרח אירופה, אבל השיעבוד והפיכת בני האדם לסחורה היא מוטיב שנשאר גם כשהממד הגזעני השתנה ולא מזוהה רק עם אפריקאים במוצאם".
אם כבר נגענו ברשתות חברתיות: נהוג לומר שבניגוד למסחר המסורתי, ברשתות החברתיות הסחורה היא אנחנו ושכיום אנחנו משעבדים את עצמנו מרצון לגורם הכלכלי ששולט בנו.
"גם בעבדות היה לפעמים ממד וולונטרי. שיעבוד וולונטרי. למשל, בתקופות של אסונות טבע אנשים היו משעבדים את עצמם כדי להינצל. יש גם תופעה נרחבת של עבדים/שפחות שפיתחו מנטליות של עבדות, ולכן גם כאשר שחררו אותם פורמלית, הם בחרו להישאר קרוב למציאות שהכירו וכפופים לאדון לשעבר. למשעבדים ולאדונים היה נוח להיתלות בזה כ'הוכחה' לכך שעבדות לא היתה עוול, אלא היתה חיובית – אנחנו עושים עמם חסד, גואלים אותם מעולם רדוף כוחות שחורים ומצילים אותם, ואפילו הם מכירים בכך".
והנה חזרנו לסחר העבדים הטראנס אטלנטי שקיבע את מעמדה הנחשל של יבשת אפריקה לדורי דורות.
"עניין מרכזי שהקורס הזה מספק הוא קונטקסט רחב על העולם כפי שאנחנו מכירים אותו, כתוצר של העבדות ושל סחר העבדים. אם בוחנים את המערכת הכלכלית העולמית, את החלוקה הגלובלית בין צפון לדרום, הרי שלסחר העבדים הטרנס-אטלנטי היתה השפעה מכרעת על זה. אם רואים את המעמד הנחשל של אפריקה בכלכלה העולמית, חשוב לזכור את התרומה של הסחר בעבדים לכינון המצב הזה. ובהקשר זה צריך לציין שדווקא ביטול סחר העבדים דן את אפריקה לחרפת עוני".
מפני שבאפריקה קיבלו תמורה כדי לאפשר סחר מתמשך בבני אדם?
"באפריקה לא אפשרו יותר את הסחר בבני אדם לאחר שהפך לגורם מרכזי בכלכלה. אפריקאים היו חלק חיוני ופעיל במערכת הגלובלית הזו. אלמלא היעילות של מערכות הייצור והסחר האפריקאיות שסיפקו את הסחורה האנושית בזמנו, מקום, כמויות ומחירים המתאימים, סחר העבדים הטראנס אטלנטי לא היה מגיע לממדים העצומים שהגיע, כ-13 מיליוני משועבדים. וחשוב להבין שכל זה השפיע באופן קטלני על הכלכלות האפריקאיות ועל הדמוגרפיה האפריקאית, שכן היו אזורים שבמשך מאות שנים איבדו את האנשים והנשים הכי צעירים, יצרנים ויצירתיים – וזה כמובן ממשיך לתת את אותותיו עד היום. ועוד דבר שחשוב לזכור הוא, שאחרי שסחר העבדים בוטל, אירופה השתלטה על אפריקה במסגרת הקולוניאליזם, כך שדלדול היבשת המשיך והתגבר.