הרצאת "הא ודע" - סמינר מחלקתי בנושא: בקרת תהליך בזמן אמת עם לייזרים

ד"ר מיכאל גפט, מדען ראשי בחברת LDS, המחלקה לפיסיקה אוניברסיטת אריאל והמחלקה למדעי הטבע והחיים האוניברסיטה הפתוחה
יום שני כ"ט אדר תשע"ז, 27 מרץ 2017 | | דרך האוניברסיטה 1, רעננה    נווט

ההרצאה תתקיים באולם קנבר , בניין הכיכר , קומה 1

שיטת LIBS-Laser Induced Breakdown Specroscopy משתמשת בקרן לייזר אשר פוגעת בחומר ויוצרת ניצוץ. לפי צבעי הספקטרום של הניצוץ, ניתן לזהות את ההרכב הכימי והמינרלוגי של החומר. בניגוד לשיטות אנליזה מסורתיות, שיטה זו מהירה וקלה לביצוע ומתאימה מאוד ליישומים תעשייתיים. מערכת הלייזר מותקנת מעל מסוע ויורה קרן לייזר על החומר הנישא עליו. לפי צבע הניצוץ שנוצר כתוצאה מפגיעת קרן הלייזר, המערכת מזהה את הרכב החומר ורמות המזהמים בו. האנליזה מתבצעת באופן רציף והתוצאות מתקבלות בזמן אמת מה שמאפשר למהנדסי תהליך לקבל החלטות אופרטיביות מבלי לחכות שעות לנתוני מעבדה. הייחודיות של השיטה מתבטאת ביכולת אנליזה של רוב החומרים בטבע וההרכבים שלהם, ומאפשרת להטמיע אנליזתLIBS במגוון רחב של תהליכים תעשייתיים, כגון, כריית פחם, ייצור מלט, דשנים (פוספאט או אשלגן) תעשיית ברזל ומתכות אחרות ומיחזור פלסטיק ומתכות. בשיטת LIBS, אין שימוש בקרינה מייננת ובניגוד לאנליזות X-ray או ניוטרונים אין סכנה לעובדי האתר ולסביבה ואין צורך ברגולציה מחמירה. האנליזה בוחנת את פני השטח של החומר מבלי לחדור לתוכו ומסיבה זו פני השטח של החומר הנבדק, צריכים לייצג את נפחו.