ערב עיון לכבוד ספרו של רם בן-שלום: יהדות פרובנס, רנסנס בצל הכנסיה

יום שני כ"ו תמוז תשע"ח, 9 יולי 2018 | | דרך האוניברסיטה 1, רעננה    נווט

יהדות פרובנס תרמה תרומה מכרעת בעיצוב התרבות היהודית בימי הביניים והשפעתה הסמויה מהעין עדיין קיימת. יהודי פרובנס הובילו תהליכים תרבותיים-דתיים חשובים באגן הים התיכון, למשל מפעל התרגומים לעברית של הספרות הפילוסופית והמדעית בערבית, שאיפשר ליהודי אירופה להטמיע את הישגי יהדות ספרד המוסלמית; יצירת האסכולה הפילוסופית האריסטוטלית, שגרמה לזעזועים ולמחלוקות בכל מרכזי היהודים; והופעתה ההיסטורית הראשונית של תורת הסוד של הקבלה. ישיבות פרובנס יצא שמן כמוקדים חשובים ללימוד התורה, מרכזי סוד וחסידות ושירת קודש. בין הקהילות עברו טרובדורים יהודים שפיתחו את שירת החול העברית, והתחרו בטרובדורים הנוצרים בפרובנסלית. שיריהם שכללו לעתים דברי עגבים וזימה חושפים את הארוטיקה ותופעות "הקרנבל" היהודי. גם קולן של נשים יהודיות הפועלות באסרטיביות במרחב הציבורי נשמע מבעד למיסוך הגברי הטקסטואלי.

התכנסות וכיבוד קל
ברכות: יו"ר: פרופ' אבריאל בר-לבב, האוניברסיטה הפתוחה. משתתפים: ד"ר פנחס רוט, אוניברסיטת בר-אילן, ד"ר טובה רוזן, אוניברסיטת תל אביב, פרופ' משה אידל, האוניברסיטה העברית בירושלים. מגיב: פרופ' רם בן-שלום, האוניברסיטה העברית בירושלים.