הרצאת "הא ודע" - סמינר מחלקתי בנושא: חשיפת אשכנז העתיקה באמצעות GPS גנטי

ד"ר ערן אלחייק, אוניברסיטת שפילד, אנגליה
יום שני ז' טבת תשע"ח, 25 דצמבר 2017 | | דרך האוניברסיטה 1, רעננה    נווט

ההרצאה תתקיים באולם קנבר, בניין הכיכר, קומה 1

מרצה: ד"ר ערן אלחייק, אוניברסיטת שפילד, אנגליה. נושא ההרצאה: חשיפת אשכנז העתיקה באמצעות GPS גנטי. תקציר: החיפוש אחרי מוצא האשכנזים ושפת האידיש הוא בן מאות שנים. ההשערה הרווחת היא שמוצא האשכנזים בצאצאי "גלות רומא" ומוצא האידיש בגרמניה בשל הדימיון לגרמנית. השערה אחרת ממקמת את האשכנזים והאידיש באזור הים השחור. כדי לחקור את מוצאה של האידיש, חקרנו את מוצאם הגנטי-גאוגרפי של דוברי האידיש באמצעות אלגוריתם GPS גנטי שפיתחנו ושממיר נתוני DNA לקואורדינטות גאוגרפיות. חקירתנו העלתה שמוצא ה-DNA האשכנזי בליבה של רשת דרכי מסחר עתיקות בצפון מזרח תורכיה סמוך לכפרים עתיקים ששמותיהם ככל הנראה נגזרו מהמילה "אשכנז". הגנום האשכנזי דומה יותר לגנומים איראניים עתיקים מאשר לאלו מישראל. אנו משערים שמוצא האשכנזים הוא באוכלוסיות יראי האל שחיו על גדתו הדרומית של הים השחור במאות הראשונות לספירה ב"אשכנז העתיקה" ושהאידיש התפתחה כשפת סתרים בין הסוחרים היהודיים כדי להשיג יתרון במסחר.