יום עיון: האסלאם: היסטוריה,דת,תרבות

יום שלישי ה' כסלו תשע"ט, 13 נובמבר 2018 | | דרך האוניברסיטה 1, רעננה    נווט

התכנסות וכיבוד קל
מושב פתיחה: יו"ר: פרופ' חיים סעדון, דיקן הלימודים האקדמיים באוניברסיטה הפתוחה. ברכות: פרופ' מוסטפא כבהא, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה. פרופ' מאיר מ' בר-אשר, החוג לשפה וספרות ערבית, האוניברסיטה העברית בירושלים.
מושב ראשון: האסלאם בימי הביניים ובראשית העת החדשה: ד"ר קרן אבו הרשקוביץ, המחלקה ללימודי המזרח התיכון, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב; המרת דת בראשית האסלאם – מבט חדש. ד"ר יוסרי ח'יזראן, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה והתכנית ללימודי המזרח התיכון והאסלאם, המרכז האקדמי "שלם"; דעיכת הרציונליזם באסלאם הסוני של ימי הביניים – קריאה ביקורתית. ד"ר חיים ניסים, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה; המחלוקת ההלכתית בנושא שתיית קפה בשלהי התקופה הממלוכית ובראשית התקופה העות'מאנית.
הפסקה
מושב שני: האסלאם המודרני : יו"ר: פרופ' (אמריטוס) חגי ארליך, המחלקה להיסטוריה של המזה"ת ואפריקה, אוניברסיטת תל-אביב. ד"ר נגה אפרתי, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה; נשים, אסלאם ואוריינטליזם: לחקור וללמד על נשים בחברות מוסלמיות. ד"ר סלוא עלינאת-עאבד, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה; הנאמנות לאסלאם (ולאא') בין אמונה לפרקטיקה: פמיניסטיות אסלאמיות ופעילות בתנועות אסלאמיות כמקרה בוחן. ד"ר אבישי בן-דרור, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה, ומכון טרומן באוניברסיטה העברית בירושלים; היכן "האסלאם באתיופיה"? בחינה מחדש של ההיסטוריה וההיסטוריוגרפיה של מוסלמים אתיופים. ד"ר טארק פירו, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה פתוחה; מקומה של הוהאביה באסלאם הסלפי .
הפסקה
מושב שלישי: האסלאם במפגש היהודי-מוסלמי. יו"ר: פרופ' מוסטפא כבהא, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה . פרופ' בנימין אברהמוב, המחלקה לערבית, אוניברסיטת בר-אילן שכל, התגלות ומסורת במשנתו של ר' בחיי אבן פקודה. פרופ' אבריאל בר-לבב, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות וראש המכון לחקר היחסים בין יהודים, נוצרים ומוסלמים, האוניברסיטה הפתוחה; ברית הקריאה והמפגש היהודי-מוסלמי. ד"ר אשרף אבו זרקא, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה; שינויים בעמדות חכמי הלכה מוסלמים כלפי קוד ההתנהגות של מוסלמים החיים תחת שלטון לא-מוסלמי בימי הביניים. פרופ' בת-ציון עראקי קלורמן, המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה; הסכם הד'מה בחיי יהודי תימן - המתח בין דרישות השריעה ובין הפרקטיקה במרחב השבטי.
דברי סיכום פרופ' מאיר חטינה, החוג ללימודי האסלאם והמזרח התיכון, האוניברסיטה העברית בירושלים