56038 - הוראה מתקנת (מותאמת) באנגלית 

רכזת התוכנית ומנחה: חנין בידס
 
תיאור התכנית: 
מטרת התוכנית היא להעשיר מורות ומורים בידע ובהבנה מעמיקה של לקויות למידה בכלל, ובהקשר של לימוד אנגלית כשפה זרה בפרט. במסגרת הלימודים יתנסו המשתלמים בדרכים להערכת רמת האוריינות באנגלית וירכשו כלים מעשיים רב-חושיים והיברידיים המיועדים לתלמידים עם לקויות למידה הלומדים אנגלית. התוכנית תכשיר את הלומדים במתן מענה לתלמידים באופן פרטני, קבוצתי וכיתתי וביישום שיטות הוראה המתאימות לתוכנית הלימודים החדשה של משרד החינוך. כל אלה באמצעות למידה אינטראקטיבית וחווייתית.
התוכנית ברובה פרונטלית ומתבססת בעיקרה על שלושה נושאים:
1. ליקויי/הבדלי למידה: פרופילים ומאפיינים של קשיי קריאה (דיסלקציה), קשיי כתיבה (דיסגרפיה) והפרעות קשב וריכוז (ADHD) . איתור הקשיים הללו בהקשר של לימוד אנגלית כשפה זרה.
2. אבחונים והערכת אוריינות בשפה האנגלית: מגוון כלים להערכה המאפשרים למורה לבנות תוכנית התערבות אישית ולתכנן שיעורים העונים על צורכי הלמידה בשפה האנגלית.
3. התערבויות וכלים: כלים וטכניקות שהמורה יכול ליישם בהוראה פרטנית, בקבוצה קטנה ובכיתה. מתן כלים להתערבות ברמת האוריינות בשפה תוך התייחסות לקליטת השפה ולהבעתה. 

בנוסף לנאמר, התכנית מתמקדת גם בגישת העיצוב האוניברסלי של הלמידה, שמטרתה לשלב את התלמידים עם קשיי למידה בכיתה הרגילה. 

בין נושאי הלימוד 
 
◾ תאוריות של לקויות (הבדלי) למידה – הגדרות , סוגי הלקויות וביטוייהן בלימוד אנגלית כשפה זרה
◾ מדע הקריאהThe Science of Reading 
◾ הערכה רחבה וכלי אבחנה של מיומנויות אוריינות באנגלית: מודעות פונולוגית, דיוק ושטף קריאה, הבנת הנקרא, דקדוק ומורפולוגיה, דיוק כתיבה והבעה בכתב 
◾ עקרונות ההוראה המותאמת במיומנויות היסוד של קריאה וכתיבה
◾ נוירו-פדגוגיה יישומית: התערבות מעשית בקשיי למידה וזיכרון
◾ כלים רב-חושיים והיברידיים להוראת מיומנויות רצפטיביות ופרודוקטיביות בחטיבות גיל שונות
◾ הגברת המוטיבציה ובניית חוסן רגשי אצל ילדים עם קשיי למידה
◾ עקרונות לשילוב תלמידים בכיתה: העיצוב האוניברסלי של הלמידה ויישומו במסגרת תוכנית הלימודים החדשה (The English 2020 Curriculum) 

תנאי קבלה
◾ תואר ראשון באנגלית ותעודת הוראה או תואר B.Ed והסמכה להוראת האנגלית
◾ ריאיון בוועדת קבלה

היקף התוכנית ומועדה
התוכנית בהיקף של שני סמסטרים, 180 שעות לימוד אקדמיות (6 ש"ש), מתוכן 165 שעות בלמידה המשלבת מפגשים פנים-אל-פנים ומפגשים סינכרוניים (בזום) ו- 15 שעות בלמידה א־סינכרונית באמצעות אתר התוכנית. 30 שעות מסך כל השעות יוקדשו לתהליך התמחות בליווי מקצועי באמצעות סופרוויז'ן. סיום התוכנית עם סיום הפרקטיקום בסוף סמסטר 2024ב. מפגשי הלימוד יתקיימו בימי חמישי, בשעות 16:00– 20:00, החל מה- 16 בנובמבר 2023 במרכז הלימוד של האוניברסיטה הפתוחה בחיפה.

התוכנית מקנה תעודת הסמכה מטעם האוניברסיטה הפתוחה